Efterfølgende artikel er tænkt som inspiration til fluebinderens jagt på alternative materialer...

Skal du til at starte med den fascinerende hobby som fluebinding er, så bevæger du dig ind i en, næsten uoverskuelig, jungle med flere specielle værktøjer og en lang række spændende, og ofte dyre, materialer. En tur langs grejhandlerens hylder kan skabe alvorlige indhug i budgettet.

Men man behøver ikke nødvendigvis at købe det hele på én gang, og der findes en række alternativer der bør overvejes. Visse alternativer er faktisk både bedre og billigere end de materialer der angives i visse fluemønstre.

Eksempel på en Corixa bug -
der er fremstillet af kasseret embalage.

Grejhandlerens udbud...
Grejhandlerens brede udbud af værktøj og materialer til fluebinding gør selvfølgelig at det er hér de fleste starter. Hos grejhandleren fås ofte også et "starter-kit" for den der vil hurtigt i gang. Disse "starter-kit" varierer dog meget i indhold og kvalitet. Se dig godt for!

Mange spændende materialer hos grejhandleren...
Grejhandlerens hylder er spændende, men - "det koster"!

Meget af fornøjelsen ved fluebinding er også at eksperimentere ved fluestikket - at anvende sine kreative evner, udforske og afprøve nye teknikker og alternative materialer.
Gør dig selv den tjeneste også at anvende dine kreative evner når det handler om at finde egnede materialer. Det er både sjovt, spændende og lærerigt - og der er ofte penge at spare.

Undersøg også andre kilder…
Mange håndarbejds- og hobbyforretninger har også egnede materialer til fluebinding - og ofte til en ganske anden pris end hos den "autoriserede" grejhandler. Eksempelvis kan glas- og plastperler fra den stedlige hobbyforretning med held indbygges i flere fluemønstre.

Messingperler til "Goldhead" er dyre – prøv med alternativer. For små penge får du perler til adskillige års forbrug i hobbyforretningerne. Her findes også mange andre egnede materialer til humane priser. Se eksempelvis også efter hvad de har af metaltråd til rib, uld til dubbing, fine lyse penselhår til halefibre på tørfluer osv., osv..

Nymfer m. glasperler...
Nymfer med farvede glasperler fra hobbyforretningen

 

Kig indenfor når du går forbi en garnbutik. Uldgarn bør tjekkes, men her er også penge at spare på eksempelvis guld og sølvtråd til rib.

Besøg den nærmeste pelshandler eller buntmageren. Mange anvendelige skindrester fås ofte for små penge her.

De meget billige poser med "fastelavnsfjer" kan godt finde flere anvendelser ved fluebinding. Hvorfor skal man eksempelvis lave en imitation af en husbyggende vårfluelarve af de dyrt indkøbte hacklefjer? Man klipper jo hovedparten af materialet bort til sidst.

Del med dine venner…
Ofte er materialerne hos grejhandleren pakket ind i en emballage der ikke umiddelbart tillader at man undersøger kvaliteten nøjere. Prisskiltet lyser op, og i tankerne gennemgår man sin opsparingskonto for mulige skjulte reserver…

"Hvad vil konen mon sige hvis….."?

Lige i dette øjeblik er der en rimelig chance for at man får købt en billig hanenakke der kommer til at ligge nederst i materialekassen!
Er det til tørfluer? Køb kvalitet (ofte den dyre!)

En rigtig god hanenakke kan være dyr - meget dyr faktisk.. Men i mange tilfælde er det en god investering at købe kvalitet - eksempelvis en "Metz"-nakke - i stedet for den billige der hænger ved siden af til en brøkdel af prisen. En Metz-nakke holder til flere hundrede fluer. Nok flere end de fleste af os når at få anvendt igennem vores aktive fluebinderliv. Men find sammen med vennerne og køb en ordentlig kvalitet - det betaler sig, men del så "i porten".

Behøver man mon selv en hel haremaske i orange?
En hel Grizzly nakke i en speciel farve i den bløde kvalitet? Osv..

Selv har jeg flere halve pakker af et bestemt materiale liggende som jeg sikkert aldrig får slidt op.


Halve haremasker i sort og orange...

Find dem selv…
Fluebindingsmaterialer er ofte dyre i indkøb hos grejhandleren - specielt hvis man skal have flere forskellige materialer i mange kulører. Prøv i stedet at finde dine materialer på anden vis og lær eventuelt selv at indfarve.

Brug fantasien og dit netværk…
Slå to fluer med ét smæk og gå en tur med familien ved det lokale gadekær eller i den nærmeste dyrepark. Hér kan du ofte finde de fjer, som ænder og svaner har skiftet. Min erfaring fra den lokale dyrepark, er at det er bedst at frekventere denne fine fjerressource efter en god gang blæsevejr. Så ligger de fleste fjer nemlig pænt i bunke ved kanten af hegnet, og kan let og ubesværet samles sammen.

Mange andefugle har et specielt sted de samles for natten i parkerne. På sådanne steder er det let at finde egnet materiale i rigelige mængder.

Fjer i parken...
Masser af gratis fjer i parken...

Stranden er et oplagt sted at gå på fjerjagt og familien vil som ofte elske at hjælpe til.

De såkaldte Cdc-fjer er ret dyre. I flere mønstre indgår der op til 10 - 15 – og endda op til 20 stykker pr. flue. Prøv at regne stykprisen ud ved indkøb hos grejhandleren – de koster ca.: 1,5 - 2 kroner stykket! Personligt mener jeg at have fundet et bedre alternativ ved stranden - og så til en helt anden pris.


La Petite Merde Alternativ
Se evt. et eksempel hér:

Hvis du har venner, der er jægere, så bed om fjer og skind af de dyr, de skyder.

En tur på landevejen viser desværre også mange nedkørte dyr og fugle, der kan bjerges materialer fra. (Ikke altid så populært hos familien!) Hav dog altid et par plastposer liggende i bilen.

Hvis du har kat og/eller hund så børst (eller klip!) dem. Det giver en særdeles udmærket dubbing og når katten stolt kommer hjem med bytte, så bjerg skindet eller fjerene.

Min nabo har en fin grøn Ara-papegøje - en stabil ressource af grønne fjer.

Holder dine naboer undulater, kaniner, hamster eller et andet kæledyr?
Gå ind og få en snak med dem - De fleste vil gerne hjælpe til med materialesamlingen.

En lakseflue bundet af en dusk af din udkårnes gyldne lokker vil ofte blive specielt værdsat (og omtalt blandt veninderne = Høj popularitetsfaktor - men bed nu pænt om det – ellers virker det stik modsat!)

Får du en fin fisk på netop denne flue vil du og din hobby ofte være højt skattet længe efter.

I min vennekreds findes en billedkunstner der laver de mest fantastiske billeder af stofrester, garnstumper og meget andet. Hendes materialelager er noget mere omfangsrigt end mit, men som fluebinder er det som at komme ind i Alladins hule.

Latex - der anvendes eksempelvis til ryg og krop på nymfer - kan købes i små fine forpakninger hos grejhandleren og koster sikkert noget nær ægte guld hvis man regner kiloprisen ud.


Gummihandske = Latex

Kender du ikke nogen der har adgang til hospitalernes gummihandsker? (Altså de brugte så klart!)
De er mindst lige så gode som grejhandlerens "Flexibody" - de tåler lak, kan farves med spritpenne og så koster de sjældent mere end almindelig høflighed!

Hvad med nymfekroppe af husholdningselastikker!
Hvad med strimler fra den gamle cykelslange?
Det riflede stykke på sugerøret?
Røret fra vatpinden?
Kasseret emballage?
Chips- og kaffeposer?

Bly fra vinflasken?
Osv..


Rigtig god vin har ofte en krave af ægte bly...

Nutidens plastemballager har også mange anvendelsesmuligheder indenfor fluebinding.

På et tidspunkt læste jeg i et blad om en ganske speciel type snørebånd der var helt fantastisk velegnet til "Polyvinger" i et bestemt mønster!

Mulighederne er utallige. Fortsæt selv. Kig dig omkring i hverdagen og brug din fantasi…

Elastikkropsnymfe
Kaffebønnebille
Nymfe m. krop af elastik
"Kaffebønne-bille"

 

Rengøring…
Naturmaterialer du anskaffer på den "naturlige" måde skal altid rengøres og de skal præpareres så der ikke går utøj i det.

Almindelig hårshampo er ganske udemærket til rengøring af fjer.
Lad fjerene ligge i blød inden selve "hårvasken" og skyl efterfølgende grundigt med rent vand. (Anvend ikke sæbe til at rengøre de vandskyende Cdc-fjer!)

Ved trafikdræbte dyr, eller dyr hjembragt fra jagt, skal skindet flås af dyret og fedt og kød omhyggeligt skrabes af, inden det spændes op på et bræt med hårene mod træet.
Er skindet særligt blodigt eller beskidt, kan det forinden dubbes rent med en varm sæbeopløsning. Anvendes der sæbevand er det særligt vigtigt at få vandet tørret af, inden huden spændes op.

Når skindet er spændt op skal bagsiden pensles med en blanding af salpeter og alun i forhold 1:1. Derefter stilles det til tørring på et lunt og tørt sted. Når skindet siden er tørt, ryster man de overskydende kemikaliesalte af og pakker skindet ned i en tætsluttende plastpose - gerne sammen med et par mølkugler.

Efter en grundig rengøring så sørg for at materialerne er ordentlig tørre. Pak dem i lufttætte plastposer og læg dem så i dybfryseren i tre ugers tid. Siden optør du materialerne på radiatoren og gentager nedfrysningsproceduren et par gange efter behov.

En simpel og ufarlig metode der ganske effektivt slår alle parasitter og deres eventuelle æg ihjel.

Flere fluebindere anbefaler faktisk at de materialer man køber hos grejhandleren også rengøres inden de tages i anvendelse.


Naftalin er et giftigt materiale der ses anvendt i forbindelse med hår og fjermateriale. Har du den mindste mistanke om at et materiale indeholder rester af naftalin, så undlad at sutte på fjer, hår eller fingre ved håndteringen. Kroppen kan ikke udskille naftalin og stoffet vil ophobe sig i kroppen.

Undgå fremtidigt utøj i dine materialer…
Alle naturmaterialer - altså alle dine fjer- og skindmaterialer - skal siden opbevares særskilt i lufttætte plastposer. Derved undgår du at der siden skulle komme utøj i din samling. At få utøj i hele sin materialesamling er ganske enkelt værre end katastrofalt.
Skulle uheldet være ude så er det kun en enkelt pose med materialer det går ud over ved ovenstående procedure.

Farver…
Leverandører af fluebindingsmaterialer har også tit farver til indfarvning. Køb en bog om farvning og begynd at eksperimentere. Anskaf dig en række grundfarver, de er ofte rimelige billige, nemme at bruge og så giver de mulighed for at lave lige nøjagtig den farve, du har brug for.
Personligt startede jeg selv med at eksperimentere med de almindelige hårfarvningsmidler i handlen, men kan nu ikke anbefale dette. Resultatet blev sjældent det ønskede.

Efterfarvning…
Mange materialer kan med held farves med vandfaste spritpenne. Har du eksempelvis ikke den ønskede farve bindetråd, så giv en hvid tråd en tur med spritpennen i den rette farve inden du starter.
Nymfer har ofte forskellig farvetone på over- underside og disse kan efter turen i bindestikket efterfarves med vandfaste spritpenne.
Det er ikke alle spritpenne der er velegnet og der er materialer der ikke tager imod farven fra spritpenne. Prøv dig frem.

Mest anvendte nuancer…
Til imitationsfluer er følgende farver de mest anvendte: Sort, blue dun, dark claret, hot orange, purpur, klar gul, insect green, green olive, medium olive, olive dun, brown olive, mørkebrun kanel og ginger.
Kun meget få af fiskens naturlige fødeemner er jævnt ensfarvede. Når man har en række af uld, der er farvet i forskellige toner, er det ofte en fordel at blande dem for at få en mere naturligt udseende.

Fluorescerende farver…
Fluorescerende farver er ret populære blandt de fleste fluebindere, men det skal understreges, at det kun er ganske enkelte mikroskopiske dele af de naturlige fødeemner, der er fluorescerende.
Spar derfor på disse materialer ved imitationsfluerne og brug kun en lille tot til en blanding med dubbing, en tynd fluorescerende rib eller en lille fluorescerende tag.

Konservatisme krydret med en vis portion overtro…
Tidligere var fluebindere særdeles konservative med hensyn til materialevalg.
Dette har heldigvis ændret sig en del. Tidligere tiders mønsterbeskrivelser kunne angive et ganske specielt materiale – eksempelvis en hacklefjer fra en helt bestemt armsvingfjer fra undersiden af en ganske speciel eksotisk fugl. Verdensberømte fluer med ultrapræcise mønsterbeskrivelser kunne kun fraviges af vantro hedninge. Eksempelvis skulle kroppen i visse "Olive Duns" være spundet af enten muldvarpeuld eller fiskehejreherl, indfarvet med pikrinsyre - farvet kaninuld eller gåseherl kunne slet ikke anvendes!

Nu er fisk analfabeter og så vidt vides kan de heller ikke kende forskel på muldvarpeuld eller farvet kaninuld. Anvend endelig andet egnet materiale, med samme farve og egenskab, hvis du ikke lige har pikrinsyrefarvet muldvarpeuld i materialesamlingen.
Fisken er helt sikkert ligeglad!

Hop ikke på overtroen med at "kun-hvis-dette-specielle-materiale-findes-i-fluen-så-fanger-den-fisk".
En mønsterbeskrivelse må aldrig være en spændetrøje, der hæmmer din kreativitet ved fluestikket.
Brug mønsteret som inspiration og lav din egen personlige variant af fluen.
De oprindelige mønstre er bestemt spændende at bevare af historiske årsager, men du behøver nu ikke have en nøjagtig kopi for enden af forfanget, for at kunne fange fisk.

ANVEND IKKE MATERIALER FRA TRUEDE DYREARTER!
Flere af de mere eksotiske materialer kan være svære at fremskaffe - én af årsagerne er den øgede fokusering på udrydningsfaren. Visse dyrearter der har ydet bidrag til fluebinderens materialesamling er nu fredet og disse fjer og skind kan kun fremskaffes ad ulovlig vej.
Eksempelvis kan de meget anvendte "Junglecockfjer", der især bruges til laksefluer, nu kun fås lovligt fra opdrætsfugle og må endda kun importeres med en gyldig "CITES licens". Din grejhandler skal kunne fremvise en sådan hvis han har disse nakker hængende.

CITES / Washingtonkonventionen omhandler handel med truede dyr og planter.
Det er en international konvention, der kontrollerer handlen med vilde dyr og planter. Det sker gennem overvågning og regulering af den internationale handel. Målet er, kun at tillade en bæredygtig handel - dvs. at man fjerner ikke mere fra bestandene af dyr og planter, end de kan bære.
Se evt. mere: CITES (Extern link)

Pragmatisk holdning…
En af mine gode fiskevenner manglede en sen aften et noget specielt dubbingmateriale i den rigtige nuance…
Det han søgte fandtes ikke lige i nærheden af fluestikket., men i hans dagligstue lå der et væg-til-væg-tæppe…
Det var et vist et filttæppe - og lige den aften blev dét filttæppe altså opfattet som havende en ganske speciel eftertragtet farvenuance…

Hans Gulvtæppeflue har siden skaffet ham flere gode fangster.
Behøver jeg mon at sige mere? (Sæt hans kone nu læser med hér!)
Pointen er vist klar; har du ikke lige det materiale der foreskrives i et specielt mønster, så prøv at finde en egnet erstatning - brug din fantasi og dine kreative evner - men se lige til at husets frue ikke er i nærheden mens jagten står på!

God jagt


"Gulvtæppefluen"

 

Slut på artikel!


Tip en ven!

Tip en ven om denne side på Fluepapiret"Fluepapiret" er 100% privat og derfor også totalt uafhængig af nogen firmaer eller institutioner. Alle artikler, foto og grafik er beskyttet i forbindelse med loven om ophavsret og må derfor ikke benyttes i anden sammenhæng medmindre skriftlig godkendelse er givet.
Copyright © 1999-2008 J. Hjorth Alle rettigheder reserveret.
Sidst opdateret:
4-08-2008


Home