Et fluestik er fluebinderens tredje hånd og bliver brugt til at fastholde krogen, så man har begge sine hænder fri til manipulere tråd og materialer.


Danica Innovation

Fluestikket er uden tvivl fluebinderens vigtigste stykke værktøj og bør vælges med den allerstørste omhu. Generelt bør man købe det bedste man har råd til, da det gerne skal følge en i lang tid fremover og være til glæde og gavn.

Man kan få ret avancerede fluestik med roterende kæber og mange justeringsmuligheder, samt ekstra holdere og tilbehør. En del fluestik er komplicerede at anvende og kræver træning for at kunne betjenes rigtigt, andre er smukt forenklet og simple i design og udformning. For den der ikke skeler så nøje til pengepungen er der gode chancer for at finde et godt stik der holder i mange år, men der findes også en række billige stik hvor man får ganske meget for sine penge. Pris og kvalitet følges dog som regel ad og det kan derfor sjældent betale sig at købe de billigste fluestik. Priserne svinger ganske betydeligt, lige fra et par hundredelapper til adskillige tusinde kroner.

Ret basalt skal fluestikket jo "bare" kunne fastholde en krog stabilt og sikkert mens man indbinder materialerne, men der findes en række faktorer der adskiller et godt stik fra et dårligt. Det er ikke altid umiddelbart indlysende eller synligt hvilke stik der er gode og hvilke der er dårlige. Det er ofte først gennem længere tids brug man opdager fejl og mangler ved et fluestik.

Et fluestik skal selvfølgelig have gode kæber, der kan fastholde krogen ordentligt, men også selve konstruktionen er af vigtighed for et godt funktionelt fluestik. De billige udgaver har ofte kæber af for blødt materiale og kan som regel kun justeres i kæbernes tilspænding og i højden. Der er også forskel på kæbernes udformning og hvilket materiale fluestikket er lavet af.

Fluestikkets konstruktion

Den klassiske måde at fastholde stikket er et bordfæste med funktion som en skruetvinge som det ses her. På engelsk kaldes denne løsning for en "C-clamp."

Piedestal modellerne, altså fluestik med en fodplade til at stille direkte på bordet, har øget markant de senere år. Fordelen ved denne type  fluestik kan være en bedre mobilitet. Det er jo lettere at flytte rundt på stikket, men ulempen, som er ganske betydelig, er at selve søjlen hvorpå patronen og kæberne er monteret, ofte er for kort og man derfor let kommer til at arbejde i en anstrengende eller akavet stilling.Visse stik sælges med begge løsninger så man selv kan vælge, og der medfølger så ofte en ekstrasøjle, men undersøg også at ekstrasøjlen er lang nok til en ordentlig arbejdsstilling.

 
Et fluestik kan være udformet efter forskellige måder at binde på. Det klassiske princip, er et stik med en patron der er skråt vinklet i forhold til søjlen, men i den senere tid er stik med en horisontal omdrejningsaksel blevet mere fremtrædende. Af denne type findes der to næsten ens varianter. Den ene kaldes for "rotary vice" og den anden for "true rotary vice." I begge tilfælde kan kæberne roteres 360° rundt om sin egen aksel. Forskellen er, at på et "rotary vice" sidder krogskaftet ikke i direkte forlængelse at omdrejningsakslen, hvilket medføre at når kæberne roteres så bevæges krogskaftet i et cirkelslag. Ved et "true rotary vice" kan kæberne justeres så man får krogskaftet til at rotere nøjagtigt om sin egen akse. Enkelte stik har et lille specialværktøj der letter denne indstilling.

 

Herunder ses to ret dyre fluestik fra Thompson – begge er bordmodeller med mulighed for rotation. (Bemærk at der tilsyneladende ikke findes nogen højdejustering!)

SLT Har gennem nogle år været Thompsons topmodel. Smukt simpelt design i rustfrit stål kendetegner dette stik . "Midge jaws" kan købes til de helt små kroge. Pris 1995,- Dkr

Vision er Thompsons topmodel. En piedestal model udfærdiget i rustfrit stål. Rotationsmodel som tager næsten alle krogstørrelser. Til de mindste kroge kan købes specielle "midge jaws"  Pris 2595,- Dkr.

Klassisk fluestik med 360° rotation = "rotary vice"

Fluestik med ægte 360° rotation "True rotary vice"

 

 

Rotationsstik - "Rotary vice"
Krogskaftet på fluen vil her ikke bibeholdes i en vandret position ved rotation af kæberne...
Ægte 360° Rotationsstik - "True rotary vice"
Krogskaftet vil her altid være vandret under rotation af kæberne...

Fidusen med at krogen rotere rundt om sin egen akse er, at man ved hjælp af et lille håndtag kan rotere selve krogen ved indbinding af materialerne, i stedet for at rotere bindetråd og materialer rundt om krogen. I visse tilfælde kan dette princip lette fluebindingen betydeligt og det åbner også op for en række alternative bindemetoder. Et "Ægte" 360° Rotationsstik er altså bedre end et alm. rotationsstik.

(Et enkelt fluestik på markedet sælges med en ganske god instruktionsvideo omhandlende disse muligheder, men den kan i skrivende stund også købes separat til omkring 150,- Dkr. Kan varmt anbefales.)

Kæberne
Kæberne skal kunne bevæges for at klemme om, og derved fastholde selve krogen. Denne bevægelse arbejder efter forskellige principper. Visse kæber er konstrueret lidt i retning af en borepatron hvor en spændearm bagtil, trækker kæberne ind i en tragtformet åbning og derved presses kæberne sammen. Andre virker omvendt, hvor det er tragten der i stedet presses hen over kæberne og man opnår derved samme klemmeeffekt.

Andre typer virker efter vægtstangsprincippet hvor man har en stilleskrue til at justere krogtykkelsen og yderligere en klemmeskrue eller en lille arm til fastspænding af krogen. Enkelte igen virker efter et fjederprincip hvor tilspændingen principielt altid burde være korrekt, da klemmekraften konstant er den samme.

Visse stik har kæber med spor eller riller til krogen, indvendigt på kæbernes gribeflader. Dette kan medvirke til at fastholde krogen, men er det tydelige krogformede spor er det vigtigt at disse passer til den aktuelle krogstørrelse.

Et punkt der kan være ganske vanskeligt at kontrollere, er kvaliteten af det stål der er anvendt til kæberne, samt den efterfølgende meget vigtige hærdning. Det er ofte først efter længere tids anvendelse at man opdager om kæberne bliver slidt på kanterne, får buler i stålet, bukker eller direkte knækker. Dette hænger selvfølgelig også sammen med hvordan man anvender stikket.

Advarsel: Sæt aldrig en krog for yderligt i kæberne og spænd ikke unødigt hårdt på krogen, men juster tilspændingen så krogen lige nøjagtigt ikke går løs ved indbindingen.

Indkøb af fluestik

I de sidste år er udvalget af fluestik øget markant og der foregår en løbende udvikling i nye bindemetoder der selvfølgelig også afspejler sig i fluestikkenes udformning og tilbehør. Det er derfor ikke kun et spørgsmål om at vælge kvalitet og sammenligne priser men også et spørgsmål om hvordan man arbejder ved sit fluestik.

Når du skal ud og købe fluestik så lyt til vennerne og hør også på sælgerens råd og argumenter for deres favoritstik, men glem ikke et eneste sekund dine egne behov og pengepung.

Er du nybegynder, kan et traditionelt stik med den skrå patron være en god start. Flere af de avancerede stik med "true rotation" og en række ekstratilbehør kræver måske nok at man har en smule erfaring inden man kan udnytte disse stik fuldt ud. Billige stik behøver ikke at være dårlige og et godt simpelt stik kan  være en ganske god start på karrieren. Der findes jo også en vis sammenhæng mellem pris og ekstra finesser.

Er du en erfaren fluebinder, er der slet ingen tvivl; køb dig et stik der kan holde resten af livet. Undersøg også hvilken form for garanti der ydes og kontroller at der findes reservedele. Vælg af indlysende grunde at købe dit fluestik hos den lokale grejhandler. Køb det bedste du har råd til, der samtidigt kan klare de fleste krogstørrelser.

Behov

Det bedste du kan gøre er selvfølgelig at analysere dine behov og lave dig en tjekliste. Er du eksempelvis inkarneret kystfisker og binder du dermed mest streamere? Så har du hovedsageligt brug for et stabilt stik med store kæber.

Binder du mange Muddlers?  I så fald vil jeg anbefale dig et stik der kan spændes fast på bordet.  Et stik med fodplade har det med at køre rundt på bordet. De fleste fodplader til bordmodeller vejer omkring 1,7 kg. En 6/0 bindetråd vil flytte rundt på de fleste stik inden tråden knækker og en monocordtråd flytter dem alle! Fodpladen er aldrig tung nok. Skulle den have den rette vægt ville den veje over 5 kg. Et stik med en god stabil bespænding der kan gabe over en 5 cm. tyk bordplade vil derfor være det bedste valg. Det er ikke alle konstruktioner der kan gabe så højt. Husk at tage mål af køkkenbordspladen inden du handler. Husk også, som tidligere nævnt, at en anden fordel ved skruetvingemodellen er at søjlen hvorpå selve stikket sidder, ofte er en del længere og man derfor har større mulighed for forskellige højdeindstillinger. Jeg rejser en del rundt med mit grej og ekstra 1,7 kg. "unyttig" dødvægt i rygsækken er ikke noget der tiltaler mig.

Binder du lidt af hvert vil jeg anbefale dig et fluestik der vil tage alt fra  en #2 streamerkrog og ned til en tørfluekrog i størrelse #24. Det er ikke alle fluestik der klare dette uden at der skal skiftes kæber. Tjek derfor også at det er let at udskifte kæberne.

Tror du, at du resten af livet kun kommer til at binde fluer i størrelse #10 - #16, kan jeg oplyse dig om at du helt sikkert tager fejl!

Test stikket

Fastspænd stikket på en bordplade og undersøg om det går at spænde stikket ordentligt fast uden brug af ekstraværktøjer eller hjælp fra Supermand. Er konstruktionen stærk og stabil? Kan den gabe højt nok til køkkenbordet derhjemme? Kan den også skrues sammen og eventuelt passe til en tyndere skrivebordsplade hos din fiskekammerat? Rusk og vrid i stikket - er der den mindste vaklen så kasser det straks. Husk hele tiden på at du betaler med dine surt sammensparede penge for noget der skal virke - ikke næsten virke!

Bed om at låne en række kroge i de forskellige størrelser du anvender eller endnu bedre; hav selv nogen med hjemmefra. Prøv tilspændingsmekanismen på kæberne. Åben og spænd kæberne adskillige gange. Går det let og smertefrit? Føler du de mindste uregelmæssigheder, så som grater, skurende og hakkende bevægelser eller mislyde i mekanismen så er det ikke ordentligt håndværk og du bør straks gå videre til en anden model.

Prøv at ændre på indstillingen til anden krogtykkelse. Foregår det let og smertefrit eller skal man slås unødigt med en dårlig løsning med for små og glatte justeringsskruer? Visse billige stik har kun en lille fingerskrue der ikke kan betjenes uden særdeles gode fingerkræfter.

Fingerskruerne som ses her er ikke en optimal løsning.

Undgå helst de højglansforkromede fluestik. At forsøge at fokusere på en lille tørfluekrog i stærk belysning, med mange reflekser fra en forkromet overflade kan hurtigt give en velvoksen hovedpine. Dette kan dog også forekomme ved de lakerede kæber. En løsning kan være, at mattere den blanke patron og kæberne med en gang ståluld eller ganske fint smergellærred. Vælger du denne løsning er det meget vigtigt, at du efterfølgende grundigt renser alle fluestikkets dele for rester efter ståluld eller smergellærred, da disse sliberester vil forårsage unødig slidtage eller måske fremkalde rustpletter.

Uanset hvilket stik du foretrækker foreslår jeg at du køber et stik der i det mindste har en delvis rotation af kæberne. Ægte 360° rotation ("true rotary vice") er bedst, men man kan godt leve uden. Det er dog en hel del lettere at dreje fluestikkets kæber for at studere den anden side af sit mesterværk, end det er at rejse sig op eller bøje hele overkroppen ind over fluestikket - se det hele på hovedet og samtidigt i processen knalde hovedet ind i arkitektlampen og måske endda vælte den åbne lakflaske ned i de dyre hackelfjer. Tro mig, sådan noget sker faktisk!

Kontroller følgende punkter inden køb:

Nogle af de bedste fluestik på markedet er; DANVISE Rotary, Dyna King, HMH, Regal; Renzetti; Thompson og Orvis.


 

Personligt syntes jeg man får ret meget for sine penge ved at investere i et Danica Innovation. Det er et "ægte 360° rotationsstik" - hovedsageligt udført i metal og kompositmateriale. Det fås både som almindelig bespændingsmodel og med piedestal. Man kan godt finde bedre fluestik, men de koster også betydeligt mere. (Tidligere fulgte der også en særdeles god og inspirerende instruktionsvideo med ved købet. Denne kan nu købes særskilt)

Danica Innovation - Pris ca.: 500,- Dkr
(Desværre er man flere steder i udlandet ved at skrue prisen kraftigt op for dette fluestik - Eksempelvis har jeg i 2002 set dette stik til 800,- Skr (Tilbud!) - mens det i Danmark stadig koster 475,- Dkr)

Danica Innovation har flere gode funktioner som man hos andre fabrikater skal betale langt mere for. Kæberne - og dermed krogen - kan roteres med et lille håndtag således at arbejdet med at vinde kropsmaterialer, rib, hackler osv., lettes ganske betydeligt og derved bliver fluen både pænere og mere holdbar. En funktion som er svær at undvære når først man har prøvet den.

Til denne funktion høre også en lille arm hvor man kan "parkere" tråden når der skal snurres på håndtaget. (Ses på billedet afmonteret til højre for stikket)


 

Andre typer fluestik

Der fås også fluestik der er udviklet til specielle opgaver, eksempelvis til meget små tørfluer eller rørfluestik.

Yderligere findes der små "håndfluestik" der let kan transporteres i rygsækken og anvendes ude ved fiskevandet. Det mest kendte er nok CRYDON der kan tage kroge fra størrelse #6-20.

CRYDON Fluestik

Stik til rørfluer

Der findes fluestik specielt designet til fremstilling af rørfluer, men man behøver bestemt ikke at købe et sådan for at kunne binde disse fluer. Man kan selv fremstille en simpel holder og der findes også flere forskellige typer holdere hos grejhandleren til ganske rimelige priser.

 

 


Tre typer rørflueholdere. Øverste er hjemme-fremstillet af en kraftig krog med et par passende buk.


Vedligeholdelse

Fluestikket er et lille mekanisk stykke værktøj der behøver lidt omsorg og vedligeholdelse for at kunne fungere optimalt.

Når du er kommet hjem med dit første fluestik så start først med at læse manualen og forsæt derefter med at skille det totalt ad, for at se hvordan det er konstrueret. Visse justeringsmuligheder er ikke altid lige iøjefaldende.

Undersøg kæberne og andre områder der kan komme i forbindelse med bindetråden og fjern eventuelle grater og skarpe kanter der ved et uheld  kan skære bindetråden over. Indersiden af kæberne kan have indtørrede lakdråber der forhindre et ordentligt kroghold. Fjern eventuelt disse ved lidt let slibning på et stykke fint smergellærred der lægges fladt på en plan overflade.

Matter eventuelt de skinnende og blanke overflader. Rens så alle dele for snavs og olie. Saml det hele igen og juster stikket så eventuelle rotationer og ledbevægelser foregår tilpas stramt. Opbevar eventuelle specialnøgler eller andet værktøj til fluestikket et sted så det let kan findes igen. Jeg opbevarer mine i samme skuffe som mine andre fluebindeværktøjer.

Vigtigt: Monter aldrig krogen for yderligt i kæberne. Det øger belastningen på den tyndeste del af kæberne, samtidig med at grebet om selve krogen mindskes. Krogen skal altid sidde et stykke inde mellem kæberne, dog ikke så langt inde at krogspids og bøjning skjules. Jo større krogen er, des større er mulighederne for at fejlplacere krogen i stikket.

Vigtigt: Anvend aldrig vold eller råstyrke for at opspænde krogen i kæberne. Krogen skal  kun sidde så fast at den lige og så nøjagtigt ikke glider under indbinding. Går tilspændingsmekanismen for stramt er der noget galt. Det kan være at der anvendes en for tyk krog og kæbernes afstand skal måske justeres.

Manualen bør angive hvordan man justeres kæbernes klemmekraft korrekt.

Anvend aldrig dit fluestik til andet end fluebinding. Brug eksempelvis ikke kæberne som værktøj til at knække eller nedlægge modhager på kroge.

Anvender du dit fluestik dagligt bør det aftørres jævnligt. Brug ikke olie eller fedt medminder manualen specifikt anbefaler dette. Det er kun medvirkende til at tiltrække støv og snavs. Mange moderne led- og kugleleje-konstruktioner er enten helt lukkede eller udført i materialer der ikke behøver smøring.

Opbevar stikket et sikkert sted hvor det ikke ruster eller udsættes for unødig overlast.


Tips, tricks og ideer...
Tip A: En lille fjeder snoet om stikket ved kæberne kan bruges til "parkeringsplads" for tinsel, rib og andet materiale så det ikke går i vejen når der tørnes andre materialer.
Tip B: En "strips" - som de der bruges til at sammenholde ledninger med - kan holde trådholder og dubbingtwister i ro når man forberede nyt materiale. Den er let at dreje væk så man får albuerum ved arbejdspladsen.
Tip C: Bor et hul i hackelmåleren - eller køb en med hul - og monter den på fluestikket, så er den altid til at finde. Den kan let drejes væk efter behov.

 

A = Fjeder.
B = Parkerings-strips til dubbingtwisteren.
C
= Hacklemåler

 

Slut på artikel!


Tip en ven!

Tip en ven om denne side på Fluepapiret"Fluepapiret" er 100% privat og derfor også totalt uafhængig af nogen firmaer eller institutioner. Alle artikler, foto og grafik er beskyttet i forbindelse med loven om ophavsret og må derfor ikke benyttes i anden sammenhæng medmindre skriftlig godkendelse er givet.
Copyright © 1999-2008 J. Hjorth Alle rettigheder reserveret.
Sidst opdateret:
4-08-2008


Home