Hår og uld anvendes i stor udstrækning til fluebinding. Visse hårmaterialer er ekstremt glatte i struktur og overflade, hvilket normalt ikke letter fluebinderens opgave.

Fluebinderen anvender en række forskellige hårmaterialer til vinger, for at opnå ønsket udseende og effekt. Visse af disse hårmaterialer er utroligt glatte. Ved flere gængse metoder, eks. "Vingelåsningsteknikken" og teknikken der kaldes "Soft wrap", vil hårbundtet ofte glide ned af krogskaftet og brede sig ud over det hele – eller hårvingen falder måske helt af efter få kast med fluen.

De her viste teknikker vil kunne afhjælpe disse problemer.


Et af de vanskeligere hårmaterialer at arbejde med, er egernhalehår. ( = Ekorre) Disse hår er særdeles glatte og glansfulde og selvfølgelig også derfor værdsat af fluebinderen, men - det er ofte vanskeligt – for især nybegynderen, at få vinger af denne hårtype til at sidde rigtigt.

I dette eksempel arbejdes der derfor med egernhalehår:

Fluen er på forhånd forberedt til en hårvinge. Der er helt bevidst frembragt en markant højdeforskel mellem krop og krogskaft, længst fremme hvor hårvinge skal fæstes. Dette "trin" vil hjælpe med til at få det rette løft på hårvingen.

Har man en for jævn overgang på dette sted, får man ofte en vinge der ligger alt for lavt hen ad krogskaftet.

Det er en særdeles god ide at vokse sin tråd ordentligt, inden man starter indbindingen af glatte materialer!

Efter at hårene fra egernhalen har været en tur gennem Hairstakkeren, er spidserne nu udlignet og bundtet er klar til at blive bundet på krogen.

Først har fluebinderen vundet bindetråden frem til det nøjagtige punkt hvor hårvingen ønskes fæstet.

Der er i eksemplet anvendt en rød tråd, i et forsøg på at tydeliggøre teknikken.

• Hold det forberedte hårbundt op mod krogen for at bestemme længde og position.

• Mens hårene stadig holdes i rette position, skiftes der hånd, således at hårenderne der skal bindes ned, bliver fritlagte og bindetrådens fæstepunkt lige bliver synlig..

• Er man rutineret fluebinder, vil man nu ofte vælge at afkorte hårbundtet til rette længde med saksen. Dette vil være omkring 1-2 mm foran den røde tråd.

• Er man nybegynder vil jeg anbefale at man undlader dette, men derimod fortsætter med at indbinde vingen, da bindetråden ellers let vil glide af på de glatte hår, og hele hårbundet så let kommer i uorden.
Det vil selvfølgelig tage lidt længere tid, at trimme det overskydende hårmateriale væk ved denne metode, men metoden er lettere at håndtere for nybegynderen.

• Start nu med at løfte bindetråden som vist her.

• Tommelfingeren får fat og klemmer bindetråden ind mod hårbundtet, som ved vingelåsningsteknikken...

• Fortsæt med at tørne tråden bagover og rundt, men i stedet for at tørne bindetråden neden under krogskaftet, lægges denne kun neden om selve hårbundtet..

• Der laves altså en enkelt tørn om hårbundtet som vist hér..

• Man kan nu lade bindetråden hænge i trådholderen og dernæst stramme bindetråden op om hårbundtet, nogenlunde som man ville rulle en cigaret..

Har man brug for mere styr på hårbundtet, kan man selvfølgelig lægge mere end én tørn af bindetråd om sit hårbundt..

• Samtidigt med at man opstrammer hårbundtet, følges der efter med bundtet nedad, så bundtet til sidst ligger på den ønskede plads oven på krogskaftet..

Det er nu let at justere hårvingens placeringen, uden risiko for at hårbundtet skrider eller kommer i uorden..

• Med venstrehånden holdes hårvingen i den ønskede position og der lægges nu et par faste tørn med bindetråden rundt om krogskaft og hårbundt..

• Efter 2-4 faste tørn kan man nu slippe hårvinge og trådholder for at kontrollere at alt ser rigtigt ud.

Er man ikke tilfreds med udfaldet er det ganske simpelt at lirke rundt med materialer og tråd indtil ønsket udseende er opnået..

• Nu trimmes overskydende hår væk med et skråt snit med saksen. Pas endelig på ikke at klippe bindetråden over!

Man vil muligvis skulle pusle lidt rundt med saksen, for at få alle hårenderne trimmet helt væk fra krogøjet, inden man går videre..

Vi har nu sikret os at hårvingen bliver liggende oven på krogskaftet, men..

• For at hårvingen ikke skal falde af, når vi begynder at kaste med fluen, lægges der en dråbe lim eller lak på hårenderne for at forsegle hårene ekstra.

• Mens lak eller lim endnu er våd, lægges de sidste faste tørn om hårvingen.

• Der afsluttes med en eller flere whipfinish-knuder.

 

(Fluen der er brugt i eksemplet er: "Dynamitt")

Eksempler på fluer med hårvinger, hvor metoden er velegnet:
Dynamitt
Mickey Finn
Muddler Minnow

Relevante artikler
Hårvinger
Egernhalehår
Hairstakking
Vokse tråden
Hår og uld

Tip en ven!

Tip en ven om denne side på Fluepapiret"Fluepapiret" er 100% privat og derfor også totalt uafhængig af nogen firmaer eller institutioner. Alle artikler, foto og grafik er beskyttet i forbindelse med loven om ophavsret og må derfor ikke benyttes i anden sammenhæng medmindre skriftlig godkendelse er givet.
Copyright © 1999-2008 J. Hjorth Alle rettigheder reserveret.
Sidst opdateret:
4-08-2008


Home