Uld – Wool

Uld er ikke længere så værdsat som fluebindingsmateriale, som i tidligere tider. Det er til dels blevet erstattet af de mange syntetiske dubbingmaterialer der er kommet på markedet. Uanset dette er der stadig en række traditionelle mønstre der angiver fåreuld som kropsmateriale. Uld er dog let at skaffe og det er også billigt.

Uld

Farvet uldgarn.

 

Korte fakta:
Karakteristik:

Uld består af mange, mere eller mindre, bølgeformede og krusede fibre, der er opbygget af keratin. Fåreuld er let krøllet og de enkelte fibres overflade består af fine, spidse skæl, der som tagsten dækker over hinanden og giver overfladen en takket kontur – hvilket gør at fibrene let fæster til hinanden under dubbing.

Fibrene har fra naturens hånd en overfladebeskyttelse der består af en fedtet mikstur af lanolin og fårets indtørrede svedafsondringer. Fibrene er ret elastiske og kan strækkes yderligere 30% af deres oprindelige længde. Fibrenes elasticitet og deres indbyggede krøl, gør at fåreuld vil danne luftlommer i ulden, der gør denne varmeisolerende.

Uld kan optage ekstra 35% vand af sin oprindelige egenvægt – uden at det af den grund føles vådt. Dette gør uld specielt velegnet til dubbing på både tør- og vådfluer.

Uld skifter normalt farve når det bliver vådt.

Diameter: 
Varierer fra 0,06-0,05 mm
Længde:  
Kan variere betragteligt, afhængigt af race og kvalitet.
Farve: 
Naturlige farver svinger fra helt sort, brunligt over til næsten helt hvidt. Fås desuden i en lang række indfarvede kulører.
Anvendelse:
dubbing til tør- og vådfluer og i form af garn anvendes det som halemateriale.
•••

Man kan anvende uld i sin naturlige form, eller man kan få bearbejdet uld der er renset og farvet i forskellige kulører. Hvis det er opdrift til tørfluerne man er ude efter, så er en klump uld fundet på pigtrådshegnet det helt ideelle. Naturlig uld, der er indsamlet på denne måde, har nemlig stadig sin overfladebehandling der er vandafvisende – og så er det ganske gratis! Man kan eventuelt vaske det i sæbespåner, for at fjerne snavs.

Mange går på opdagelse i garnforretningerne for at kigge efter egnede farver. Grejhandleren har måske også enkelte farver på hylderne, men ofte er farvevalget begrænset. Hvis man har brug for en ganske speciel nuance udenfor standardsortimentet, så er det helt sikkert garnforretningen der skal besøges.

Tip

Skal man rengøre uld, så gøres det bedst mekanisk og siden ved hjælp af sæbespåner der ikke fjerne uldens naturlige fedthinde.

Tip

Kommercielt bearbejdet uld har næsten 100% sikkert været affedtet og grundigt renset inden farvning, hvorfor uldens vandafvisende effekt kan være stærkt reduceret.

 

 

 

Relevante artikler
Uld - hvorfor?
Hår og uld

Tip en ven!

Tip en ven om denne side på Fluepapiret"Fluepapiret" er 100% privat og derfor også totalt uafhængig af nogen firmaer eller institutioner. Alle artikler, foto og grafik er beskyttet i forbindelse med loven om ophavsret og må derfor ikke benyttes i anden sammenhæng medmindre skriftlig godkendelse er givet.
Copyright © 1999-2008 J. Hjorth Alle rettigheder reserveret.
Sidst opdateret:
4-08-2008


Home