Salvelinus alpinus (Linné)

 

Röding
Røye
Arctic Char

Fjeldørreden kan kendes på at, forkanten af bryst- bug- og gatfinner er lysende hvid. I legetiden er disse finner og bugsiden desuden blodrøde, især hos hannerne. Skællene er meget små og utydelige.

Arten er meget variabel, og der er opstillet en lang række underarter, hvoraf nogle er dværgformer.

Fjeldørred
Fjeldørred 4.0 Kg - Paradise Valley, Greenland
Michael G. Olsen, Denmark
Foto: © Johnny Jensen, Denmark

Fjeldørreden kan træffes i stort set alle det nordlige Ishavs kystfarvande og flodtilløb samt i mange dybe og kolde søer på De britiske øer (Irland, Lake District, Wales, Skotland) i Sverige, Norge, finland, det nordlige Rusland, Sibirien, Nordamerika, Grønland og Island.

Væksten varierer fra bestand til bestand, men størrelsen for vandreformerne ligger normalt på 50-60 cm, (omkring 1,5-3 kg) i 5-8 alderen. I sjældne tilfælde kan der findes eksemplarer på 80 cm på 8-10 kg - disse er da omkring 10-12 år gamle. Yderligere kendes der fra mange søer vantrevne dværgformer på 10-15 cm's længde.

 

 

Relevante artikler
Ørred


Tip en ven!

Tip en ven om denne side på Fluepapiret"Fluepapiret" er 100% privat og derfor også totalt uafhængig af nogen firmaer eller institutioner. Alle artikler, foto og grafik er beskyttet i forbindelse med loven om ophavsret og må derfor ikke benyttes i anden sammenhæng medmindre skriftlig godkendelse er givet.
Copyright © 1999-2008 J. Hjorth Alle rettigheder reserveret.
Sidst opdateret:
4-08-2008


Home