CDC er en forkortelse af "Cul de Canard" - det er fransk og betyder "Duck bottom" - CDC er for fluebinderen de små fine fjer der kommer fra gumpen på en andefugl.


"Duck bottom"

Nær ved andens gump findes en kirtel der udskiller en olie som anden bruger til at gøre sine fjer vandskyende. På kirtlen findes der nogle små specielle fjer - ca. 40-50 stykker - dette er de såkaldte CDC-fjer.
De er dunagtige og meget bløde og ved deres næsten medfødte olieimprægnering optager de stort set ingen vand.

Fjerens struktur og dens flydeevne er attraktive egenskaber.
En anden meget stor fordel er de enkelte fjerstrålers bevægelighed. Denne bevægelighed i hvert enkelt fjerstråle skaber en fjer der er dunlet og særdeles livlig - noget hen efter en maraboufjer, men en CDC-fjer er meget tyndere og finere i strukturen men noget mere robust end en maraboufjer.

Bevægeligheden disse fjer kan tilføre en flue, imitere "liv" som ikke meget andet kan. Dette "liv" kan tilføjes uanset om man bruge CDC på fluer der skal fiskes tørt, vådt eller "midt imellem".

CDC er bestemt ikke et skørt materiale, som man ellers skulle tro. Hvis det tilsættes mønstret ordentligt er CDC fluer blandt de stærkeste, og samtidigt nogle af de nemmeste at binde.

Cdc-fjer Cdc-fjer i nærbillede
CDC-fjer (forstørret ca. 2 gange) Nærbillede af CDC-fjer

I modsætning til eksempelvis en hanehacklefjer - der består af en række relativt glatte fjerstråler på en fjerstamme - har Cdc-fjeren nogle ekstra, ganske små bistråler på hver eneste fjerstråle der er med til at holde på luftboblerne og derved forbedre fluens flydeevne.

 

CDC er ekstremt let.
Et af de største fortrin ved CDC-fjer er som sagt at det kan tilføre ”liv” og bevægelse til fluerne. Insekter kravler, svømmer og basker rundt i og på vandet – og fluebinderens imitationer må kunne efterligne disse bevægelser, for at tiltrække fisken.

Der behøves kun et lille vindpust for at få de spinkle CDC-fjerfibre på tørfluerne til at bevæge sig i vinden. Men også vådfluer kan drage nytte af CDC’s livlighed, da de små fine fibre bevæges forførende ved den mindste bevægelse i vandet.

Forudsat at flukastet er udført korrekt, vil en CDC-flue kunne glide ubesværet gennem luften og vil folde sig ud inden nedslaget og lande let og elegant på vandet – nøjagtig som det imiterede insekt.
Der hersker ingen tvivl om at CDC-fluer kan præsenteres med et stænk af finesse og finfølelse der gør at man skræmmer færre fisk. Yderligere vil en CDC-tørflue ”stå” på vandet en del anderledes end konventionelle tørfluer. En tørflue med et stift tørfluehackle vil stå på de stive hacklespidser, mens en CDC-tørflue vil bøje spidserne af de spinkle fjerfibre på en måde så de giver en blød og naturlig silhuet, som små insekt-fødder.

Cdc-fjer i vand
CDC-fjer liggende på vandet.
Man kan ane alle de mange luftbobler som et sølvglinsende skær.

 

CDC-fjer bruges især til tørfluer, men kan også anvendes til nymfer og især til de såkaldte emergers men de anvendes nu også til regulære vådfluer og nymfer. Det er dog ofte nødvendigt at belaste krogen hvis man vil have nymferne til at synke. De luftbobler og bløde bistråler som findes i CDC-fjeren vil gøre nymfer, der fiskes under vandskorpen, meget livagtige.

 

Cdc-fjer m. luftbobler Cdc-fjer m. luftbobler
Nærbilleder af samme Cdc-fjer der nu er neddykket i vand.
Bemærk alle de mange luftbobler der nærmest er låst fast i fjerens bistråler!

CDC fluer har en lav vindmodstand. De smidige fjerfibre giver fluen en aerodynamisk facon under kastet, hvilket kan være en betydelig faktor når man fisker med lidt stører fluer.

CDC ser ud til at mindske de irriterende snoninger af forfanget, der kan opstår ved andre tørfluer.

CDC fluernes blødhed gør også at fisken ikke så hurtigt spytter fluen ud, som ved en konventionel flue med en mere ”stikkende” fremtrædende.

De naturlige farver på CDC samt materialets gennemskinnelighed er vigtige faktorer for fluebinderen. Især de mindre døgnfluer har en skrøbelig og gennemsigtighed over sig, der så overbevisende lader sig imitere ved hjælp af CDC.

CDC fluer har – ved korrekt håndtering – en god flydeevne, men uanset mange fluefiskere tillægger disse fjer nærmest magiske egenskaber, så er de dog stadig underlagt fysikkens love. CDC tørfluer og emergers kræver delikat kasteteknik og præsentation. Fluerne skal fiskes med finfølelse og løftes forsigt fra vandoverfladen ved hvert kast, for at materialet skal kunne fremvise sine bedste egenskaber.

 

Pakker m. CDC-fjer
Cdc-fjer fås ofte i små pakninger med et begrænset antal fjer

CDC-fjer er et utroligt livligt materiale og kan tilføje en flue meget "liv" og det regnes af mange fluebindere for et noget nær perfekt materiale til at imitere ben, antenner og vinger på mange insekter.

Det er uvist hvem der begyndte at anvende disse Cdc-fjer i fluebinderøjemed.
I 1920 bandt den Svejtsiske fluebinder Maximilen Joset i Courtfaivre en række simple Cdc-mønstre for at lure de sky stallinger og ørreder i de lokale kalkstrømme. Kroppen på disse fluer bestod af raffia eller bindetråd. Fluerne havde ingen vinger men kun et Cdc-hackle, bundet på klassisk fluebinder facon, i stedet for et hanehackle,.

Efter lokal brug i mere end 50 år i Schweiz, fandt Marjan Fratnik fra Slovenien en ny vigtig måde at anvende Cdc-fjerene på. I 1983 anvendte han topdelen af fjererne til at efterligne faconen på vårfluevinger.

Det næste store skridt skete et par år senere i Tyskland, da Gerhard Laible i 1985 fandt ud af at forlænge den korte Cdc-fjer ved at anvende fjerstrålerne i en dubbingløkke. På denne måde kunne man nu bruge materialet som man ellers ville anvende et første klasses hanehackler til at skabe forskellige slags vinger.

Det ultimative gennembrud kom så i 1986 - igen fra Schweiz - da Marc Petitjean fik inspiration til at anvende hele Cdc-fjeren til krop. Dette har flere store fordele. Først og fremmest øges fluens flydeevne dramatisk og at sætte hackler på tørfluer er nu ikke længere et krav af hensyn til flydeevnen.

Dernæst hjælper fjerens naturlige facon med til at skabe en konisk kropsform. Grundet kroppens forøgede flydeevne - hvis den bindes med Cdc - har man nu en langt større frihed til at binde vinger med en større lighed med det oprindelige insekt.


Mange antager at det er fjerens olie der gør at fjerens flydeevne er så god. Adskillige tror at en indfarvning af fjeren ødelægger denne egenskab. (Eller i det mindste en forkert indfarvning.)
Andre mener at det skulle være fjerens struktur og ikke olien der gør CDC så speciel - og farvning derfor ikke er et problem.

Anvendelsen af CDC-fjer er steget blandt fluebindere igennem de sidste år, men mange har stadig problemer med dem. Nogen af årsagerne kan være:

• Cdc-fjer er ikke ensartet.

• Fluemønstre opgiver sjældent type af CDC fjer der skal anvendes.

• Mange af de fjer der købes kommercielt er ikke anvendeligt til andet end dubbing og mange fluebindere ved måske ikke hvad de skal kigge efter, når de køber CDC-fjer.

• Der findes flere misforståelser omkring CDC så det er svært at opdage stærke og svage sider ved materialet og hvordan man skal anvende det succesfyldt i et fluemønster.


CDC-typer

TYPE 1:
Denne fjer har facon og struktur nogenlunde som kropsfjeren fra en agerhøne.
Den er relativt kort med et taperet fjerskaft, rund i spidsen og fjerstråler der udgår fra stammen i en vinkel på ca. 60°

type 1 fjer

Den anvendes eksempelvis til at sno om krogskaftet på en sådan måde at den producerer både krop og efterfølgende tilføjelser i form af ben, gæller, antenner mm.. Dette kan skabe et utal af interessante muligheder.


TYPE 2:
Denne fjer har en tynd fjerstamme, og fjerstråler der løber næsten parralel med stammen. Den ender i en kantet, penselagtig spids.

type 2 fjer

Denne type er mest anvendelig til vinger, vingesække og loopvinger.


TYPE 3:
Denne fjer kaldes ofte "Nipple plume", "CDC Puff-Feather" eller "CDC Oiler Puffs". Det er en relativ kort fjer uden en distinkt fjerstamme.

Type 3 fjer

Bruges især til hale og vinger på emergers.


 

TYPE 4:
Denne fjer har en lang fjerstamme med relativt korte fjerstråler. Det er denne man for det meste finder hos grejhandleren.

Type 4 fjer

Denne fjer er faktisk den mindst brugbare af dem alle, men den kan bruges til dubbing, eller de løse fjerstråler kan spindes i en dubbingløkke som siden anvendes til at binde eksempelvis faldskærmsmønstre med.


Det er desværre ikke mange grejhandlere der har disse fjer sorteret efter type her i skandinavien.


Orvis Cdc Olier Puffs - fås i farverne: White, Dun, Light Dun, Black og Dark Dun


Cdc - fås nu som færdig dubbingtråd. Se evt. mere her!


For at skabe en flue med en Cdc-krop; rul 2 fjer på en stykke glat skum. Pres fjerene ned med fingerspidserne og rul dem vinkelret i forhold til fjerstammen. Start fra roden og arbejd dig op mod spidsen. Når "rebet" er formet, kan det bindes ind ved spidsen og vindes om krogskaftet, formende en flydende taperet krop.
Afrevne fjerstråler giver et fint dubbingmateriale. Man kan også mikse Cdc fibre med uld for at skabe nye egenskaber, materialer og farver.
At klippe Cdc-fjer med en saks efterlader en unaturlig skarp kant. Ved at rive fjerstrålerne i stedet opnås et mere naturligt udseende.

Advarsel: Man skal aldrig præparere sine fluer, bundet med Cdc, yderligere med flydemiddel der indeholder silikone. Cdc-fjeren vil klaske sammen ved dette og Cdc-fjerens flydeevne bliver derved ødelagt.

Efter hver fisk, tørres fluen med en godt tørremiddel der fjerner evt. fiskeslim og den vil være klar til at fiske igen.

Alternativer til de dyre Cdc-fjer = Svanedun
På "min" nærliggende strand samt de tilhørende strandenge kan man næsten altid finde en mængde fjer som andefugle og især svanerne har skiftet. Flere af disse fjer besidder nøjagtigt samme egenskaber som Cdc-fjeren.

På billedet herunder kan man se at de har samme struktur i den nederste del af fjeren - altså fjerstråler med bistråler der er olieret og har samme flydeegenskaber som Cdc-fjer - eller i visse tilfælde faktisk bedre.

Jeg anvender især disse fjer ved binding af emergers. De nederste fjerståler kan afrives som man afriver marabou fra fjerstammen og man undgår derved selve den generende og stive midterstamme. Fjerene kan efterfarves med spritpen og de tilfører emergers fantastiske flydeegenskaber.
Prøv at binde en "Klinkhammer special" med disse fjerstråler i stedet for CDC. Den bliver praktisk talt usynkelig.

Og så er de gratis!
En rask gåtur kan skaffe fjer til mange timers fluebinding...

Alternativ til CDC

Slut på artikel!

 

Relevante artikler
Cdc-dubbingtråd
Snowshoe Hare feet

Tip en ven!

Tip en ven om denne side på Fluepapiret"Fluepapiret" er 100% privat og derfor også totalt uafhængig af nogen firmaer eller institutioner. Alle artikler, foto og grafik er beskyttet i forbindelse med loven om ophavsret og må derfor ikke benyttes i anden sammenhæng medmindre skriftlig godkendelse er givet.
Copyright © 1999-2008 J. Hjorth Alle rettigheder reserveret.
Sidst opdateret:
4-08-2008


Home