De fleste ørrredarter henter hovedparten af deres føde under vandspejlet - i mange tilfælde drejer det sig om helt op til 80-90% af fiskens totale fødevalg. Der er derfor ganske god grund til at kigge lidt nærmere på et par forskellige nymfe- og puppemønstre og selvfølgelig også have et egnet udvalg med til fiskevandet.


En meget alsidig nymfe: Gold Ribbed Hare Ear - ofte forkortet til GRHE

Mange erfarne fluefiskere har kun ganske få helt generelle nymfer med, som de ved næsten altid virker. Find efterhånden frem til egne favoritter og bind flere forskellige størrelser og med forskellig vægtbelastning, så man kan fiske nymferne tæt ved bunden i dybt og hurtigt vand, men også så de kan fiskes i lavt og langsomt vand. Bind dem også i flere forskellige farvetoner for at have et ordentligt udvalg.

Lidt om Materialevalg
Der findes utroligt mange egnede materialer til brug ved fremstilling af nymfer. Brug fantasien og anvend forskertrangen. Lad dig ikke diktere af et specifikt mønster, men lad dig gerne inspirere. Det er nemlig ikke altid at de dyrt købte materialer hos grejhandleren skaber de bedste fluer. En ganske almindelig elastik fundet på gaden kan blive til den fineste nymfe.
Et par generelle forslag til valg af materialer er dog på sin plads…

Fjer og skindnymfer
Strippet påfugleherl giver en meget realistisk slank og leddelt bagkrop, som er ret god til at efterligne de mindre døgnfluenymfer med. Thorax af uld er dog ofte nødvendigt for at give det korrekte omrids.

Uld og garn
Uld og andre typer garn var tidligere et højt skattet kropsmateriale. Nymfer bundet ved hjælp af garnmaterialer er stadigt gangbare.
Eks: Killer Bug

Påfugle- og Strudseherlnymfer
Man kan lave særdeles effektive og gode nymfer ved hjælp af herl fra påfugl og struds.

Goldheadnymfer


En messing- eller kobberkugle vægtbelaster nymfen men formålet er også at nymfen kan afgive et lysglimt der fanger fiskens opmærksomhed. I teorien kan man lave alle nymfer med perle foran. De er meget effektive i hurtig strøm.
Glasperler af forskellig størrelse og farve er også en mulighed.
Find selv endnu flere egnede materialer...

Eksempler på traditionelle nymfer
Amber
Amber
Chompers
Chomper's
Collyer's nymfe
Collyer's nymfe
Corixa
Corixa
Døgnfluenymfe
Døgnfluenymfe

Gold Ribbed Hare Ear
Leddelt Vandnymfe Imitation
Leddelt Vandnymfe-imitation
Iven's nymfe
Iven's nymfe
Montana
Montana
Myggelarver
Myggelarver

Påfuglenymfe

Påfuglenymfe

Påfuglepuppe

Påfuglepuppe

Persuader
Persuader
PVC-nymfe
PVC-nymfe
Rejeimitation
Rejeimitation
Vårfluenymfe
Vårfluepuppe

Vandnymfe

Vandnymfe

Pheasant Tail Nymph

Pheasant Tail Nymph


Tip

Giv dine nymfer en vægtkode.
En farvekode på nymfen gør at du umiddelbart ved et hurtigt blik i flueæsken kan spotte de bedst egnede i en given situation.
Få fat i noget af kæresten/konens aflagte neglelak og smør en lille dråbe yderst på krogøjet.
Forskellige nuancer angiver forskellig grad af belastning.
De ubelastede får selvfølgelig ingen farve...

Da jeg ofte binder de samme fluer, både med og uden belastning, giver jeg krogøjet en lille klat rød neglelak på de belastede, så det umiddelbart er til at se forskel.
Hareørenymfer i flueæsken, belastet og ubelastet...

Relevante artikler
Mere Nymfens propertioner
Mere Døgnfluer
Mere Vårfluer

Tip en ven!

Tip en ven om denne side på Fluepapiret"Fluepapiret" er 100% privat og derfor også totalt uafhængig af nogen firmaer eller institutioner. Alle artikler, foto og grafik er beskyttet i forbindelse med loven om ophavsret og må derfor ikke benyttes i anden sammenhæng medmindre skriftlig godkendelse er givet.
Copyright © 1999-2008 J. Hjorth Alle rettigheder reserveret.
Sidst opdateret:
4-08-2008


Home