Lak bruges til at forsegle materialer med samt tilføje en afsluttende finish på fluen.

Til at forsegle med, kan lak have sine svage sider, da lak ikke har speciel stor klæbeevne. Som en hurtiglim til at sikre et faldskærmshackle eller holde fjerstråler i stilling, ved eks. fremstilling af forlængede fluekroppe, er lak dog særdeles velegnet.

Den vigtigste faktor ved fluebinderens lak er viskositeten - altså lakkens "flydeevne" - eller evnen til at trænge ned eller ind i materialerne og forsegle disse. En tykflydende lak vil ikke forsegle fluens hoved nær så godt som en tyndere, der lettere kan trænge ind mellem eks. bindetrådens fibre og binde disse til hinanden.

Flere fluebindere har to laktyper de anvender jævnligt. En fortyndet udgave der tørrer hurtigt, og som anvendes løbende under fluebindingsprosessen, til at forsegle tråd og materialer undervejs. Den almindelige flydende anvendes til andengangslakering på fluens hoved og til anden afsluttende finish.

Til de fleste fluer bruges der en klar lak. Visse mønstre foreskriver en bestemt farve på hovedet af fluen. Som regel klares dette med valg af rette bindetrådsfarve og efterfølgende lakering med klar lak, men ønskes et specielt flot farvet hoved fås der lak i mange farver.

Der findes forskellige brugbare laktyper på markedet.
Tidligere brugte man ofte samme type celluloselak som snedkeren. Almindelig klar neglelak er også ganske udemærket og så leveres de som ofte i en brugbar emballage.

Sidste nye er de vandbaserede laktyper – der dog tørrer vandfast op. Bemærk at disse typer er væsentligt længere tid om at tørre. Vi taler her om timer – i modsætning til minutter ved konventionelle laktyper.

Husk, at de fleste laktyper er giftige ved indånding. Man bør derfor lakere under udsugning eller udendørs. I det mindste er det smart at åbne et vindue!

Til påføring af lakken anvender man som ofte en dubbingnål. Jeg har dog set eksempler på at den normale neglelakpensel der sidder i låget kan reduceres til et par enkelte hårstrå og fungerer tilsyneladende udemærket.

Head Cement er det Amerikanske udtryk for fluebinderlak...


Tip Hvor man tidligere anvendte lak, findes nu en række alternativer i moderne limtyper; eks. Cyanacrylate-lim
Tip Når du køber lak så køb samtidig en passende fortynder, da der er stor fordampning fra lakflasken og lakken hurtigt bliver tyktflydende og uanvendelig. Almindelig neglelak kan fortyndes med acetone, mens andre laktyper måske behøver en speciel fortynder.
Tip Det er ofte et problem at tilsætte tilstrækkeligt lidt fortynder, grundet dårlige emballager. Tit får man acetone ud over både bord og gulv, med skader på samme til følge. En pipette der benyttes til at dryppe øjne med, kan fås på apoteket og er særdeles velegnet til at tilsætte små mængder fortynder til lakflasken. En engangssprøjte fra apoteket er også velegnet.
Tip Noget af det værste der kan ske er hvis lakken vælter ned i materialerne - se her hvordan dette kan undgås!
Tip De små flasker lak man køber hos grejhandleren er ikke specielt gode til lak. Især det lille inderlåg af skumplast har det med at gro fast og være til stor irritation. Anvend en vatpind og smør overkanten af lakflasken med en smule vaseline og problemet er reduceret kraftigt.
Tip Til fluer der skal anvendes i saltvand anvender jeg helst "Superlim" da almindelig lak mørner, bliver grå-agtig og sprækker i saltvand.
Tip

Få fat i noget af din udkårnes kasserede neglelak, og anvend forskellige farvekoder til vægtbelastningskoder på dine nymfer. Dette kan gøres ved at afsætte lidt lak på krogens øje. Herved kan man umiddelbart se, hvilke fluer der er vægtbelastet når flueæsken åbnes.

Lak på øje...
Lak tip:
Farvekode på krogens øje
Samme fluetype - belastet og ubelastet.


Slut på artikel!

 

Relevante artikler
Lakering
Superlim
Epoxy

Tip en ven!

Tip en ven om denne side på Fluepapiret"Fluepapiret" er 100% privat og derfor også totalt uafhængig af nogen firmaer eller institutioner. Alle artikler, foto og grafik er beskyttet i forbindelse med loven om ophavsret og må derfor ikke benyttes i anden sammenhæng medmindre skriftlig godkendelse er givet.
Copyright © 1999-2008 J. Hjorth Alle rettigheder reserveret.
Sidst opdateret:
4-08-2008


Home