Efter en eventuel belastning af fluen, samt - hvis en rib er påkrævet, fastgørelse af ribmaterialet – er det næste trin i processen normalt indbinding af hale.


Den simpleste form for hale på en flue er en stump uldgarn - englænderne kan i visse tilfælde kalde dette for en "Tag" (Tag = mærke) Visse fluer bærer også navn deraf. Eksempelvis fluen; "Red Tag". Næsten alle garntyper kan anvendes til hale og man ser også fluer med Antron, Polygarn, Floss samt en lang række Flashmaterialer som hale.

Det er ikke tanken at denne haletype skal imitere specielle dele af insektet. Denne type hale tilføjes for at give fluen lidt "added value" - altså give fluen lidt "tiltrækningskraft" og "synlighed". Fluefiskere taler om at fluen får et "target" - altså et angrebspunkt eller mål, som fisken tydeligt vil kunne se og derfor også ser som det punkt på fluen der skal angribes.

Denne type hale er da også ofte valgt i meget tydelige farver, i visse tilfælde; skrigende eller stærkt lysreflekterende. Materialerne kan selvfølgelig også kombineres så man opnår den ønskede effekt.

En flue med en sådan meget synlig hale, kan være fin i den mørke tid, i mørkt vand eller ved stærkt strømmende vand. Her har fisken normalt ikke har så megen tid til at overveje om fluen nu også er en nøjagtig imitation af et byttedyr. Den har ofte kun ganske kort tid til at reagere på stimuli - inden "byttet" forsvinder ud af synsfeltet igen.


Hale af garnmateriale

Fæst tråden som normalt og dan et kort bindetsrådunderlag.

Vind tråden frem til startpunktet igen, men husk nu at gøre plads til hackel, vinge og hoved.

Nu indbindes garnstumpen så længst fremme og på toppen af krogskaftet.

Garnstumpen fastgøres nu ved at bindetråden vindes i tætte faste tørn ned over garn og krogskaft - ned til midt mellem krogspids og modhage.

Materialet skal ligge oven på krogskaftet.

Ved at starte med indbindingen bagerst på krogskaftet fås ofte en bule der ikke er let at skjule efterfølgende.

Det er ofte af vigtighed at underlaget er jævnt og glat - dette især ved tinselkroppe, hvor alle ujævnheder i underlaget ses øjeblikkeligt.

 

Garnet afkortes bagerst med et lodret snit. Normalt vil man have halens længde til at være til enden af krogbøjningen som vist ved den røde streg.

Ofte er det ganske besværligt at starte med at indbinde garnstumpen helt ude i enden som vist på det første billede. Man lader derfor ofte et stykke garn stikke frem under indbindingen, som siden klippes af - lidt skråt, for at lave en taperet og fin overgang længst fremme.

Efterfølgende er vist samme teknik "live", men med garnmaterialet lagt dobbelt, for at få en mere fyldig hale...

Fæst tråden som normalt og dan et kort bindetsrådunderlag.

Vind tråden lidt frem igen, men husk nu at gøre plads til hackel, vinge og hoved.

Et stykke Antron er her valgt som halemateriale.

Umiddelbart ser det fyldigt ud, men når garnet strækkes lidt bliver det ganske smalt og tyndt.

Derfor ønskes et dobbelt-lag.

Garnet fæstes på samme som i artiklen "Nøjagtig Placering af materialer"

Begge trådender foldes bagover...
og bindes ned på oversiden af krogskaftet...
Halen trimmes i længden..

Hvis man har et rotationsstik, kan man nu vende krogen og fæste ribben inden man tørner tråden frem og samtidigt nedbinder ribmaterialet langs krogskaftet...

Det er dog ikke lige let at tørne materialerne ned, bagfra og frem mod krogøjet.

Eksempler på fluer med garnhale; "Dynamit" & "Red Tag"

 

Relevante artikler
Fæste rib

Tip en ven!

Tip en ven om denne side på Fluepapiret"Fluepapiret" er 100% privat og derfor også totalt uafhængig af nogen firmaer eller institutioner. Alle artikler, foto og grafik er beskyttet i forbindelse med loven om ophavsret og må derfor ikke benyttes i anden sammenhæng medmindre skriftlig godkendelse er givet.
Copyright © 1999-2008 J. Hjorth Alle rettigheder reserveret.
Sidst opdateret:
4-08-2008


Home