Anvendes mest til fluekroppe, men ses også brugt som f.eks tag og rib.
Fås i alverdens farver.

Flossilke, eller floss som det hedder i daglig tale, er et fladt båndlignende trådmateriale, som består af en mængde meget fine fibre. Tidligere anvendte man mest det der var fremstillet af natursilke, men dette har efterhånden veget pladsen for de mange syntetiske substitutter. Eksempelvis; rayon, dacron, nylon, polypropylen, polyester, men også almindelig uldtråd ses anvendt.

Syntetisk floss er uforgængelig og glansfuldt, men er noget vanskeligere at arbejde med end floss fremstillet af natursilke. Når man binder med det syntetiske, må man hele tiden sørge for at holde et konstant pres på tråden - ellers går det galt. Fluekroppe af syntetisk flossilke bør altid sikres med en rib af eksempelvis sølv- eller guld-tinsel. Ellers flosser de.

Til mange vådfluer og specielt havørred- og laksefluer anvender man flossilke til kroppen. Til Krogsgaard's flueserie anvendes næsten udelukkende flossilke til kroppen. Materialet egner sig ikke så godt til tørfluer, da det er vandsugende. Spanierne bruger det til en del af deres vådfluer og forsegler efterfølgende flosskroppen med flere lag klar lak.

Floss findes i en kraftig enkelttrådet udførelse, en 4-trådet og en meget finere 12-trådet (kaldet "strand") Det er vigtigt at sno flossilken op, så alle fibrene ligger parallelle, inden man begynder at tørne, ellers vil kroppen blive ujævn.


1-strand og 4-strand floss

Nogle af de mest almindelige farver er gul, varm-gul, citrongul, sort, orange, rød, lys lilla, grøn, hot orange og lys blå. Visse farver fås også i fluorescerende udgaver.

I våd tilstand har floss lavet af natursilke en bedre farvedybde end de syntetiske. Vælg derfor farve efter hvordan flossen ser ud i våd tilstand. Mange fluebindere lægger et lag sølvtinsel som underkrop, inden de tørner en krop af flossilke. Dette gøres for at bibeholde farve og glans, da silken ændre farve i våd tilstand. Det er rart at have forskellige farver, for det er også et godt materiale til at efterligne de spinkle døgnfluelarvekroppe. Prøv også et par fluorescerende farver.

Brug hakkede stykker til dubbingblandinger, eller inkorporer en eller to tørn som en tip til kroppen eller ved vingebasis, eller man kan bruge nogle få fibre som rib.

Der er en lille specialitet ved accetatfloss. Den opløses af acetone, der eksempelvis kan fås i form af neglelakfjerner. Man kan derfor - efter kroppen er dannet med acetatfloss - påstryge acetone, hvorefter man umiddelbart efter kan glatte kroppen ud, så den bliver til en blank sammenhængende homogen masse. Dette er én af metoderne hvorpå man kan skabe fladtrykte nymfer på. Væd den færdige flue i acetone – vent lidt og klem den så flad ved hjælp af en fladtang eller lignenede.

Uni-floss – er en enkelt-trådet floss der er fremstillet af en blanding af Nylon og Rayon, det er både stærkt og skinnende. Følgende farver findes; Black, Burnt Orange, Bright Yellow, Emerald Green, Neon Chartreuse, Neon Hot Green, Neon Hot Orange, Neon Hot Pink, Neon Light Orange, Purple, Royal Blue, Red, Rust Orange, White, Wine, Olive og Neon Chinese Red.

Glo-Brite – farvestrålende floss og garn der fås på spole i 16 fluoriserende farver; Neon Magenta, Pink, Chrimson, Scarlet, Fire Orange, Hot Orange, Orange, Amber, Chrome Yellow, Yellow, Phosphor Yellow, Lime Green, Green, Blue, Purple og White.

Der findes et syntetisk gummiagtigt produkt der har en række egenskaber som almindelige floss, plus et par stykker mere. Flexi-Floss, eller Uni-Flexx der er ca. Ø 1 mm., dette materiale kan strækkes som elastik, hvorved det bliver tyndere, men bevare stort set sin farve og glans uanset hvor meget det strækkes. Det er et godt materiale til rib og især anvendelig ved imitationer af små myggelarver. Hvis man syntes det er for tykt, kan man splitte det op i mindre tråde. Kan også farves med tusch hvorfor man kun behøver at indkøbe den hvide.

Panduro Hobby sælger en "Flexi-floss" - de kalder det for "Elastisk Smykketråd" - findes i hvid, Rosa, sort og gennemsigtig.

Uni-Flexx findes i følgende farver; Black, Camel, Chartreuse, Fuchsia, Green Highlander, Grey, Dark Brown, Orange, Purple, Phosh. White, Royal Blue, Red, White og Yellow.


Flexi-Floss & UNI-flexx

Tip:
Materialet kan med held også anvendes til de såkaldte "gummiben" på fluerne. Flexi-Floss er et syntetisk produkt og skulle angiveligt være fremstillet af Lycra. Også ved anvendelse af Flexi-Floss kan det betale sig at lægge en underkrop af sølvtinsel for at bevare farve og glans, da dette materiale er en anelse transparant.

Slut p artikel!

 

Relevante artikler
Se også: Imitation af insektben - gummiben

Tip en ven!

Tip en ven om denne side på Fluepapiret"Fluepapiret" er 100% privat og derfor også totalt uafhængig af nogen firmaer eller institutioner. Alle artikler, foto og grafik er beskyttet i forbindelse med loven om ophavsret og må derfor ikke benyttes i anden sammenhæng medmindre skriftlig godkendelse er givet.
Copyright © 1999-2008 J. Hjorth Alle rettigheder reserveret.
Sidst opdateret:
4-08-2008


Home