Grundlæggende teknik.

Whip-Finish- værktøjer findes i flere udformninger og normalt følger der en manual med ved købet. Det er dog ofte man støder på spørgsmål om hvordan dette værktøj skal benyttes, og mange har svært ved at gennemskue teknikken de første par gange. Der er derfor gjort ekstra meget ud af at beskrive teknikken. Anvendelsen og instruktionerne kan umiddelbart virke komplicerede, men når teknikken er lært, er det både enkelt, hurtigt og sikkert at anvende en Whip-finisher.

Det kan især anbefales at nybegyndere bruger dette værktøj, og så siden lærer sig at udføre taklingen med fingrene eller ved hjælp af et Half-Hitch -tool.

Det kan anbefales at man afsætter en times tid til at lære sig denne teknik ordentligt - tiden vil være godt investeret. Du vil ikke fortryde det senere!

Læs gerne artiklen: "Grundlæggende principper" inden øvelserne påbegyndes.

 

Whip-Finish
Denne knude anvendes meget ofte ved fluebinding. Den kan frembringes udelukkende ved hjælp af fingrene eller ved hjælp af værktøjer, så som en "Whip-Finisher" og et "Half-Hitch-tool".

Fig 1

Fig.: 1) Whip-Finish værktøjer findes i mange udførelser. Dette er min foretrukne model, men princippet i anvendelsen er den samme for de fleste modeller..

Udgangspunktet er at bindetråden hænger i det punkt hvor man ønsker at binde sin knude/takling, og at man har rigelig med løs bindetråd til sin rådighed. (Dette vil i de fleste tilfælde være ca. 15-20 cm tråd mellem krog og trådholder)

Fig 2 Fig.: 2) Man griber først fat i tråden med den lille krog (A) og fanger derefter tråden med den store krog (B), mens man samtidigt holder i trådholder/tråd med den venstre hånd..
Fig. 3 Fig.: 3) Så drejer man Whip-Finish-værktøjet om sin egen akse, i urets retning, (bevægelsen med fingrene, er omtrent som man ville skrue en skrue i et gevind) mens man samtidigt holder bindetråden tilpas stram med venstre hånd..
Fig. 4

Fig.: 4) Her er der nu foretaget en 180° drejning siden starten...

Det vigtigste punkt i processen fremover, at hele tiden at holde tilpas trådspænding i bindetråden, mellem den lille krog og krogskaftet. Dette gøres med ved hjælp af Whip-Finish-værktøjet og højre hånden, mens man med venstre hånd holder bindetråden tilpas stram..

Det kommer hurtigt med lidt øvelse..

Fig. 5 Fig.: 5) Bindetråden føres nu op i vandret position med venstre hånd, samtidigt med at Whip-Finish-værktøjet bringes op i vandret stilling med højre hånd..
Fig. 7

Fig.: 7) Nu ligger både bindetråd og Whip-Finish-værktøjet i vandret position og tråden danner nærmest et firtal..

Det er den vandrette tråd, der i denne position er tættest på fluebinderen (angivet med rødt)

Fig. 8 Fig.: 8) Drejningen af Whip-Finish-værktøjet fortsættes i urets retning som tidligere, mens man konstant sørger for rette trådspænding..
Fig. 9

Fig.: 9) Her er værktøjet drejet yderligere, og man sørger hele tiden for at holde tråden tilpas stram ved hjælp af Whip-Finish-værktøjet og trådholderen..

 

Fig. 10 Fig.: 10) Den vandrette tråd ligger nu bagest, og den føres ned i nærheden af krogskaftet hvor den skal låses/takles fast..
Fig. 11 Fig.: 11) Det bliver den ved, at man fortsætter med at dreje Whip-Finish-værktøjet, og lægge tråden om krogskaftet, mens man hele tiden er opmærksom på trådspændingen...
Fig. 12 Fig.: 12) Whip-Finish-værktøjet drejes yderligere rundt..
Fig. 13 Fig.: 13) - og nok engang rundt..
Fig. 14

Fig.: 14) - anden omgang..

I princippet kan det se således ud:

Fig. 15

Fig.: 15) Efter 2-3-4 omgange skal taklingen afsluttes.
Dette gøres ved igen at føre Whip-Finish-værktøjet ned i en 45° stilling, og trække det lidt tilbage, mens man samtidig slækker lidt på trådspændingen med den lille krog og strammer tilsvarende op med trådholderen...

Fig. 16 Fig.: 16) Forsigtigt slippes tråden med den lille krog, mens man hele tiden sørger for at holde tråden stram ved hjælp af Whip-Finish-værktøjet og trådholder..
Fig. 17 Fig.: 17) Nu skal den store krog frigøres, mens man konstant holder trådspænding. Dette gøres ved at stramme op i tråden med venstre hånd, mens man følger efter med Whip-Finish-værktøjet..
Fig. 18

Fig.: 18) Nu er tråden strammet op og Whip-Finish-værktøjet ligger an mod krogen..

 

Fig. 19 Fig.: 19) Nu listes Whip-Finish-værktøjet ud af trådløkken, mens man holder trådspændingen...
Fig. 20 Fig.: 20) Whip-Finish-knuden er nu fuldført og værktøjet er frigjort..

Det hele kan se noget kompliceret ud, men er det faktisk ikke!
Her er instruktionerne vist i forskellige stadier, men normalt foregår det som én glidende bevægelse, og det hele tager kun et par sekunder at udføre..

Øv dig flere gange – til det ligger på rygmarven!

Fig. 21 Fig.: 21) Når du mener du kan teknikken, så prøv at lave samme takling/knude, bagest på krogen. Det har man nemlig også tit brug for...
Fig. 22 Fig.: 22) Når krogen er fyldt op med forsøg, så skær det hele væk med en skalpel, og start forfra igen..

 

Relevante artikler
Whip-Finisher
Half-hitch-takling

Tip en ven!

Tip en ven om denne side på Fluepapiret"Fluepapiret" er 100% privat og derfor også totalt uafhængig af nogen firmaer eller institutioner. Alle artikler, foto og grafik er beskyttet i forbindelse med loven om ophavsret og må derfor ikke benyttes i anden sammenhæng medmindre skriftlig godkendelse er givet.
Copyright © 1999-2008 J. Hjorth Alle rettigheder reserveret.
Sidst opdateret:
4-08-2008


Home