Antron er et blødt og glinsende garnmateriale. På grund af de enkelte fibres unikke struktur, størrelse og glans findes der mange anvendelsesmuligheder for dette materiale indenfor fluebinding.

Antron spoler
Antron på vindsel

Antron fås både på spole og vindsel i mange relevante farver...

Ud over "insektfarverne" bør man have hvid så man selv kan fremstille ønsket farve, men også de lyse grå nuancer er velegnet til at fremstille realistiske insektvinger af...

Antron kan anvendes på normal vis til garnkroppe og det kan dubbes. Som halemateriale er det i visse mønstre næsten uundværligt og det er godt til flere forskellige typer vinger. Det kan anvendes som opstandere i faldskræmsfluer og det kan mikses med en lang række andre materialer for at opnå specielle effekter.

Glimtene der afgives – eller måske rettere reflekteres fra Antron, kan imitere de små glinsende luftbobler visse pupper har under det yderste lag hud, når de ved hjælp af disse opdriftsmidler, skal på den farefulde færd op til overfladen for at klække.

En af pionererne indenfor anvendelsen af dette materiale; Gary La Fontaine, anbefaler i sin bog; "Caddisflies", anvendelsen af dette materiale til især pupper, hvor man netop ønsker at imitere disse små luftbobler. Også ved de dykkende og æglæggende vårfluer anvendes dette materiale. En "Rackelhane" bundet med en vis procentdel Antron ville måske være den ultimative imitation af en sådan æglæggende vårflue.

Gary La Fontaine har undersøgt mange forskellige materialer, men ikke fundet andet der var så velegnet til netop denne form for imitationer. Hans populære fluemønstre; "Deep Sparkle Pupa", "Emergent Sparkle Pupa" og "Diving Caddis" indeholder i stor udstrækning Antron.

En vinge på en "spent spinner" der er fremstillet af Antron vil næsten perfekt kunne imitere de små luftbobler der vil være fanget under insektets vinger.

"Kært barn har mange navne" - således også Antron.
Det er måske ikke 100% samme garn, men disse typer har samme effekt og sælges under en række navne som; Z-lon, Permatron, Darlon, Antron Body Wool, Aunt Lydia's sparkle yarn, Crinkled Z-lon og flere. Det er alle garntyper der normalt beskrives som "triangulære" i tværsnit og med langsgående facetter der kan reflektere lyset.

glinsende Antron
Glinsende Antron

Nærbilleder af Antron hvori man kan se de mange glimt og reflektioner...

Antron stammer oprindeligt fra gulvtæppeindustrien.
Kilometer efter kilometer af dette garn er fremstillet af firmaet DuPont til brug i tæpper. Er man ude efter større mængder Antron, kan det måske derfor betale sig at købe dette i form af et tæppe. På denne måde får man sikkert Antron til resten af sit fluebinderliv.

Hvordan genkender man Antron i form af færdige tæpper?
Tag en tråd fra tæppet og se om det går at spinde det op til enkelte fibre. De enkelte tråde Antron er glatte og glinsende og har et fint genskin. Dette skyldes blandt andet de enkelte fibre er trekantede og derved har glatte flader der både kan reflektere lyset og samtidigt kan sprede og dele lyset som gennem en prisme.

Antron fås i en lang række farver, men man behøver man ikke have de mange farver på lager, da materialet er ganske let at farve.

Tip Antron kan farves med vandfaste penne og det er ganske let at få den ønskede farve og effekt frem. Dog skal man være opmærksom på at farven fra visse "vandfaste" penne vil blive udvasket efter en tur i vand. Dette skyldes blandt andet at Antron specielt er udviklet med henblik på at være smudsafvisende, da det jo skulle anvendes til gulvtæpper. Brug gerne vandfaste penne der er baseret på alkohol ved farvning af Antron. En af de velegnede pennetyper kommer fra Pantone.

 

Slut på artikel!

 

Relevante artikler
Se også: Hale af garn

Tip en ven!

Tip en ven om denne side på Fluepapiret"Fluepapiret" er 100% privat og derfor også totalt uafhængig af nogen firmaer eller institutioner. Alle artikler, foto og grafik er beskyttet i forbindelse med loven om ophavsret og må derfor ikke benyttes i anden sammenhæng medmindre skriftlig godkendelse er givet.
Copyright © 1999-2008 J. Hjorth Alle rettigheder reserveret.
Sidst opdateret:
4-08-2008


Home