Fluebinding kræver som så meget andet håndværk lidt indledende forberedelser inden man kan komme i gang og der skal også planlægges lidt for at man skal kunne frembringe et ordentligt resultat.

I min tid som håndværker lærte jeg at kvaliteten af det håndværk der frembringes er styret af flere faktorer, visse er selvfølgeligheder - andre måske ikke.

Indretning af arbejdspladsen
Nu er det desværre ikke alle der kan afse plads til et permanent fluebinderhjørne. Det er ellers langt det bedste, da man slipper for at arrangere sin arbejdsplads og efterfølgende oprydning, hver gang man skal hygge sig ved fluestikket.

Uanset om man har et permanent fluebinderhjørne, eller må ty til et midlertidigt, så er der visse ting der bør være i orden. Det er sjældent der er brug for de store arealer til fluebindingen, men det er rart at have alt hvad man har brug for indenfor rækkevidde.

De fleste er sikkert som jeg startet med at have værktøj og materialer i en skotøjsæske eller lignende. Spisebordet blev ryddet når børnene var lagt til ro og så blev den magiske fluebindingsæske langt om længe endelig fundet frem. En god kop kaffe blev brygget og materialer og værktøj arrangeret, så alt let kunne nås "nu skulle der hygges" for fluebinding er nu engang en ganske hyggelig beskæftigelse.

Personligt har jeg ikke spor lyst til binde fluer hvis jeg er stresset. Sørg også for at omgivelserne ikke kommer til at stresse dig. Find en hyggelig krog hvor der ikke er alt for megen trafik og larm der kan genere koncentrationen. Visse elementer i fluebindingen kan nemlig være ret delikate, især ved en indlæringsproces. Det er heller ikke så spændende hvis børn eller husdyr styrter omkring og måske kommer til at vælte lakflaske og flytte rundt på materialerne.
Frisk luft er godt, men gennemtræk er ikke. De små fjer og dun man ofte arbejder med flytter let plads ved lidt gennemtræk.

En ordentlig arbejdsstilling er vigtig. Bortset fra at fluestikket også skal kunne justeres i højden, indbefatter det også at man bør arbejde ved et stabilt bord der ikke rokker og ryster. En hvid bordplade er tit for skarp for øjnene at have som baggrundsfarve. Min erfaring er at en neutral grå baggrundsfarve er at foretrække. En grå skæreplade; "KLICO," model CM-E er perfekt til underlag for fluebinding. Den har størrelse som et skriveunderlag og tåler alverdens mishandlinger med kniv, nål og saks og så beskytter den også arbejdsbordet nedenunder. Det eneste min ikke rigtigt kunne lide var da jeg ville fjerne lidt tuschfarve med acetone. De påtrykte millimeterstreger forsvandt sammen med tuschfarven, men det ødelægger nu ikke anvendeligheden nævneværdigt.

En behagelig stol, gerne en god kontorstol der kan justeres til rette arbejdshøjde og med hjul, er at foretrække.

God belysning er særdeles vigtig. De små detaljer kræver ofte et godt lys. Ved mit eget fluestik er der ofte 3-4 forskellige arbejdslamper tændt samtidigt.

Efterhånden som materialesamlingen vokser, gror man ud af den føromtalte skotøjsæske. Det bliver hurtigt til to æsker og siden igen flere. En løsning kan være at finde et egnet møbel og forsyne dette med hjul så det let kan rulles hen ved arbejdspladsen. Min eget materialelager findes (delvist) i et egnet skuffedarium fra IKEA. Der er påsat hjul så det kan rulles tilbage i hjørnet når der kræves lidt mere albuerum ved arbejdsbordet. Skufferne rummer et A4 ark i bredde/dybde og findes i to forskellige højder. Med ruminddeling fremstillet af tynde trælister er det et perfekt materialelager til formålet.

Fluebinding sviner ikke - eller i det mindste ikke ret meget. Binder du især Muddlers er det dog ikke sikkert at din bedre halvdel er enig med dig i dette!

En lille batteridreven (genopladelig) støvsuger fandt pludselig et år vej til julegavesamlingen - den har siden været til ualmindelig stor glæde og har nu sin faste plads i fluebindingshjørnet. Nullermænd, små dun og hårrester slæbes ikke længere med rundt i hele huset når fluestikket forlades - en sådan støvsuger kan varmt anbefales.

Når man skal binde fluer er det rart at have alt det nødvendige indenfor rækkevidde. Det gælder for resten også telefonen. Den har det nemlig med at ringe både når man står i badet og når man binder fluer. Indret arbejdspladsen således at materialer og værktøj let kan findes frem og lægges på plads igen. Hold orden og undlad at fylde hele arbejdsbordet med værktøj og materialer fra starten, det kan tids nok komme. Hav kun det nødvendigste værktøj og blot de materialer fremme du skal bruge.


Hvordan et fluebinderhjørne kan indrettes
Mit eget er indrettet i et hjørne af arbejdsrummet. Her har jeg alt hvad jeg behøver inden for rækkevidde - også telefon og computer som det kan anes.

Bemærk især belysningen. Gode, gerne flere, justerbare lyskilder er uundværlige. På opslagstavlen hænger diverse værktøjer og en del eksperimenter fra fluestikket, samt adskillige "totalskader" der blandt andet skal minde mig om at binde gode og holdbare fluer. Der kan uddrages megen lærdom af samlingen. Lav eventuelt din egen samling efterhånden som du opdager fejl og misforståelser ved de fluer du fremstiller.

En stor affaldskurv under bordet er rar at have og en lille miniskruestik er ganske handy til visse opgaver.

Et lille grønt skuffedarium med masser af småskuffer indeholder diverse kroge, enkelte materialer der bruges ofte og de mest nødvendige bindeværktøjer.
 
Måske kan du ane at lakflasken tilsyneladende står på en grøn skive. Det er lim! Den er midlertidigt fastlimet. Lakflasken har i min tid kun væltet for mig ganske få gange, men de gange huskes utroligt tydeligt. Nu har jeg fundet en løsning på problemet. Limen - en tyggegummiagtig klistrende masse - sælges hos boghandleren specielt til sådanne formål. Delene kan skam adskilles igen og "tyggegummi-limen" genbruges. Fidusen kan selvfølgelig også anvendes til mange andre ting man ønsker der skal blive på sin plads.
Se evt. mere under: "Lakflaske-tip"

En lille skål lånt fra køkkenet er god til at blande dubbing i og bruges også til midlertidig opbevaring af små rester af afklippet materialer der måske skal anvendes senere.

Et bogstativ fundet på et loppemarked er et herligt hjælpemiddel når man både skal se på bindeopskrifter og binde fluer samtidigt.

Æggebakken i baggrunden fungere som tørrestativ til imprægnerede tørfluer. Flasken der anes i midten af bakken indeholder et middel der gør fluerne vandskyende og mange af mine tørfluer præpareres hjemmefra. Et par pincetter, der også lige kan anes i æggebakken, anvendes blandt andet til at dyppe fluerne i væsken.

Et par læsebriller, af dem fra tankstationen til en tier, kan være meget anvendelige. Der er de der binder de små fluer under en lup, men luppen er næsten altid i vejen og derfor foretrækkes læsebrillerne i stedet.

Som vist kan et fluebindingshjørne arrangeres ret simpelt og for ganske små midler. De fleste af de omtalte effekter kan findes i de fleste hjem og som det forhåbentlig også fremgik er det ganske lidt plads der behøves.


Tip en ven!

Tip en ven om denne side på Fluepapiret"Fluepapiret" er 100% privat og derfor også totalt uafhængig af nogen firmaer eller institutioner. Alle artikler, foto og grafik er beskyttet i forbindelse med loven om ophavsret og må derfor ikke benyttes i anden sammenhæng medmindre skriftlig godkendelse er givet.
Copyright © 1999-2008 J. Hjorth Alle rettigheder reserveret.
Sidst opdateret:
4-08-2008


Home