Epoxy har tidligere haft en noget begrænset anvendelse indenfor traditionel fluebinding. Vel mest i kraft af kystfluernes udbredelse og dermed en større eksperimenteren indenfor dette område, ses limtypen nu oftere nævnt i mønstre og beskrivelser.

Epoxy er ret tyktflydende og kan ikke på samme måde gennemtrænge og forsegle materialerne som eks. "Superlim". Derimod er limen utrolig stærk og sej og giver også en fin afsluttende glat og blank finish. Stangbyggeren har derfor anvendt Epoxy i flere år. Ud over at lime håndtaget fast med Epoxy, bruges det blandt andet til at lakere og forsegle stangbeviklinger med.


Beviklinger limet og forseglet med Epoxy...

Epoxy kan dog også anvendes til at give fluerne en meget stærk afsluttende finish. Dette ses ofte anvendt på kystfluer fremstillet af materialer, hvor der benyttes kunstfibre, så som "Flash" og Mylarrør. Årsagen til at der anvendes Epoxy, er også limens gode evne til at udfylde større gab og mellemrum.

Også ved pålimning af de såkaldte "Dolls-eys", altså de kunstige plastøjne, er denne limtype velegnet, da man umidelbart kan hæfte disse øjne direkte på siden af en hårvinge ved hjælp af Epoxy.

Epoxy fås normalt som en klar transparent og en "ikke klar" type. Den uklare er mælket og let gullig. Køb den klare type.

Minusser:
Limen er ikke så let anvendelig for fluebindere, da den skal forberedes inden brug - altså blandes op af to dele; en lim- og en hærder-del. Den opblandede lim, kan kun anvendes indenfor et begrænset tidsrum, da den ellers vil størkne i beholderen. Dette tidsrum kaldes for "pot-life".

Da limen stadig er langsomt flydende indtil få øjeblikke inden endelig afhærdning, må de nylimede emner (fluerne) konstant holdes i bevægelse. Dette for ikke at få limfortykkelser eller limdråber der direkte hænger ned fra fluen. Der findes specielle apparater, der kan holde et antal fluer i en konstant langsom rotation, for at undgå at disse limdråber opstår. Stangbyggeren har på samme måde en slags drejebænk hvori stangen får lov at rotere, indtil limen er afhærdet.

Limen er også relativ langsomt hærdende til fluebinderens formål. Dette uanset at der fås hurtighærdende typer, der hærder på 5-10 minutter – såkaldt "Rapid" Epoxy. Den hurtighærdende Epoxy, reducerer dog behovet for at rotere fluerne efterfølgende.

Limen fås i tuber eller i en speciel emballage, der er udformet som to sammensatte injektionssprøjter. Dette for at lette dosering af hærder i forhold til lim. Normalt dosering er lige mængder hærder og lim.

Pas endelig på ikke at ombytte lågene på tuberne! Et låg der har siddet på hærderen og ved en fejl sættes på limtuben, kan få fatale følger. Næste gang man skal bruge limen, er denne enten gennemhærdet i tuben eller låget sidder urokkeligt fast.

I erhvervsmæssige sammenhænge, kræver det en speciel uddannelse for, at man må arbejde med Epoxy. Limen har ry for at være kræftfremkaldende.

Epoxy kan være særdeles klistret at arbejde med, og har en speciel gennemtrængende lugt. Ved større arbejder anvendes der gummihandsker og der bør arrangeres passende udsugning.

Fluebinderen anvender normalt så små mængder, at et stykke "Memo"-papir er velegnet til at blande limen på. Som røreske, ved disse små mængder, er en tændstik helt perfekt.

Epoxy-limning af "Ismo-pupper"...

 

De professionelle anvender af og til sprit til at fortynde epoxy inden afhærdningen, men acetone er også brugbart til at rengøre evt. værktøj med. Blander man den uhærdede Epoxy med sprit, kan man opnå en konsistens der kan lakeres i et tyndere lag med en pensel. Husk at rengøre det brugte værktøj øjeblikkeligt efter brug.
Er Epoxy først hærdet, er der intet der kan opløse limen.

 

Slut på artikel!

 

Relevante artikler
Se også: Superlim
Se også: Ismo-puppen

Tip en ven!

Tip en ven om denne side på Fluepapiret"Fluepapiret" er 100% privat og derfor også totalt uafhængig af nogen firmaer eller institutioner. Alle artikler, foto og grafik er beskyttet i forbindelse med loven om ophavsret og må derfor ikke benyttes i anden sammenhæng medmindre skriftlig godkendelse er givet.
Copyright © 1999-2008 J. Hjorth Alle rettigheder reserveret.
Sidst opdateret:
4-08-2008


Home