Raffia - eller bast - kan fås både syntetisk og naturligt. Det naturlige bast kommer fra "Raffia-palmen" på Madagascar.

Palmen (Raphia farinifera eller R. ruffia) har en stor bladkrone med enorme blade der normalt er omkring 10 meter lange, men kan bliver helt op til 20 meter, og kan bestå af 80-100 enkeltblade.

Bladfibrene, der er bløde og bøjelige, stærke og krympefri, rives i tynde strimler, ud af disse palmeblade. Efter de har været tørret i solen antager de en lys gullig-brun farve, men fibrene fås også i mange indfarvede nuancer.

Raffia anvendes i stor udstrækning til at sammenbinde blomster og grøntsager med, men anvendes også i kreativt øjemed hvor man kan finde materialet i hatte, tasker og måtter. Det bliver også vævet til et klæde der kaldes; rabanna.

Fluebinderen anvender det ofte som rygskjold på nymfer, reje-, krebsdyrimitationer, men det er også anvendeligt som kropsmateriale mm..

Vær opmærksom på at naturlig bast bliver blødt som tang når det bliver vådt. Denne egenskab gør at det ikke er særlig anvendeligt som vingemateriale, hvilket man ellers kunne fristes til at tro når man sidder med det tørre materiale i hånden.

Raffene
...er syntetisk bast. Kan farves med vandfast tusch. Sælges også under navnet Swiss Straw.

Raffia - naturfarvet
Naturfarvet Raffia
Raffia - fås i mange farver
Raffia fås indfarvet i mange farver.
 
 
Tip Det kan anbefales at dyppe bast i vand, lige inden man skal indbinde det. Tag bare den lille smule materiale man skal anvende til én flue, da basten bliver blød og medgørlig på få sekunder.
 
   
 

 

 

Læs også:
Alternative materialer

Tip en ven!

Tip en ven om denne side på Fluepapiret"Fluepapiret" er 100% privat og derfor også totalt uafhængig af nogen firmaer eller institutioner. Alle artikler, foto og grafik er beskyttet i forbindelse med loven om ophavsret og må derfor ikke benyttes i anden sammenhæng medmindre skriftlig godkendelse er givet.
Copyright © 1999-2008 J. Hjorth Alle rettigheder reserveret.
Sidst opdateret:
4-08-2008


Home