Der findes flere måder at fæste hacklefjer på. Den her beskrevne metode, giver en meget stor nøjagtighed i placeringen af den udvalgte fjer. Beskrivelsen kan umidelbart virke kompliceret, men i virkeligheden er hele arbejdsgangen ganske enkel og lige til.Udvælg en passende hacklefjer.  

Til tørfluerne anvendes generelt hacklefjer fra hanens nakke (Øverste illustration) og til vådfluerne anvendes fjer fra hønens nakke. (Nederste)

(Læs eventuelt mere om; Hacklefjer)

 

I det efterfølgende vises montage af et hackle på en vådflue og derfor vælges der en fjer fra en høne. Proceduren er dog den samme uanset om det er en vådflue eller en tørflue...

For at finde den rette størelse hacklefjer, anvendes enten en hackle-måler eller man måler den enkelte fjers fjerstråler direkte ved at holde den op mod krogen.

Det færdige hackle bør have fjerstråler der når ned til krogspidsen. Dette opnås med hackler hvor de enkelte fjerstråler er ca 1,5 gange så lange som selve kroggabet.

 

Forbered hacklefjeren som vist her:
De nederste dunede dele på hacklefjeren fjernes og der afrives yderligere et par fjerstråler mere på den side der skal vende ned mod krogskaftet. Angivet ved pilen. Disse kommer alligevel i klemme og vil stritte ukontroleret på det færdige hackle.

Man kan afrive fjerstrålerne med fingerne ved at tage fat om den del der ønskes fjernet og så rive nedad mod fjerens bund.

Andre anbefaler at man klipper de overskydende fjerstråler bort med en saks da der så fremkommer lidt små "stubbe" der er med til at fastholde hackelfjeren.

 

Den udvalgte og forberedte hacklefjer holdes ned under krogskaftet og bag den nedhængende tråd som vist...

Bindetråden er forinden tørnet frem til det nøjagtige punkt hvor hacklet ønsket indbundet. Husk at gøre plads til nogle tørn med hacklet samt det afsluttende hoved.

Enden af fjerskaftet listes nu hen over krogskaftet, mens selve fjeren følger efter nedenunder krogen...

Omdrejningspunktet på hackelfjeren ligger hvor penne- og krogskaft krydser hinanden.

Drejningen af fjeren fortsættes, samtidigt med at der løftes lidt i enden af penneskaftet, således at den sidste tørn af bindetråden kommer til at ligge ovenpå penneskaftet...

Her er drejningen så tilendebragt og hackelfjeren ligger nu ovenpå krogskaftet – pegende væk fra fluebinderen og – vigtigst af alt; placeret nøjagtigt hvor man ønskede det.

Inden den sidste stramme tørn lægges, er det ganske let af finjustere hackelfjerens placering...

Efterfølgende lægges så en enkelt tørn med bindetråden, modsat hen over penneskaftet, i krydsende retning som vist.

Penneskaftet bukkes til slut ned langs krogskaftet og bindes ned...

Er hackelfjeren fæstet bagerst på krogskaftet, lægges penneskaftet selvfølgelig fremover i stedet og bindes ned...

Bemærk at det hér viste tips er i familie med teknikken: "Nøjagtig placering af materialer" , da det handler om først at placere bindetråden i rette position og siden at føre materialere ind under denne...


Tip en ven!

Tip en ven om denne side på Fluepapiret"Fluepapiret" er 100% privat og derfor også totalt uafhængig af nogen firmaer eller institutioner. Alle artikler, foto og grafik er beskyttet i forbindelse med loven om ophavsret og må derfor ikke benyttes i anden sammenhæng medmindre skriftlig godkendelse er givet.
Copyright © 1999-2008 J. Hjorth Alle rettigheder reserveret.
Sidst opdateret:
4-08-2008


Home