Fuebinderens bindetråd er en hel del anderledes end den almindelig sytråd der findes i de fleste syskrin og som det bestemt ikke kan anbefales at anvende til fluebinding. Umiddelbart kan de se ens ud, men både materiale, styrke samt overflade er ofte ganske forskellige.

Som nybegynder knækker man ofte tråden indtil man har fundet ud af hvor meget træk man kan påføre den. Tråden bør derfor være så stærk som mulig, uden at være for tyk da det så nemt bliver en klodset flue da tråden let fylder op på krogen.

Tykkelsen 6/0 var tidligere anset for at være en ”generel” bindetråd til de fleste ørredfluer, da den er et brugbart kompromis mellem styrke og fylde, og den anvendes stadig af en hel del fluebindere, specielt til fluer i størrelse #4 - #12.

Tykkelsen 6/0 anbefales derfor til nybegynderen.

 

Mere om valg af tråd:
På det seneste er mange fluebindere begyndt at anvende tykkelsen 8/0 som deres foretrukne, da den tynde tråd fylder mindre på krogskaftet - hvilket især er vigtigt ved tørfluerne - og den lille reduktion i trådens trækstyrke er ikke specielt vigtig når der bindes fluer i størrelse 12 og mindre.

Tykkelserne 12/0 og 14/0 anvendes til de mindste fluer, hvor trådens fylde vægtes højere end dens styrke. Tendenserne i tiden går generelt mod anvendelse af tyndere tråde og mange fluebindere anvender da også de tyndere tråde til mellemstørrelse krogene.

Enhver trådtykkelse har sine fordele, men generelt anvendes der den tyndeste tråd til formålet.

De forskellige kunststoffer der anvendes til bindetråde har forskellige egenskaber. Nylon er en smule elastisk, hvilket kan være en fordel ved indbinding af eks. hårvinger. Dacron derimod giver sig næsten ikke.

Danville Flymaster-bindetråden lavet af nylon, mens Uni-Thread's tråd er fremstillet af dacron.

De fleste tråde på markedet i dag fremstilles af enten nylon eller polyester som begge er ganske stærke materialer. Nylontråd er måske en anelse svagere end polyester og har en højere elasticitet. Visse fluebindere opfatter elasticiteten som et ekstra plus da sammentrækningskræfterne i den udstrakte tråd, nærmest vil spænde materialerne fast til krogskaftet. Andre igen påstår at elasticiteten besværliggør en nøjagtig kontrol af tråden.

Bindetråden er fra start ofte ganske glat hvilket ikke letter fluebinderens arbejde. For at undgå at fluen falder fra hinanden og er lettere at binde, vokses tråden ofte. Flere fabrikanter leverer bindetråde i en "færdig-vokset" udgave - disse benævnes som oftest; "pre-waxed".

Mange bindetråde fås i både en vokset (pre-waxed) og en uvokset udgave. Vokset tråd er påført voks i selve fremstillingsprocessen, men den eksakte type voks og mængde kan variere en del.

En pre-waxed tråd er næsten aldrig tilstrækkeligt klæbrig til dubbing, her må der ofte tilføres ekstra voks, men en anden fordel ved den voksede tråd er at den ikke flosser så let og den let smørende effekt denne tråd har kan også være en hjælp ved den afsluttende whip-finish.

Visse fluebindere finder den uvoksede tråd lettere at manipulere, eksempelvis når man ønsker at kontrollere trådens facon. Fraværet af den klistrende voks tillader lettere trådens enkelte fibre at skilles, hvilket man har brug for når en flad tråd ønskes.

Forskellen i brug af de to typer er dog ikke særlig stor og den uvoksede tråd kan tilføres voks undervejs i fluebindingsprocessen. Læs mere om dette i afsnittet om voks.

Tip Vær opmærksom på, at visse materialer - især kulfiber og kevlar slider voldsomt på saksens skær. Brug derfor ikke fluebindersaksen til disse, anvend i stedet en skalpel
Tip Det er ofte lettere og giver pænere hoveder, hvis man anvender en tynd bindetråd, også selv om der er tale om en stor flue.
Tip Bindetråd er et taknemmeligt materiale at farve med spritpen, så du behøver ikke købe dig fattig i mange forskellige farver.

Slut på artikel!

 

Relevante artikler
Bindetråd
Voks

Tip en ven!

Tip en ven om denne side på Fluepapiret"Fluepapiret" er 100% privat og derfor også totalt uafhængig af nogen firmaer eller institutioner. Alle artikler, foto og grafik er beskyttet i forbindelse med loven om ophavsret og må derfor ikke benyttes i anden sammenhæng medmindre skriftlig godkendelse er givet.
Copyright © 1999-2008 J. Hjorth Alle rettigheder reserveret.
Sidst opdateret:
4-08-2008


Home