Moskusokse (Ovibus moschatus wardi)

Uld fra Moskusokse
Uld fra Moskusokse.

 

Korte fakta:
Karakteristik:
Ekstremt blødt, let krøllede fibre kaldet ”qiviut”. Meget tynde og lange fibre. Ulden er svær at skaffe og er derfor dyr.
Diameter: 
Underuld 0,005 og tyndere...
Længde:  
Omkring 10-12 cm..
Farve: 
Mørk "blue dun" til lys "blue dun"
Anvendelse:
Dubbing materiale. Særdeles anvendeligt til tørfluer i micro-størrelserne.
•••

 

Nærbilleder af underulden
- det er et knappenålshoved der ses til højre.

...

Ulden fra Moskusoksen er verdens dyreste uld. Moskusokserne fæller store plader af den såkaldte "bunduld" i maj-juni. Et 1/2 kg spunden uld rækker til en tråd på ca. 40 km. Ulden er kogeægte, den krymper ikke og den er let at indfarve.

Moskusoksen lever på tundraen i Canada, Grønland og enkelte smågrupper findes i de Norske og Svenske fjelde.
Vægt: 200-300 kg
Højde: 135 cm, længde: 245 cm
Levealder: 15-25 år

Moskusoksen har en pels, der består af lange dækhår og en tyk ulden underpels. Dækhårene fungerer som regnfrakke og holder vandet ude, medens den tykke underpels virker som en sweater og beskytter mod selv den værste polarkulde. Moskusoksen kan leve i områder med temperaturer helt ned til -40º C.

Om vinteren søger Moskusokserne op i fjeldet – der hvor det blæser allermest. Der findes der nemlig bar mark og dermed noget at æde. Kulden er intet problem, da verdens varmeste uld og en lang pels hjælper Moskusokserne med at klare selv de hårdeste vintre. De rør så lidt som muligt på sig i den kolde tid, for at spare på den livsvigtige energi.

Selvom moskusoksens navn antyder, at den skulle være i familie med okserne, har det vist sig at moskusoksen nærmere er beslægtet med får og geder.

Slut på artikel!

 

Relevante artikler
Hår og uld
Dubbing

Tip en ven!

Tip en ven om denne side på Fluepapiret"Fluepapiret" er 100% privat og derfor også totalt uafhængig af nogen firmaer eller institutioner. Alle artikler, foto og grafik er beskyttet i forbindelse med loven om ophavsret og må derfor ikke benyttes i anden sammenhæng medmindre skriftlig godkendelse er givet.
Copyright © 1999-2008 J. Hjorth Alle rettigheder reserveret.
Sidst opdateret:
4-08-2008


Home