Sciuridae

Egern (Red, Grey og Fox)

 

Egernhale
Egernhale

 

Korte fakta:
Karakteristik:
Egernhår er tynde, smidige, lange, stærke og glatte. Kan ved hårenderne have en smule spiralsnoet facon. Kan være drilagtigt at arbejde med i for store bundter.
Diameter: 
0,03 mm..
Længde:  
varierer alt efter hvor på halen hårene tages. Omkring 2,5 cm ved haleroden og op til 8 cm. Ved halens spids.
Farve: 
Fås natur (sort, rødbrun, brunspættet og gråspættet) Den sidste farve går ofte under betegnelsen "grå", men den er mindst lige så meget brun og sort som grå)) samt i en lang række indfarvede kulører.
Anvendelse:
kropshårene giver en god dubbing, halerne egner sig derimod mest til vinger på større fluer. Hårenes længde gør dem velegnet til vinger på streamers og andre lakse- og ørredfluer-mønstre med hårvinger. Ses også anvendt som hale på tørfluerne.
•••

De korte, bløde hår fra forskellige egern, specielt Western gray (Sciurus griseus) og Eastern fox (Sciurus niger) er gode til dubbing og dubbing-brushes til de helt små fluer. Halehårene anvendes til hårvinger på ørred- og laksefluer og ses også anvendt som halemateriale på tørfluer og nymfer. Den metalgrå underuld er nem at dubbe.

Western gray kan variere meget i farverne, men er relativt ensfarvet med en creme-hvid bug. Kan være farvet med en blanding af gul, hvid og sort, med sort ansigt og bleggul bug. Af og til kan den ses helt sort, hvilket skyldes et højt indhold af melanin i pelsen. Kan også være grå med et sort skær. Halens hår har hvide spidser.

Eastern fox er rustgul med lys gulorange bug og en busket hale. Halens hår har brune spidser.

...

Egernet lever i skove, parker og haver overalt i verden med undtagelse af Australien. Egernet er på størrelse med en rotte, snuden er afrundet, øjnene er mørkebrune, ørerne halvlange og i vinterpelsen er der lange opadvendte hårduske. Bagbenene er længere end forbenene. Halen er lang og busket, pelsen er tyk – oversiden er grålig rød eller brunlig rød til sort, undersiden er hvidlig. Egernet vejer 230-280 gram. Længden er 20-28 cm + hale på 15-25 cm. Egernet er et dagdyr, og lever for det meste alene. Egernet lever af nødder, frugter, bær, svampe, æg og fugleunger.

 

Nærbillede af egernhalehår
Nærbillede af egernhalehår.

 

Tip

Egernhalehår er meget fine i strukturen, har en fin glans og en god tegning. Allerbedst er det måske at materialet er let at skaffe og dermed billigt, men...

Hår fra egernhalen kan være noget af det mest drilagtige at arbejde med. Især som hårvinge kan det drille noget så eftertrykkeligt. Hvis man prøver at indbinde for meget hår på én gang – altså anvender et for tykt bundt – så er resultatet ofte en flue der hurtigt ser pillet ud, da de fleste hår glider ud af bundtet. Nybegynderen opdager for det meste først dette ude ved fiskevandet!

Hvis ikke ens underlag er ordentligt forberedt, så vil en del af hårene ofte glide ud til siderne. En af metoderne der anvendes for at undgå dette er at lægge en dråbe lak på indbindingsområdet lige inden vingen skal bindes, samt efterfølgende at udstyre det indbundne hårbundt med en lille klat superlim eller lak ved bindetråden.

En anden metode er at indbinde små bundter ad gangen og give bundterne en ekstra tørn med bindetråden. Se her! Alternativt kan man anvende alle tre forholdsregler på én gang. (Anbefales!)

Amerikaneren Edwin L. Haas, der bandt hårvingefluer til steelheads, anvendte en anden metode. Han brugte en laksekrog med loop eye og satte hårvingen i klemme i øjet.

Tip

Red fox squirrel: amerikansk egern, der ikke må forveksles med det røde egern i Danmark

Silver Tippet Egern: Egernhale med hvide spidser.

 

 

 

Relevante artikler
Hårvinge af glatte hår
Hår og uld

Tip en ven!

Tip en ven om denne side på Fluepapiret"Fluepapiret" er 100% privat og derfor også totalt uafhængig af nogen firmaer eller institutioner. Alle artikler, foto og grafik er beskyttet i forbindelse med loven om ophavsret og må derfor ikke benyttes i anden sammenhæng medmindre skriftlig godkendelse er givet.
Copyright © 1999-2008 J. Hjorth Alle rettigheder reserveret.
Sidst opdateret:
4-08-2008


Home