Ordet "dubbing" kan i fluebindertemonologi betyde både selve materialet, men beskriver også teknikken hvorved dubbing-materialet hæftes på krogen.

Dubbing er med andre ord en betegnelse for hår-, uld eller syntetiske materialer, som fæstnes til bindetråden og tørnes om krogskaftet hvorved man opbygger en lodden krop i ønsket farve og struktur.


Eksempel på flue med en "dubbet" krop
"Gold Head Hareøre m. lite brite"

Dubbing-materialer bestå ofte af naturfibre fra pelsdyr og fugle. Mange syntetiske materialer anvendes også til dubbing. Ofte kombinerer man forskellige typer materialer for at opnå specielle effekter.

Dubbing-processen består som ofte (men ikke altid) i at spinde materialerne omkring en kerne af tråd og siden hen vinde denne dubbingtråd omkring fluekrogen for at danne den færdige dubbingkrop.

Materialerne man anvender til dubbing varierer utroligt meget, fra korte fibre til lange, bløde til stive, fine til grove. Materialerne bestemmer også i høj grad den færdige flues fremtræden – og ydermere hvilken teknik der er mest hensigtsmæssige at benytte sig af.

Ved hjælp af forskellige dubbing-tekniker kan man lave sit kropsmateriale i præcis den tykkelse eller det udtryk man måtte ønske sig.

Fine bløde materialer kan let formes og komprimeres og det er forholdsvis enkelt at danne velformede taperede fluekroppe og tillige at skabe leddelte effekter.

De mere stive og grovere materialer – specielt de kortfibrede typer som eksempelvis hareørefibre, skaber et grovere og mere strittende og mindre ensartet homogent udtryk.

Dubbingkroppen kendetegnes ofte af mange udstikkende hårender, som giver en god illusion af flimrende gæller, ben og andet "liv". Dubbing har en gennemskinnelighed, der er uforlignelig til at imiterer gællernes bevægelser hos eksempelvis døgnfluelarver.


Underuld fra bæver - et overset, men fantastisk dubbingmateriale

Især underuld fra en lang række dyr kan bruges som dubbing. Uld fra Harens "maske" er meget anvendt til dubbing. Underulden fra Kanin, Mink og Bæver er også ganske velegnet til dubbing.

 


Haremaske indfarvet sort og orange...

 

Dubbing er en af de ældste former for fluebindingsmaterialer, og igennem mange år har fluebindere verden rundt, udviklet mange anvendelige metoder – og visse mindre brugbare – til at hæfte disse på fluekroge og derved skabe specielle effekter og populære fluemønstre.

Valg af metode vil ofte være vigtig for at opnå den ønskede effekt, rette udseende og silhuet på den færdige flue.


Tip Færdigblandet dubbing kan købes i mange varianter og til ethvert formål. Et par stykker: Fly-Rite™ er ganske kendt. Partridge SLF Er et andet anderkendt mærke. An-Seal™ Er en anden syntetisk sæluldserstatning af bløde, robuste og glansfulde polyesterfibre.
Tip Dubbingbørster er en færdigspundet dubbingtråd, hvor tråden består af to tynde metaltråde, oftest kobbertråde. Materialet fås i et utal af farver med Hare ear, Angora og Antron som grundmaterialet. Sælges blandt andet under navnet Magic Dub og Dubbing Brush™ - disse typer kan man også selv fremstille ved hjælp af en dubbingblok.
Tip
Man behøver ikke købe sig fattig i dubbingmaterialer. Brug de materialer, der er for hånden, og bland en dubbing med den ønskede kulør. Gem især de dunede bistråler fra det nederste af fjerstammen og andre afklip og "overskudsmaterialer" – de er ofte særdeles anvendelige til dubbing.
Tip
Tilsættes gerne lidt Antron eller Flash-materialer, til nymfekroppene. Derved fås en let reflekterende dubbing - men overdriv endelig ikke!

Slut på artikel!

 

Relevante artikler
Dubbing-med løkke
Dubbing – direkte
Fåreuld
Hår og uld
Haremaske
Bæver
Moskusokse
Fly-Rite™
Partridge SLF™
Cdc - Dubbing
Dubbing Brush™
Dubbingblok

Tip en ven!

Tip en ven om denne side på Fluepapiret"Fluepapiret" er 100% privat og derfor også totalt uafhængig af nogen firmaer eller institutioner. Alle artikler, foto og grafik er beskyttet i forbindelse med loven om ophavsret og må derfor ikke benyttes i anden sammenhæng medmindre skriftlig godkendelse er givet.
Copyright © 1999-2008 J. Hjorth Alle rettigheder reserveret.
Sidst opdateret:
4-08-2008


Home