Fluebinder: Jørgen Hjorth
Fotograf: Jørgen Hjorth

Kattegori: Vådflue - Streamer

Anvendelse: Wolly Bugger er en meget populært streamer der kan imitere en lang række af ørredens byttedyr. En meget effektiv flue der ses i utallige variationer. Woolly Bugger kan eksempelvis imitere børsteorme på kysten og igler i ferskvand.

Woollly Bugger er en lidt overset flue, men den bør have en fremtrædende plads i enhver fluefiskers æske. Kommer man til nye fiskevande og ved man ikke nøjagtigt hvilken flue der bør sættes på forfanget, så er det tid at finde et par Woolly Buggers frem af gemmerne. Woollly Bugger's fungere i stort set alle typer fiskevande, uanset om det er ude i den vilde natur eller i et P&T-vand.

Woolly Bugger's minder umiddelbart mest om igler og orme, som ørreder og andre fisk er særdeles glade for, men fluen kan også imitere andet kryb, så som guldsmedelarver, vandnymfer med mere.

Woolly Bugger's fungere ofte lige godt for regnbueørred, laks, havørred, bækørred, aborrer. Det samme gælder for Marabou Igler. Begge flue minder om en lang række af fiskens fødeemner.


 
Woolly Bugger
Krog:
streamer #4-12, 3X-lang
Vægtbelastning: 15 til 30 vindinger af blytråd (eller anden belastning.)
Bindetråd:
matchende farve 6/0 eller 8/0
Hale:
Marabou i matchende farve
Flash:
op til 8 strå "Krystal Flash"
Krop:
Chenille i matchende farve
Hackle:
palmerhackle over kroppen.
Hoved:
dannes af bindetråden der efterfølgende lakeres gentagne gange
 

Anbefalede grundfarver: Oliven, brun og sort.

Mønsteret findes i utallige varianter. Eksempelvis har den kendte norske fluebinder Torill Kolbu en sort favorit med en lille rød flettet "butt" øverst i krogbøjningen.

Anvend gerne samme farve Krystal Flash som selve kropsfarven, men overdriv ikke anvendelsen. Ofte er et par enkelte strå mere end rigeligt.

Standard vægtbelastning er tilpas med blytråd til at dække det meste af krogskaftet.

De mest sete udgaver af Woolly Bugger's er sort og oliven, da dette er imitationer af byttedyr i naturens egne farver, men derudover findes typen i ganske mange varianter, eksempelvis med rib og i stedet for blytrådsbelastningen anvendes ofte guldhoved eller kuglekædeøjne, men kaldes så ofte ved andet navn. Eksempelvis er en original "Dog Nobbler" ovenstående mønster, men med kuglekædeøjne og evt. en sølvrib.

De fleste igler er sorte, mørk oliven eller mørk rødbrun - sidstnævnte kendes mest under navnet; blodigler. De mest anvendelige Woolly Bugger’s er de sorte og de oliven. Alle Woolly Bugger’s og Marabou igler kan forsynes med et "gold head". Personligt foretrækker jeg at binde mine Woolly Buggers og Marabou igler med guldhoveder. Fluen får en fantastisk gang i vandet når den udstyres med vægten fra et "guldhoved" lige bag krogøjet.


 

Bindebeskrivelse

   

 

Info: Visse klassificere dette mønster som en nymfe, men det er en fejltagelse. Med dens lange hale af Marabou har den både længde og et inciterende bevægelsesmønster i vandet som en streamer. Men dette mønster er tydeligvis en blanding og måske deraf kommer forvirringen, men sikkert også fluens effektivitet. Når en ørred kan opfatte en flue som flere forskellige byttedyr, er mønsteret værd at have i sin flueæske.

Fiskenoter
Den indbydende bevægelse fra en Marabou-hale, er som ofte alt der behøves for at tiltrække fisken. Står fisken dybt anvendes der en synkende line og man "tæller fluen ned" - ofte tager fisken en Woolly Bugger når den er på vej ned i dybet. Der skal ikke megen bevægelse til, før fluens Marabou-hale bevæges i bølgende bevægelser der minder meget om en igles.

Ifølge biologer tager ørreder igler bagfra ved nærmest at suge dem ind i gabet ved et par kraftige bevægelse med gællelågene. Ved en normal indtagelse af fluen resulterer dette i et ganske let nap i linen, men ofte kroges fisken ikke da fluen jo ikke kan suges baglæns ind i gabet, da fluefiskeren så at sige har fat i den lange ende. Mærker man et forsigtigt nap i linen, så stop op og vent tålmodigt. Ofte vender ørreden tilbage og prøver igen og man vil ofte overraskes ved fast fisk når indtagningen på ny genoptages – også selv om man intet har mærket i den mellemliggende periode.

Anvend altid helt skarpe kroge og undgå snoede eller krøllede forfang når der fiskes med Woolly Bugger's.


Slut på artikel!

 

Relevante artikler

Mere:

Valg af flue - en introduktion...
Mere: Streamer's

Tip en ven!

Tip en ven om denne side på Fluepapiret"Fluepapiret" er 100% privat og derfor også totalt uafhængig af nogen firmaer eller institutioner. Alle artikler, foto og grafik er beskyttet i forbindelse med loven om ophavsret og må derfor ikke benyttes i anden sammenhæng medmindre skriftlig godkendelse er givet.
Copyright © 1999-2008 J. Hjorth Alle rettigheder reserveret.
Sidst opdateret:
4-08-2008


Home