Ulcerative Dermal Necrosis (UDN) blev opdaget i 1975 for første gang i Sverige. Det er en virussygdom der ofte efterfølges af et svampeangreb. Svampen udvikler lyse ringe eller pletter på fiskens hud og er let at genkende. UDN forekommer kun hos legende vildlaks og ørred og er derfor umulig at kontrollere.

Det vides ikke med sikkerhed hvor sygdommen kommer fra. En af mulighederne kan være fra de Britiske øer hvor sygdommen blev konstateret i 1964 i Irland og i 1966 i Skotland. I 1968 ramtes Frankrig og i 1975 Sverige og Finland. Smitten kan overføres via vand, eller rettere via småpartikler i vandet.
UDN udløses hvis fisken stresses på anderledes måde end ved furunkulos, eksempelvis ved hormonforandringer hos fisken i gydeperioden.

Udfaldet af UDN-smittet fiskebestand varierer kraftigt, lige fra stor- til ingen dødelighed.


Tip en ven!

Tip en ven om denne side på Fluepapiret"Fluepapiret" er 100% privat og derfor også totalt uafhængig af nogen firmaer eller institutioner. Alle artikler, foto og grafik er beskyttet i forbindelse med loven om ophavsret og må derfor ikke benyttes i anden sammenhæng medmindre skriftlig godkendelse er givet.
Copyright © 1999-2008 J. Hjorth Alle rettigheder reserveret.
Sidst opdateret:
4-08-2008


Home