Indledende bemærkninger: Valg af dubbing-metode vil ofte være vigtig for at opnå den ønskede effekt, rette udseende og silhuet på den færdige flue. Dubbing-løkken, der vises her, er forholdsvis let at arbejde med og er en god start-teknik for nybegynderen der ikke tidligere har prøvet at dubbe en fluekrop. En af fordelene er at det er let at holde styr på alle materialerne undervejs, da de spindes fast mellem de to tråde. En af ulemperne er at man ikke så let forlænger dubbing-børsten undervejs, da det hele foregår i en begrænset løkke.

Materialerne man anvender til dubbing varierer utroligt meget, og de bestemmer i høj grad den færdige flues fremtræden – og ydermere hvilken teknik der er mest hensigtsmæssige at benytte sig af.

Fine bløde materialer, som eksempelvis Fly-Rite™, kan let formes og komprimeres og det er forholdsvis enkelt at danne velformede taperede fluekroppe og tillige at skabe leddelte effekter. De mere stive og grovere materialer, specielt de kortfibrede typer som eksempelvis hareørefibre, skaber et grovere og mere strittende og dermed mindre ensartet homogent udtryk.Fig.: A) Start med at forberede materialerne.

Ofte vælger man at blande sin dubbing af flere materialetyper og farver, for at opnå ønskede effekt.

Her er valgt uld fra Haremasken samt lidt SLF-fibre, der skal tilføre den færdige fluekrop et indtryk af små glinsende luftbobler der er fanget i gællerne og under nymfehuden. (Det er en klækkende nymfe der fremstilles i eksemplet)

Fig.: B) Det er vigtigt at ulden til dubbing mikses godt og danner en homogen masse.

Man kan let mikse en smule dubbing ved at lægge materialerne i håndfladen og køre rundt med en finger, til ønsket resultat er opnået.

Ønsker man at fremstille større mængder dubbing, kan man med fordel mikse materialerne i en kaffemølle.


Fig.: 1) Halen af fjerstråler er her bundet på og bindetråden hænger ned lige foran for halens fæste.

(Ofte vælger man af sikre en dubbet krop efterfølgende med en rib. Hvis dette er tilfældet bør materialerne til ribben være fæstet inden man dubber kroppen)

Dubbinghjulets to kroge skal fange bindetråden som vist.

Fig.: 2) Dubbinghjulet hænger ned og bindetråden føres op over krogskaftet og der tørnes et par omgange, således at de to tråde danner et lille mellemrum som vist.

Det afgørende er her at vide hvor megen dubbing der kræves til den pågældende flue, da dubbingløkkens længde/størrelse afhænger af dette. Dette kan kun afgøres ved lidt erfaring, så prøv dig frem og efter et par forsøg, ved man hvor stor dubbingløkken bør være.

Fig.: 3) Bindetråden tørnes frem til et punkt hvor dubbingen ønskes afslutet og der laves en whip-finish-knude.

Her ønskes en fluekrop med et mørkere brystparti (thorax) hvorfor der sluttes nogenlunde midt på krogskaftet i første omgang.

Fig.: 4) Det er ofte nødvendigt at vokse tråden med ekstra klæbrig voks. En pre-vaxed tråd er sjældent fedtet nok til at holde på materialerne.

Klæbrig voks til dubbing fås ofte som dispensere. Man kan tilføre voksen direkte fra dispenseren - eller man...

Fig.: 5) ...overfører lidt voks til fingrene og kan på denne måde indgnide bindetråden mere jævnt end man kan med en dispenser.

Sørg for at der ikke er store dråber eller kager med voks på tråden!
Fig.: 6) Den forberedte dubbing fordeles nu i et jævnt lag på bindetråden...
Fig.: 7) ...og man forsøger at få dubbingen skubbet ind mellem de to parallelle tråde.

Fig.: 8) Når man mener der er tilstrækkeligt med materiale i dubbingløkken, snurres dubbinhjulet rundt, hvorved ulden spindes fast mellem de to tråde.

Ved for stram en snoning af dubbbingløkken kan man risikere at knække bindetråden - ved for løs, så falder ulden ud eller danner klumper eller fortykkelser på kroppen.

Fig.: 9) Stop rotationen når det ønskede resultat er opnået. Er der klumper eller kager med for løst materiale mellem tråden, kan dette eventuelt forsigtigt trækkes ud med fingrene nu...

Pas på ikke at knække bindetråden!

Fig.: 10) Den færdige "dubbingbørste" der nu minder lidt om en piberenser, skal nu snoes om krogskaftet.

Først snoes et par tørn bagud mod ned krogbøjningen...

Et "ægte 360° rotationsstik" letter opgaven betydeligt...

Fig.: 11) Siden vindes "børsten" igen frem over krogskaftet og låser på denne måde de første vindinger med dubbing, og sørger for at disse ikke trævler op.

Fig.: 12) Der forsøges dannet en spoleformet krop. Fremme ved afslutningspunktet skal man gerne løbe tør for uld i "dubbingbørsten". Har man fået for meget uld spundet ind i løkken, kan man eventuelt sno tråden lidt op og trække materialer ud. Har man fået for lidt, er det nok bedst at starte helt forfra og gøre sig notater om hvor lang en løkke man behøver fra start. Det nemmeste er selvfølgelig at ramme rette mængde hver gang, men det læres let.

Hvis fluen skal have en rib, tørnes denne nu.

Enden af børsten bindes ned og overskydende tråd fra dubbing-løkken klippes af. Afslut med en whip-finish-knude.

Fig.: 13) Da thorax skal have et noget mørkere udtryk, dannes der igen en dubbingløkke...
Fig.: 14) ...tråden fæstes på krogskaftet som tidligere og bindetråden vokses...
Fig.: 15) ..den noget mørkere uld dubbes på bindetråden...
Fig.: 16) ..skubbes ind mellem trådene - hjulet spindes og eventuelt overskydende materiale plukkes forsigtigt ud.
Fig.: 17) Der drejes en smule mere på hjulet og "børsten" tørnes nu frem over krogskaftet og danner det mørkere område.

Fig.: 18) Igen skal man helst "løbe tør" for dubbing-tråd på rette sted, så der ikke er underskud, og kroppen bliver for tynd - eller et overskud så man får en klumpet afslutning.

Dubbing-tråden bindes ned og overskydende materiale trimmes væk.

Fig.: 19) Med fingrene stryger man de strittende fibre væk fra krogøjet og danner et lille hoved med bindetråden.

Afslut med en whip-finish-knude og afklip overskydende tråd.

Fig.: 20) De værste vildfarne fibre kan trimmes med en saks...
Fig.: 21) ..men endnu bedre er det at rive dem væk med neglen eller til nød anvende en lille fladtang. Derved undgås alt for unaturligt og rent snit.
Fig.: 22) Til sidst børstes hele nymfen med en dubbingbørste, for at give den et ensartet udtryk.
Fig.: 23) Sådan ser nymfen ud efter endt behandling...
Fig.: 24) Med dubbingnålen kan man yderligere prikle flere fibre ud fra dubbingkroppen og på denne måde illudere insektets ben.

Fig.: 25) Den færdige nymfe der kun mangler at få lakeret hovedet.

Slut på artikel!

 

Relevante artikler
Læs også: Dubbing (Intro)
Læs også: Dubbing - direkte
Læs også: Kaffemølle
Læs også: Hår og uld
Læs også: Haremaske
Læs også: Voks
Læs også: Dubbingnål
Læs også: Dubingtwister eller hjul
Læs også: Dubbingbørste

Tip en ven!

Tip en ven om denne side på Fluepapiret"Fluepapiret" er 100% privat og derfor også totalt uafhængig af nogen firmaer eller institutioner. Alle artikler, foto og grafik er beskyttet i forbindelse med loven om ophavsret og må derfor ikke benyttes i anden sammenhæng medmindre skriftlig godkendelse er givet.
Copyright © 1999-2008 J. Hjorth Alle rettigheder reserveret.
Sidst opdateret:
4-08-2008


Home