Gode kvalitets sakse er helt uundværlige for fluebinderen. Med en god saks kan man klippe meget nøjagtigt hvilket letter fluebindingen.


 

Det er en god ide at investere i ordentlige kvalitetssakse.
Man behøver mindst to; én til det fine og én til det grove.

Der findes flere typer på markedet men generelt skelnes der mellem to typer til fluebinding; den "almindelige" saks og "fåresaksetypen".Fåresaks med fingergreb, saks med riflet skær til arbejdet med fjer samt en fåresaks...

Riflet skær..
Nærbillede af saksens riflede skær...

Flere anvender typen "fåresaks med fingergreb", således at man kan fastholde saksen i hånden under hele fluebindingsprocessen – dette sparer tid. Hvilken der vælges er en smagssag. En fin brodersaks med smal æg og tynd spids kan også godt anvendes.

Personligt foretrækker jeg en såkaldt veterinærsaks, også kaldet en irissaks eller kirugsaks, der er skarp helt ud i spidsen samt en speciel saks med let takket skær, speciel fremstillet til arbejdet med fjer. Takkerne på skæret gør at fjerstrålerne ikke glider ud af saksen når denne anvendes.


Almindelige sakse til fluebinding.
En stor skarp til "Mudlers" mm., og en Dyrlægesaks der er skarp helt ud i spidsen.


Sørg for at saksen har et ordentlig greb der passer til dine fingre. Det er nemlig ikke alle små brodersakse der er fremstillet til grove mandehænder.

Længden på saksen kan være vigtig. En kort saks kan i visse tilfælde virke ret klumpet og kan resultere i at visse dele af fluen skjules når man anvender en kort saks. En længere saks vil flytte hånden væk fra arbejdsområdet og dette kan hjælpe på overblikket.

En anden ret så vigtig detalje er spidserne på saksen. De skal være helt spidse. Er de ikke dette fra starten af kan man eventuelt selv slibe dem til hvis man tør. Man kan nemlig beskadige hærdningen hvis metallet opvarmes for meget under processen.

Her har jeg selv spidset saksen efterfølgende.


Pas godt på dine sakse - anvend dem kun til fluebinding. Tab dem ikke på gulvet da de kan blive skæve og skærene derfor ikke passer så godt sammen længere.

 

Tip ADVARSEL: Klip aldrig i tinsel, metaltråd eller andre hårde materialer med de fine sakse. De ødelægges. Køb en lille fin bidetang eller skævbider der anvendes ved arbejdet med disse materialer. I nødstilfælde anvendes det allerinderste af skæret på saksen.

Slut på artikel!


Tip en ven!

Tip en ven om denne side på Fluepapiret"Fluepapiret" er 100% privat og derfor også totalt uafhængig af nogen firmaer eller institutioner. Alle artikler, foto og grafik er beskyttet i forbindelse med loven om ophavsret og må derfor ikke benyttes i anden sammenhæng medmindre skriftlig godkendelse er givet.
Copyright © 1999-2008 J. Hjorth Alle rettigheder reserveret.
Sidst opdateret:
4-08-2008


Home