Heptagenia nymfe


Fluebinder: Jørgen Hjorth
Fotograf: Jørgen Hjorth

Kattegori: Vådflue

Anvendelse: Imitation af Heptagenia nymfe (Døgnfluenymfe)
Heptagenia nymfer tilbringer det meste af sin tilværelse nede på bundens sten, på bagsiden eller undersiden af sten, hvor de lever af at skrabe alger eller detritus. Nogle arter lever endda på sten midt i de brusende vande som vores engelstalende fluefiskebrødre meget betegnende kalder for ”white water”. De fleste ørred og stallinger tager gerne et driftende eksemplar på vej ned af åen og ofte kommer hugget ganske voldsomt.
Slægter der med held kan imiteres ved hjælp af dette mønster, er blandt andet: Rhithrogena, Heptagenia & Ecdyonurus.


 
Heptagenia nymfe
Krog:
Streamer 1X-2X-Long #12-14-16-18
Bindetråd:
brun
Belastning:

fluen belastes med kuglekædeøje længst fremme på krogskaftet (kan evt. males sorte)
Ved belastning af fluen skal der tages højde for fluens trekantede kropsfacon.

Kropsunderlag: Et af de vigtigste kendetegn ved denne flue, er den trekantede kropsfacon. Et underlag fremstillet af smeltelim eller andet materiale der kan danne en flad og trekantet facon på krogskaftet er derfor en nødvendighed.
Hale:
3 fibre fra haremaskens knurrehår, Mosemane eller penselstrå.
Rib: nylon (0.18 mm forfangsmateriale er velegnet)
Rygskjold: Raffia/bast/Latex i passende farve. (Kan dekoreres efterfølgende)
Bagkrop:
indfarvet Mohairgarn der dubbes tyndt og børstes ud til siderne, for at imitere nymfens fine gæller.
Thorax: hareuld i passende farve. (en anelse mørkere end thorax)
Ben:
Flexifloss eller gummiben
Vingeanlæg: dannes af samme materiale som fra rygskjoldet – latex eller tilsvarende.
Hoved:
dannes af materialet fra rygskjoldet – latex eller tilsvarende.
 

Dekorer til sidst nymfen med vandfast tuch (Nymferne er ofte i mørke kulørerne for at falde sammen med alger og sten)

Vigtige nøglestimuli ved denne flue er:
1) Den trekantede, men flade kropsfacon
2) De kraftige ben
3) Tydelig splithal


 

Bindebeskrivelse

   

 

Info: På et tidspunkt i min fluebinderkarierrer blev jeg opmærksom på nogle nymfer der så en hel del anderledes ud end de fluemønstre jeg havde stødt på tidligere. Helt eksakt var det da jeg var ved et af mine ynglingsvande for at fotografere insekter til "Fluepapiret".

Nymferne havde jeg set før, men da jeg sad hjemme og kiggede nærmere på dagens høst af egnede foto, gik det op for mig at disse nymfer nok slet ikke var representeret ved nogen imitation i mine flueæsker.

Nu er det ikke kun i mine flueæsker denne type imitationer mangler. Ephemeroptera, fra Heptageniidae familien, er nok en af de mest oversete insekter af fluefiskere. De fleste fluefiskere ved godt at de findes, men de færeste har set et eksemplar og endnu fære har en passende imitation i sin flueæske.

Kig engang på denne Heptagenia nymfe og se så om du har en flue i dine æsker der matcher denne!

De allerfleste Heptagenia-imitationer, mangler alle nogle af de viktigste kendetegn for disse nymfer, nemlig den markante trekantede facon, de kraftige og meget tydelige ben og så de vidt spredte splithaler.

Hvis nymfen føler sig truet indtager den gerne denne positur. Nu er den endnu mere trekantet at se på!
Heptagenia nymfer skal derfor se trekantede ud og yderligere skal de kraftige ben og splithalerne ses...
Bind fluen i forskellige udførrelser, størrelser og farver.
   

Heptagenia nymferne tilhører den gruppe nymfer som fluefiskere kalder for ”stenløbere” (Stone Clingers). Det er en gruppe nymfer der kan blive op til 16 mm lange og de siges at leve i hurtigt strømmende vande. Dette er dog ikke hele sandheden, da de også kan findes i søernes brændingszone, hvor der findes sten i strandkanten. Insektets flade kropsform og de stræke ben gør dem særdeles velegnet til at løbe rundt på stenene. Når den mindste farer nærmer sig løber de i ly neden under stenene og gemmer sig. Dette forhindre nu ikke ørred og stalling i at æde mange af dem når de roder i bunden eller når insektet drifter ned af åen.

Ecdyonurnus sp. (False March Brown) kravler op af vandet når den skal klække og undgår på denne måde at blive ædt, mens de andre i gruppe af Stone Clingers klækker normalt og derfor ofte bliver fast-food for de sultne ørred og stalling.

Heptagenia sulphura (Gul Forsslända) (Yellow Dun, Yellow May Dun) er vidt udbredt og kan findes i rene vandløb med hurtig strøm. Den er ikke at finde på Bornholm og Lolland-Falster, men kan findes i resten af Danmark og er også vidt udbredt i Sverige og Norge. Den klækker i maj-juli. Det siges at ørreden skulle undgå Heptagenia sulphura, da den skulle have en bitter smag. Dette har jeg nu ikke selv kunnet konstatere, men man er velkommen til at selv smage efter. Mine imitationer smager sikkert ikke bittert men fisken tager dem bestemt!

Heptagenia lateralis holder til i mindre stenede vandløb og i rene søer og kan blandt andet findes i Gudenåens øvre løb. Den klækker i august.

Heptagenia fuscogrisea (Brun Forsslända) lever af at skrabe alger af planter og sten. Den er lidt mere aflang i facon, men har de kraftige ben og markante splithaler i behold. Den er heller ikke at finde på Bornholm, men er ellers ret almindelig i jyske søer og åer. Findes også i Sverige og Norge.


Slut på artikel!

 

Relevante artikler

Mere:

Valg af flue - en introduktion...
Mere: Traditionelle vådfluer
Mere: Nymfer
Mere: Døgnfluer - Introduktion
Mere: Imitation af døgnfluer
Mere: Artsbestemmelse af døgnfluer

Tip en ven!

Tip en ven om denne side på Fluepapiret"Fluepapiret" er 100% privat og derfor også totalt uafhængig af nogen firmaer eller institutioner. Alle artikler, foto og grafik er beskyttet i forbindelse med loven om ophavsret og må derfor ikke benyttes i anden sammenhæng medmindre skriftlig godkendelse er givet.
Copyright © 1999-2008 J. Hjorth Alle rettigheder reserveret.
Sidst opdateret:
4-08-2008


Home