Chenille er fremstillet af relativt korte fibre, der er fastklemt mellem en kerne af et par snoede tråde. Resultatet er et rundt fløjlsagtig og meget ensartet båndmateriale. Materialet kan måske bedst beskrives som en piberenser med blød kerne.

Det anvendes hovedsageligt til fluekroppe, og det er ganske let at skabe en ensartet børsteagtig krop, når chenille tørnes om et krogskaft.


Chenille i forskellige farver og kvaliteter...

Chenille ligner altså en piberenser ganske meget, men er til forskel fra denne blød og bøjelig, da kernen er fremstillet af tyndt garnmateriale.

Chenille ligner meget en piberenser i struktur...
Ultrachenille...

Som kropsmateriale må chenille regnes for noget af det nemmeste at arbejde med. Til nymfer i store størrelser og til en del vådflue- og streamermønstre kan man derfor bruge chenille, som ikke blot er billigt, men også helt uproblematisk at arbejde med. Med få tørn laver man en fyldig og ensartet krop. Det danner et godt fundament for efterfølgende ribmaterialer og et evt. palmer-hackler. Chenille kan også anvendes ved forlængede kroppe og er tillige et af de mest foretrukne materialer ved fremstilling af vævede fluekroppe.

Chenille er forholdsvis robust, billigt og så findes det i et utal af farver og i flere forskellige tykkelser. Da det fremstilles i løbende meter, kræver det næsten ingen forberedelse inden anvendelsen.

De populære Flash-materialer har også fundet vej til chenille og materialet fås derfor også i en lang række spændende farver og udseender der spænder ganske vidt. Som ved andre Flash-materialer, hersker der nærmest totalforvirring når man navngiver disse produkter. I flæng kan nævnes adskillige nogenlunde ens typer, som sælges under navne som; Flashchenille, Tinselchenille, Spectrachenille, Crystalchenille, Glimmer Flash Chenille, Cactus Chenille, Diamond chenille, Fritz og mange flere.

Chenille af Flashmaterialer...
- mange farver og udtryk...

De fleste chenilletyper absorberer vand og materialet anvendes derfor fortrinsvis til nymfer og vådfluer. Der ses dog tørfluer med forlængede kroppe af chenille. Ofte kan materialet gøres delvist vandskyende ved at man præparerer fluerne med et egnet flydemiddel.


Tip Hos grejhandleren fås chenille for det meste på en lille spole af pap eller i korte længder pakket i plastposer. I garnbutikker kan man ofte finde materialet til en brøkdel af prisen og samtidigt i større kvantiteter. Uanset type, sælges chenille for det meste angivet i tykkelse; ekstra fine, ultra, fine, medium osv.. Medium er den mest alsidige.

Eksempler på fluer med krop af chenille:

Glimmerrejen

Gold Head mini-lure

Halfback

Juletræet

Juletræszonker

Montana

San Juan worm

Wolly Bugger

Øystein

Slut på artikel!

 

Relevante artikler
Chenillekroppe

Tip en ven!

Tip en ven om denne side på Fluepapiret"Fluepapiret" er 100% privat og derfor også totalt uafhængig af nogen firmaer eller institutioner. Alle artikler, foto og grafik er beskyttet i forbindelse med loven om ophavsret og må derfor ikke benyttes i anden sammenhæng medmindre skriftlig godkendelse er givet.
Copyright © 1999-2008 J. Hjorth Alle rettigheder reserveret.
Sidst opdateret:
4-08-2008


Home