(Dubbingblok – Spinneblok – Dubbing Board)

En Dubbingblok – eller en Spindeblok som den også kaldes – anvendes til at fremstille præfabrikede dubbingtråde og dubbingbørster.

Der findes to typer af Dubbingblokke – en plan udgave og så en type med rille i midten.

Dubbingblok
Avanceret Dubbingblok med fast dubbinghjul på kuglelejer, udskiftelige rilleskabeloner og justerbar trådbremse.

Stort set alle former for dubbingteknikker kan udføres ved hjælp af en Dubbingblok. Visse Dubbingblokke er udformet så man kan fremstille dubbingtråde med egenskaber der er svære – eller måske endda umulige, at opnå på anden måde. Eksepelvis kan man med stort held fremstille dubbingtråde med en kerne af metalwire, på en Dubbingblok. Disse kan købes færdige og kaldes i så fald ofte; dubbingbørster. Disse anvendes i mange nymfemønstre.

Dubbingblokken er en gammel ide, men den har det med at ”gå i glemmebogen” og så dukke op med jævne mellemrum. Det var ved en beskrivelse i bogen ”The art of Tying the Wet Fly” (Hidy og Leisenring) at metoden blev vidt kendt, men en Dubbingblok kan også findes afbilledet i en tidligere bog af Rube Cross; ”The Complete Fly Tier”.

Fra gammel tid har man brugt en alsidig og solid måde at lave dubbingkroppe på. Man placerede ulden imellem to ender bindetråd og spandt så disse om hinanden og låste på denne måde dubbingen fast. Dette kan godt gøres i fingrene og i dag gør de fleste fluebindere det da også direkte ved indbinding af den enkelt flue.

Tidligere brugte man at lægge sin bindetråd dobbelt over et søm slået i et bræt. Har man brættet placeret nær bordkanten, kan man hænge et dubbinghjul – eller hvis man ikke har et sådant, en hackelklemme i den ene ende af tråden og lade den hænge ud over bordkanten.
På den udspændte bindetråd fordeler man så den ønskede mængde dubbing, derpå placerer man den anden trådende ovenpå den første og fatter i dubbinghjul eller hackelklemme og lader så denne snurre rundt og derved spinder man trådene sammen.

Når man arbejder med en Dubbingblok, kan det ofte svare sig at forberede flere kroppe på én gang. Når tråden er spundet til den færdige ”dubbing-piberenser-børste”, sættes tråden fast i et par slidser på et passende papkort. På kortet kan man eventuelt - til senere brug - notere bindetrådsfarven, uldblandingen og andet.

Når den præfabrikerede dubbing-tråd skal bruges, bindes enden med mindst dubbing ned foran fluens hale, og bindetråden vindes frem til hacklet. Derpå tager man dubbingtråden og vinder den i tætte tørn op over krogen som krop.


Tip

Dubbingblokke er ikke altid lagervarer hos grejhandlerne, men det er nu ganske enkelt at fremstille sin egen af et stykke træ og et par søm.

Krav og materialer til en plan Dubbingblok er ganske få – overflade på blokken skal have den rette ruhed og der skal forefindes en forankring til at fæste tråd eller wire for at kunne holde denne opstrammet. Dette klares ofte med et lille søm hvor hovedet knibes af.

For at holde dubbingmaterialerne på plads, må overfladen ikke være for glat. Der ses Dubbingblokke med en overflade af læder, papir eller endda velour. I mange tilfælde vil et stykke ulakeret spånplade være optimalt. Overfladen kan efterfølgende males i en farve der gør det letter at se materialerne.

Størrelsen på Dubbingblokken kan varierer afhængigt af længde på den dubbingtråd man ønsker at fremstille, men en plade eller en klods på 6-7 cm. i bredden og omkring 20 cm i længden, er typisk. Tynde og skrøbelige metalwire tolererer mindre snoninger, og et kortere Dubbingblok – omkring 10 cm., fungere derfor godt i sådanne tilfælde.

Plane Dubbingblokke har visse begrænsninger – det er blandt andet svært at fremstille jævne, ensartede og smalle dubbingtråde. På en plan blok har man tendenser til at sprede materialet og derved få et færdigt resultat med ujævnt fordelte og strittende hår.

Dubbingblokke med riller, er i princippet identiske med de plane, bortset fra at der findes en rille ned gennem centerlinien på de sidstnævnte.

Bredden på den fræsede rille afgør den omtrentlig diameter på den færdige dubbingtråd. Dybden af rillen vil influere på densiteten af dubbingtråden. En dyb rille vil rumme en større mængde materiale og derved kunne skabe en fyldig og tætpakket dubbingtråd. En mindre dyb rille vil tilsvarende skabe en mindre fyldig dubbingtråd.

En anden forskel kan være overfladens struktur. Bunden af rillen bør som på den plane udgave være tilpas ru, mens de andre overflader bør være fine og glatte. Dette for at lette arbejdet med at få materialerne ned på plads i rillen.

Slut på artikel!

 

Relevante artikler
Se også: Dubbing
Se også: Dubbinghjul
Se også: Hackelklemme

Tip en ven!

Tip en ven om denne side på Fluepapiret"Fluepapiret" er 100% privat og derfor også totalt uafhængig af nogen firmaer eller institutioner. Alle artikler, foto og grafik er beskyttet i forbindelse med loven om ophavsret og må derfor ikke benyttes i anden sammenhæng medmindre skriftlig godkendelse er givet.
Copyright © 1999-2008 J. Hjorth Alle rettigheder reserveret.
Sidst opdateret:
4-08-2008


Home