(SHF)


Dette lidt specielle navn dækker over hår fra dyret Lepus americanus - nærmere betegnet hår fra undersiden af dyrets bagerste fødder.


Det er en hare der primært lever i Alaska, Canada, det nordlige USA, og Rocky Mountains. Udover at den skifter farver, fra en brun sommerpels, til en fin hvid vinterpels i den koldeste periode, så er den også kendt for sine relativt store fødder.

Haren ligner på mange måder ganske almindelige harer, men om vinteren bliver harens hår hvide, helt ude i spidserne, men bibeholder en let gullig farve længere inde i pels og underuld. Visse steder går den fede underuld over i mere grå nuancer. (Sneharen skifter til en helt hvid pels)


Det er hårene fra det bagerste fodpar der er af speciel interesse for fluebindere. Disse hår har nemlig en række egenskaber der er meget lig Cdc-fjer. Da materialet samtidigt er en hel del billigere har det i visse kredse fået det lidet smigrende tilnavn: "Fattigmands Cdc"


Trædepuderne samt undersiden af underbenet er stort set helt opbygget af et relativt tykt lag hår, som let breder sig ud når der lægges lidt vægt på benet. Det er denne effekt der gør at haren på det nærmeste er født med indbygget snesko og det er denne egenskab der har givet harens dens tilnavn; Snowshoe = Snesko

De små krøllede hår på bagføddernes trædepuder er nærmest cremfarvede med et svagt gulligt skær. Hårene kan i udseende minde lidt om kalvehalehår – dog en del mindre.

Hårene, der er ret fyldige men lette at komprimere, er ekstremt vandafvisende og vil derfor flyde længere på vandoverfladen end andet hårmateriale. Samtidigt giver det en fin transparens når det eksempelvis anvendes som vingemateriale på tørfluer og det fylder ikke unødigt op og laver pukler og buler på kropsunderlaget.

Der er flere der mener at SHF flyder bedre end de populære Cdc-fjer.

Hårenes fantastiske flydeegenskaber og deres naturlige farve gør dem specielt velegnet som vingemateriale til de små tørfluer og de såkaldte emergers. Materialet er perfekt til vinger på spinners - opretstående tørfluevinger og frembringer fine overvinger på emergers. Hårene kan efterfarves til ønskede kulører.

Hårene fordeler sig let og ubesværet når det eksempelvis anvendes som hackel eller vinge. Materialet er også særdeles velegnet til at fremstille fine hackler på små "spider-fluer" der derved er lettere at få til at fiske lige i overfladefilmen.


"Floating Nymf" bundet m. Snowshoe overvinge

Snowshoe Hare feet kan være drilsk at anvende. Men en stor del af materialets charme er netop at det ikke let lader sig ordne til fine og ordnede bundter. En vinge af SHF vil mere eller mindre altid have noget kaotisk over sig. Det skyldes selvfølgelig at de små hårs krøllede udseende netop gør det velegnet til at fange de små luftbobler og derved give opdrift.

De mest eftertragtede hår kommer fra den bagerste del af SHF, nær ved hælen. Hårene her har en noget mere krøllet struktur, end hårene længere fremme på foden. Hvis man ønsker at tilføre opdrift til sine fluer er det derfor bedst at anvende disse hår.

De mindre krøllede, men også lidt længere hår, fra den forreste del af SHF, kan eksempelvis anvendes til centerstammer på faldskærmsfluerne, hårvinger på større provokationsfluer og "Wullfs". Disse hår er også velegnet til at lægge i en dubbing loop og tørne som et "hår-hackle".

De længste hår findes omkring 2/3 fra hælen. Det er et område der er som én stor trædepude af lange fine hår, umiddelbart bag tæerne.


Her ses det tydeligt, hvor lange hårene er på de forskellige dele af en Snowshoe Hare Feet.
(Læg mærke til skyggen... - Hælen er til venstre på billedet)

TIPS
Det ser ud til at der er en slags opdriftsbegrænsning ved anvendelsen af SHF. Når man har nået denne begrænsning, nytter det derfor ikke at tilføje fluen mere SHF – den vil ikke flyde højere eller bedre af denne grund. Det handler altså om at finde ideal-mængden og ikke anvende mere SHF end nødvendigt.

Jo mere krøllet og snoet hår man vælger, des større opdrift har hårene. Jo mindre bundter man vælger at arbejde med, des lettere bliver det også at holde hårene under kontrol. Arbejd stille og roligt og benyt fornuftige bundtstørrelser. Forsøg ikke at tvinge hårene imod deres natur. Ofte falder det hele på plads hvis man tager det stille og roligt.

Det er stort set umuligt at "Hairstakke" SHF.
Hvis man ønsker en pæn jævn afslutning, kan det derfor være en mulighed at fæste hårene ved spidserne og lade den afklippede ende danne det ønskede rene snit.

Når der arbejdes med indfarvet SHF, er det bedst at indbinde hårene på normal vis, da spidserne bedst tager imod farven.


Nærbillede af indfarvet Snowshoe Hare Feet,
- det ses tydeligt hvordan hårene bedst tager imod farve i spidserne...

Hvis et mere slankt og "net" udtryk ønskes, så går det også fint at indbinde hårene ved spidserne og lade bunddelen af bundtet brede sig ud og danne en mere fyldig vinge, som eks. på en døgnflueimitation.

Fluer med den rette mængde SHF-hår, vil holde sig flydende i dagevis. SHF-fluer er specielt gode til strømmende vandpartier. De forsætter med at flyde godt efter adskillige fangster og behøver stort set kun at skylles ren for fiskeslim og så tørres. Efter et par blindkast er man ofte klar igen. Hvis en flue begynder at synke lidt for dybt og blindkast ikke længere kan klare opgaven, så er det let at genskabe flydeevnerne ved behandle fluen med et pulver-flydemidel, nøjagtigt som ved Cdc-fluer.

Snowshoe Hare feet fremskaffes udelukkende via jagt. Da det er dyrets vinterpels der er interessant kan dette materiale selvsagt kun fremskaffes i vintermånederne. Materialet kan derfor være svært at fremskaffe og leverancerne kan da også være sæsonbetonet.

Tip Bind selv nye egne mønstre der gør brug af Snowshoe Hare feet's egenskaber. Anvend det evt. i stedet for de Cdc-fjer eller bland materialet med disse. Som dubbingmateriale er det fint at arbejde med og dubbingen får samme vandafvisende effekt som tidligere nævnt.
Tip Hvis man er nysgerrig efter at prøve at binde fluer med Snowshoe Hare feet, så har undertegnede dette materiale hjemme på lager og kan eventuelt fremskaffe mere hvis der er interesse.

 

Slut på artikel!

 

Relevante artikler
Mere Cdc
Mere Floating Nymf
Mere Køb af Snowshoe Hare feet

Tip en ven!

Tip en ven om denne side på Fluepapiret"Fluepapiret" er 100% privat og derfor også totalt uafhængig af nogen firmaer eller institutioner. Alle artikler, foto og grafik er beskyttet i forbindelse med loven om ophavsret og må derfor ikke benyttes i anden sammenhæng medmindre skriftlig godkendelse er givet.
Copyright © 1999-2008 J. Hjorth Alle rettigheder reserveret.
Sidst opdateret:
4-08-2008


Home