Abborre
Abbor
Perch
Aborre

Aborre
(Perca fluviatilis Linné)

I ældre tider blev den på dansk kaldt for; "aghborre" – der oprindelig betyder "spids-børste", hvilket hentyder til aborrens stive rygfinne.

Kendetegn:
Høj krop. Grøngule sider med seks mørke bånd. Lys bug. Rødlige bugfinner. Rygfinnen delt i to - den forreste er en såkaldt pigfinnedel med 13-15 pigstråler og en sort plet bagtil - den bagerste en blødfinne. Gællelåget har en eller flere bagudrettede spidse pigge. Skæl føles ru.
Størrelse:
Hunnen er større end hannen. 8-10 år gammel ca. 25 cm. - meget sjældent omkring 50 cm. Maksimumstørrelse ca.: 61 cm.
Kønsmoden:
Hannen 2-4 år, hunnen 3-6 år.
Legetid:
April-juni (afhængigt af klima).
 
Rognen klækkes efter 14-21 dage.
Føde:
De første år plankton, insektlarver, krebsdyr og småfisk. Når Aborren bliver omkring 20 cm. Lever den udelukkende af fisk og krebsdyr.
Alder:
22 år
Udbredelse:
Fersk og brakvand. Ret almindelig i hele Skandinavien - dog ikke i fjeldregioner.
Diverse: 

"Kært barn har mange navne..."
Aborren har flere øgenavne og kaldes i vores nabolande også for ; insjöabborre, sötvattensabborre, saltsjöabborre, isabborre, lövabborre, stenabborre, dyabborre, utsjöabborre, starrabborre, guldabborre, rudabborre med mere. De forskellige navne på samme fisk, skyldes at de lever i forskellige miljø og selvfølgelig derfor veksler i udseende.

Aborren er en ret stationær fisk der ofte ses i stimer indeholdende fisk i forskellige størrelser og alder. Undtagelsen er de større fisk, der foretrækker at leve alene. Groft skelner man mellem de kraftigt farvede grundtvandsaborrer der færdes i vegetationen - og de lysere dybvandsaborrer der kan findes ned til omkring 50 meters dybde, hvis ellers der er ilt nok i vandet. I store søer kan man også finde pelagiske aborrer. I modsætning til andre ferskvandsfisk, trives Aborren udemærket i den kolde vinterperiode, og er derfor en populær fisk for lystfiskere, der isfisker på søerne.

Aborre
Perch, Silkeborg, Denmark
Foto: © Johnny Jensen, Denmark

 

Aborre
Perch by sunken Boat, Silkeborg, Denmark
Foto: © Johnny Jensen, Denmark

 

Aborre
Perch on Net, Amager, Copenhagen, Denmark
Foto: © Johnny Jensen, Denmark

 

Aborre
Perch lifted from the Water, Vallensbæk, Denmark
Foto: © Johnny Jensen, Denmark

 

Aborre
Charlotte with Perch, Amager, Copenhagen, Denmark
Foto: © Johnny Jensen, Denmark

Det er en god spisefisk med hvidt mildt kød. Der er ingen specielle traditioner for at spise Aborre i Danmark.

 

Relevante artikler
Fiskens navne på forskellige sprog

Tip en ven!

Tip en ven om denne side på Fluepapiret"Fluepapiret" er 100% privat og derfor også totalt uafhængig af nogen firmaer eller institutioner. Alle artikler, foto og grafik er beskyttet i forbindelse med loven om ophavsret og må derfor ikke benyttes i anden sammenhæng medmindre skriftlig godkendelse er givet.
Copyright © 1999-2008 J. Hjorth Alle rettigheder reserveret.
Sidst opdateret:
4-08-2008


Home