Tinsel er metal eller syntetisk tråd der kan giver fluekroppen en skinnende eller lysreflekterende effekt.

Tinsel anvendes eksempelvis for at tilføre effekt af lysglimt på provokationsfluer, imitere sølvglans som hos byttefisk eller efterligne den leddelte blanke overflade på nymfer.

Tinsler fås i mange farver og kvaliteter. Guld, sølv, kobber og en lang række "flash" -farver. Nye spændende effekter kommer til i en jævn strøm. De smalleste tinsler anvendes til binding af rib, de brede er gode som inderkrop på fiskeimitationer. Man kan også iblande sin dubbing lidt små stykker tinsel eller lægge en flash-strimmel på ryggen for at opnå en glitrende effekt som eksempelvis en lille luftboble på en nymfe vil reflektere sollyset. Se evt. fluen; Flashback

Disse materialer tilføjer ikke opdrift til fluerne og de anvendes normalt aldrig til tørfluer.

Oprindeligt stammer tinsel fra konfektionsindustrien hvor de glinsende metaltråde kunne tilføje ekstra pynt til især paradeuniformer. Oprindeligt var fluebinderens tinsel fremstillet af metal, men de fås nu også i en lang række syntetiske materialer, ofte benævnt Mylar.

Flad tinsel
Den mest almindelig form for tinsel er med metallisk overflade. Normalt guld eller sølv, der næsten alle nu til dags fremstilles af Mylar - et syntetisk materiale der er de gamle metaltinsler langt overlegne på næsten alle punkter. De anløber ikke og bliver heller ikke matte med tiden. Til kystfluerne anvendes derfor aldrig andet end syntetisk tinsel. De "kinker" eller knækker sjældent under indbindingen og de er generelt langt lettere at håndtere. De er heller ikke så hårde ved saksen som tinsel af metal. Et minus er dog at en fluekrop fremstillet af Mylartinsel ikke er speciel holdbar overfor skarpe fisketænder. Dette prøver man  at råde bod på, ved efterfølgende at lakere tinselkroppen eller at tilføje lidt Superlim på underlaget umiddelbart inden tinselkroppen tørnes.

Den mest praktiske type metalskinnende tinsel er nok den opspolede Mylartinsel der er sølv på den ene side og guld på den anden, som det ses herover. Denne type tinsel kan fås i flere bredder. Den smalleste; "small" - normalt benævnt #16 eller #18 - ses typisk anvendt til rib. Størrelse #14 er "medium" - den anvendes til fluekroppe på mindre kroge eller ved rib på de større. Den brede hedder "Large" - det er størrelse #12 og den bruges til at fremstille tinselkroppe på de større kroge. Flad tinsel fås med en glat overflade for at fremstille fluekroppe med et homogent ensartet udtryk og den fås også med en vaflet overflade - såkaldt embossed - der kan give fluekroppen en skælagtig effekt.


Embossed Tinsel.

Uni-2-Tone Mylar – stærk mylar tinsel med forskellig farve på for og bagside – henholdsvis; Gold/Silver, Copper/Blue og Red/Green. Fås i fire bredder; #10 (1/16 inch), #12 (3/64), #14 (1/32) og #16 (1/69).

Uni-Pearl Mylar – en stærk halvgennemsigtig mylartinsel der er anvendelig i de fleste situationer. Fås i fire bredder; #10 (1/16 inch), #12 (3/64), #14 (1/32) og #16 (1/69).

Uni-Peacock Orange Tinsel – en ny tinseltype specielt beregnet for "Buzzers". Metal-orange på den ene side og Dark Pearl på den anden. Fås i fire bredder; #10 (1/16 inch), #12 (3/64), #14 (1/32) og #16 (1/69).

Mirage Tinsel – speciel tinsel der reflekterer lyset på en speciel måde. "Iridescent Chameleon Effekt" kaldes det. Tre størrelser; L, M og S.

De opspolede tinsler er de mest almindelige, men jeg vil nu også inkludere andre typer under denne materialekategori.

Flash
Der er en ganske stor - og kraftigt stigende - mængde spændende tinsler, der er fremstillet af syntetiske materialer. Der findes farvede, reflekterende, holografisk og mange andre typer af Mylarstrimler der sælges under navne som; Flashabou, Krystal Flash, Lurex, Accent Flash, Prismatic Tinsel, Ripple Flash, Fly Flash samt en lang række andre, der ofte bære tilnavnet; "Flash". Disse typer sælges ofte i små bundter og kan generelt bruges på nøjagtig samme måde som den konventionelle tinsel og derved frembringe fluekroppe der spænder ganske vidt i udtryk, lige fra det interessante over til det helt ekstreme.

Et lille stærkt begrænset udpluk af de mange "Flash"-materialer der findes på markedet...

Mylarstrimler, som ovennævnte, kan fås i et ganske overvældende udbud af farver, udseende og overflader. Der findes kun et par få minuspunkter for fluebinderen ved disse typer. Ofte fås de kun i én bredde omkring størrelse #14 eller #16 - afhængig af fabrikat. Dette gør fremstillingen af større tinselkroppe noget besværlig. Dernæst er visse af disse syntetiske materialer ret elastiske og man må derfor være ganske forsigtig for ikke at  overstrække materialet og derved få en ujævn og bulet fluekrop.

 
Holografisk Guld og Sølv tinsel
 

Holografisk Tinsel – er populært og fås derfor i en lang række nuancer; Fuchia, Red, Green, Blue, Black, Gold, Silver og Purple.

Både konventionel tinsel og Mylarstrimler kan anvendes som rib og kan eventuelt bruges som underlag for flosskroppe for at kompensere for flossens gennemsigtighed i våd tilstand. Mange Mylarmaterialer egner sig også fortrinligt til at tilføre dubbing et ekstra pift.

Tinselkroppe
Tinselkroppe er ganske enkle at fremstille, dog skal man især være opmærksom på at underlaget skal være helt jævnt og ensartet. Dette er især vigtigt ved Mylartinsel, da materialet er ganske tyndt og de mindste ujævnheder vil aftegne sig på den færdige overflade. Hvis man gerne vil gøre noget ekstra ud af sine tinselkroppe, kan man udjævne et bulet underlag ved hjælp af Floss, inden man tørner sin tinsel.

Flad tinsel kan godt tørnes over et underlag der er svagt spoleformet, men underlag med skarpe kanter eller stejle stigninger - især blytrådsunderlag - kan generelt ikke anbefales. På denne type belastede fluer anvender man i stedet  Mylarrør.

Eksempler på fluer med tinselkrop: Dynamite, Mickey Finn, Muddler Minnow m.f..

Oval tinsel
Oval tinsel er normalt fremstillet over en kerne af bomuld hvor der er spundet eller lagt et tyndt lag tinsel, hvorefter denne tråd så trykkes oval. Den bruges især til tag og som rib. I enkelte tilfælde ses den anvendt som krop hvor den er lagt i tætte tørn over krogskaftet. Flere typer ovale tinsel har den kedelige egenskab at de åbner sig når de tørnes.

 


Oval tinsel og rund tinsel hvor man kan se bomuldskernen på sidstnævnte.

Uni-French Oval - er en oval tinsel der kan fås i guld og sølv. Størrelser: Oval; X–Small, Small, Medium, Large. Twist; Medium.

Rund tinsel
Rund tinsel fremstilles på samme måde som den ovale, dog undlades det sidste trin i processen hvor tråden trykkes flad. I den engelske litteratur går denne tinseltype ofte under betegnelsen; "Twist." Den anvendes normalt kun til rib. Kvalitet på både den ovale og den runde tinsel er desværre ret svingende.


Wire
Metaltråd, eller wire som det benævnes i udenlandske artikler, betegnes egentlig ikke som tinsel, men er tæt beslægtet og bør også nævnes her. Metaltråd fås i en lang række tykkelser og farver, hovedsageligt; guld, sølv og kobber. De anvendes til at ribbe fluekroppe med for at frembringe en leddelt effekt og for at gøre fluekroppen mere holdbar overfor skarpe fisketænder. Kobbertråd anvendes i visse døgnfluemønstre som bindetråd og ses også anvendt som kernetråd i dubbingbørster. Wire ses ofte anvendt som rib i nymfemønstre og i enkelte tilfælde ses de også i tørfluemønstre.

Uni-Wire – farvet kobbertråd. Fås i to størrelser; Small (0.20 mm) og Medium (0.30 mm). Farver; Gold, Silver, Copper, Green og Red.

Ultra Wire – overfladebehandlet kobbertråd der ikke irer. Anvendes som ribbing, vægtforøgelse, flash, kropsmateriale og til "Dubbing Brushes". Fås i flere tykkelser: Small, Brassie, Medium, Large, – og i adskillige farver; White, Hot Yellow, Hot Orange, Grey, Copper, Copper Brown, Tan, Ginger, Brown, Wine, Red, Green, Blue, Olive, Black, Pink, Amber, Gun Metal, Rust, Golden Olive, Chartreuse, Gold, Silver, Fl. Orange, Fl. Yellow, Fl. Chartreuse og Fl. Pink.

Copper Wire – anvendes som ribbing og vægtforøgelse. To tykkelser; Fine (0.125 mm), Medium (0.40 mm)

Panduro Hobby sælger også kobbertråd i mange farver.


Tip: Mange chips- og kaffe-poser eller anden emballage, især fra slikhylden, er fremstillet af ganske spændende og anvendelige materialer. Der kan skæres smalle strimler ud af poser med den ønskede farve og effekt. Disse strimler kan siden anvendes som ganske udemærket tinsel og til en ganske overkommelig pris.
Se mere her!
Tip:

Tynd metaltråd der kan anvendes til rib, kan findes mange steder i dagligdagen. En stump ledning indeholder eksempelvis kobbertråd til rib på mange nymfer. Elektromotorer har eks. ofte vindinger af tynd kobbertråd.

Tip:

Snoet metalskinnende tråd til rib, kan købes i de fleste sy- og hobby-forretninger til en ganske anderledes pris end man normalt finder dem hos grejhandleren. Personligt anvender jeg primært disse, da jeg oplever at de kvalitetsmæssigt er ganske velegnede til fluebinding.

Slut på artikel!

 

Relevante artikler
Fremstilling af tinselkrop
Tørne en rib

Tip en ven!

Tip en ven om denne side på Fluepapiret"Fluepapiret" er 100% privat og derfor også totalt uafhængig af nogen firmaer eller institutioner. Alle artikler, foto og grafik er beskyttet i forbindelse med loven om ophavsret og må derfor ikke benyttes i anden sammenhæng medmindre skriftlig godkendelse er givet.
Copyright © 1999-2008 J. Hjorth Alle rettigheder reserveret.
Sidst opdateret:
4-08-2008


Home