Juletræet


Fluebinder: Jørgen Hjorth
Fotograf: Jørgen Hjorth

"Juletræet" er nok mest kendt som en særdeles effektiv flue til kystens havørreder, og især anvendt i den kolde tid hvor der gerne skal lidt ekstra farve og provokation til, for at lokke fisken til hug. "Juletræet" er dog også et ganske effektivt mønster til næsten alle andre typer rovfisk og fluen har efterhånden adskillige flotte fangster på samvittigheden i både ind- og udland.

Af meget værdsatte egenskaber, udover at den fanger fisk! - er at den er ganske simpel at binde, men tillige også er fantastisk holdbar. Den bliver faktisk kun bedre efterhånden som små skarpe fisketænder har haft fat i den og den har haft masser af luftture for enden af forfanget...

Efterfølgende mønster er ikke en speciel udgave af et "Juletræ," men opskriften på hvordan et "Juletræ" kan/bør bindes. Du kan derfor selv erstatte materialerne med egne valg – selvfølgelig undtagen selve mylarrøret.
Mønsteret er også meget velegnet som rørflue.


Krog: #4-8
Bindetråd: Flouserende rød – eller eget valg
Belastning: Mønsteret kan evt. belastes efter behov
Underkrop: Chenille eller uldtråd
Hale/Krop/Hackle: Mylarrør – fortrinsvis i perlemor eller flourserende farver
Hoved: Bindetråden
-----------------------

Bindebeskrivelse

• Start med at skærpe krogen og fæst denne i stikket.

Fæst bindetråden bagerst på krogskaftet og vind ned til krogbøjningen og lidt tilbage igen.

Dette er vigtigt, da der skal være et stykke med bindetrådsunderlag der hvor man skal binde mylarrøret fast efterfølgende. Er der ikke et ordentligt underlag vil mylarrøret dreje rundt på det glatte krogskaft.

• 2-3 mm. fra krogbøjningen fæstes et stykke chenille eller uldtråd.

Tip Se evt. tip om hvordan man forbereder og binder en krop af chenille...

• Tråden vindes frem til krogøjet og igen lidt tilbage for at give plads til hovedet.

• Chenille-underkroppen vindes frem til et par millimeter fra krogøjet og bindes ned.

• Overskydende materiale samt bindetråden afklippes.

• Så fæstes bindetråden igen bagerst på krogskaftet og vindes tilbage til krogbøjningen.

• Nu forberedes et stykke mylarrør på ca. 3 gange længden af krogskaftet.

Inderkernen fjernes og en tredjedel af rørret splittes op som vist her.

• Røret listes nu ved lidt hjælp af en dubbingnål ind over krogen så den opsplittede del kommer til anvendelse som halemateriale.
• Røret bindes ned og der afsluttes med en eller flere whipfinish-knuder.
• Afklip bindetråden.
• Fæst nu mylarrøret forrest på krogskaftet. Træk eventuelt lidt fremefter i mylarrøret for at få en pæn jævn krop. Split den forreste del af mylarrøret op som vist...

• De enkelte fibre bøjes bagover og der tørnes et afsluttende hoved med de sædvanelige whipfinish-knuder.


• Afslut med at give både hovedet og den bagerste bevikling et par dråber "Superlim"
(Alm. lak mørner og bliver efterhånden gråt i saltvand)


Bind en række varianter der evt. kan efterligne fiskeyngel, hundestejler og andre småfisk. Prøv evt. også at eksperimentere med en sølv eller kobberfarvet slange. Virker farverne for skrappe, så prøv med nogle mere afdæmpede og "naturlige" der passer bedre til forholdene...

Ophavsmanden til dette geniale mønster er Steen Ulnits som for mere end 15 år siden blev facineret af de syntetiske materialer og deres muligheder. Mønsteret pryder blandt andet forsiden på han bog "Fluebinding 4" (Forlaget Skarv 1986) som især omhandler, de dengang nye, syntetiske materialer. I bogen skriver Steen Ulnits selv om fluen:

»Juletræet«
Jeg var fascineret af det nye flashabou tinsel lige fra starten for nogle få år siden. En dag satte jeg mig for, at jeg ville binde en flue, der udelukkende bestod af den perlemorsfarvede flashabou. Det blev til en rørflue, hvis krop bestod af flashabou rør, som blev bundet ned i begge ender. Bagtil fik centimeterlange strimler lov til at blive hængende som hale. Fortil trak jeg endnu et stykke rør ind over røret, bandt det ned og splittede det op, så det dannede et langfibret »hackle« omkring fluen. Det så ganske flot ud, syntes jeg!

Ovenstående var begyndelsen og fluen kan vist efterhånden godt kaldes for en klassiker og med en sådan betegnelse hæftet på mønsteret, kan det være lidt skræmmende at ville præsentere en flue man mener der er en forbedring af en sådan succes. Jeg vover dog det ene øje og vælger at fremvise et mønster der har alle "Juletræets" fordel, samt måske et par stykker mere. Klik evt. her for at se dette!

Relevante artikler
Streamer's
JuletræsZonker

Tip en ven!

Tip en ven om denne side på Fluepapiret"Fluepapiret" er 100% privat og derfor også totalt uafhængig af nogen firmaer eller institutioner. Alle artikler, foto og grafik er beskyttet i forbindelse med loven om ophavsret og må derfor ikke benyttes i anden sammenhæng medmindre skriftlig godkendelse er givet.
Copyright © 1999-2008 J. Hjorth Alle rettigheder reserveret.
Sidst opdateret:
4-08-2008


Home