Korte fakta:
Karakteristik:
Kombination af bløde og stivere hårfibre med kort og tæt underuld visse steder på masken. Moderate gennemskinnelige hår.
Diameter: 
0,015 mm.
Længde:  
Varierer meget. Dækhår ca. 9 mm. ved roden af ørene. Underulden ca. 8 mm. det samme sted. Underulden kan være omkring 24 mm. på kinderne og dækhårene samme sted op til 30 mm..
Farve: 
En række blandede nuancer der svinger fra sort, brun, lysebrun, ginger, lys gul og grå.
Anvendelse:
Særdeles velegnet til dubbing af nymfer og visse tørfluer.
•••

 

Nærbilleder af hår og uld fra haremasken:
I
Haremaskehår
Haremaskehår
I
I
Haremaskehår
Haremaskehår
I
I
Haremaskehår
Haremaskehår
Meget varierende nuancer og struktur på hår fra samme haremaske.
Ovenstående foto stammer alle fra én og samme Haremaske!

Hår og underuld fra harens hoved (hare’s mask, på engelsk) og særligt fra hareøret (hare’s ear) er er fint og meget benyttet dubbingmateriale. Når det drejer sig om haren, bruger englænderne specielle udtryk for håret fra de forskellige dele af kroppen. Pandehåret kaldes poll, og håret bag ørerne hedder neck. Hår fra skulderpartiet er flax, og på kropssiderne hedder det flank.

Selve masken indeholder en kombination af både bløde, stive, korte og lange hår. En rigelighed af fibre i forskellige længder og diametre, med fine farvestriber og flere vekslende farvefelter.
Uld fra harens øre og maske rummer også en righoldighed af farvetoner. Farvenuancerne går fra det svagt gullige, brun, creme, lys brun til grå og sort. De let gennemskinnelige hår har en grå eller svag cremefarvet base.

Ved fluer fremstillet af dette materiale opnår man let flere lighedspunkter med ørredens fødedyr. Eksempelvis er de luftbobler, som fanges mellem dubbinghårene, med til at give en speciel effekt, som fluebindere tilstræber når der eksempelvis skal imiteres et klækkende insekt.

Ulden fra hovedet er blødere og længere end øreulden. De korte, lidt stive fibre fra ørens base skaber den buskede og allestedsnærværende “Gold Ribbed Hare’s Ear” Nymfe – eller i daglig tale bare forkortet til; GRHE

Harens maske er basismateriale der bør findes i enhver fluebinders materialesamling. De koster ikke alverden og fås ud over “natur” også indfarvet i flere nuancer. Kender man en jæger er der sikkert mulighed for endnu billigere adgang til dette herlige materiale og det er også ganske let selv at indfarve til ønsket farve.

Hvem, der i sin tid fandt på at bruge uld- og dækhår fra haremaske og hareøre til fluer, fortaber sig desværre i historiens tåger, men man forstår den ukendte fluebinder, der i en fjernere fortid blev optaget af de mange farvenuancer, der findes på en haremaske, og konstaterede, at her var et billigt og lettilgængeligt fluebindingsmateriale.

Hvad de mange ”hareørefluer” efterligner, er også usikkert. Lidt af hvert sandsynligvis, alt lige fra vårfluer over dansemyg til tanglopper — med mere.

Eksempler på anvendelse af haremaskens hår og uld:

  1. Kropshår til Gold Ribbed Hare’s Ear nymfe. (Sorte hår med et anstøg af ingefærsfarvet underuld)
  2. Mørke hår til hårvinger på dun-imitationer (dækhårene skal fjernes) samt mørke hår til hale på “Gold Ribbed Hare’s Ear”
  3. Bleg ingefærsfarvet uld til hårvinger på de små tørfluer (fjern dækhårene) eller blege hår til hale på “Gold Ribbed Hare’s Ear”. De korte, mørke hår egner sig til haler på nymfer og spinnere.

 

Eksempler på kendte ”hareørefluer” hvor navnet afspejler materialet:
Gold Ribbed Hare’s Ear
Goldhead Hare Ear m. Lite Brite
Hare Stonefly Nymfe
Hare Nymfe Emerger
Hare Nymfe
Hare Ear
Osv., osv..

Slut på artikel!

 

Relevante artikler
Hår og uld
Dubbing

Tip en ven!

Tip en ven om denne side på Fluepapiret"Fluepapiret" er 100% privat og derfor også totalt uafhængig af nogen firmaer eller institutioner. Alle artikler, foto og grafik er beskyttet i forbindelse med loven om ophavsret og må derfor ikke benyttes i anden sammenhæng medmindre skriftlig godkendelse er givet.
Copyright © 1999-2008 J. Hjorth Alle rettigheder reserveret.
Sidst opdateret:
4-08-2008


Home