Fluebinder: Jørgen Hjorth
Fotograf: Jørgen Hjorth

Kattegori: Vådflue

Anvendelse: Maveindholdet på de regnbuer, som har taget en Black & Peacock, viser sig ofte at være snegle i massevis. Man kan måske derfor fristes til at kalde Black & Peacock for en snegleimitation. Fisk den på dybt vand, på flyde- eller synkeline og gerne med langt forfang, alt efter forholdene.


 
Black & Peacock Spider
Krog:
#8-12-14, gerne lidt tung i det, f.eks. Partridge GSR SH 1
Bindetråd:
sort
Tag:
fluorescerende gult uldgarn
Krop:
påfugleherl
Rib:
guldtinsel
Hackle:
natur eller indfarvet sort høne, langt og sparsomt
Hoved:
dannes af bindetråden der efterfølgende lakeres gentagne gange
  Sædvanligvis belastede man fluen med en gang blytråd der blev tørnet omkring krogskaftet, men nu til dags findes der andre bedre alternativer til at få fluen ned i dybet.

Som alle spider- og Yorkshire-fluer bindes den med forholdsvis kort krop og et blødt levende hackle.

Det synes at være vigtigt for fiskeriet, at hacklet er sparsomt og levende, og at fjerstrålerne er noget længere end normalt for krogstørrelsen.

Blybelastning er levn fra fortiden og kan eventuelt udelukkes eller erstattes af andre alternativer.

Langsom og nøkkende indtagning, der kan få hacklet til at pulsere og leve, synes ofte at kunne lokke trevne regnbuer til hug - ikke mindst under det tidlige forårsfiskeri.


 

Bindebeskrivelse

  • Samtidig med bindetrådsunderlaget hæftes hacklefjeren.
 

• Bagtil, næppe meget længere bagud end krogspidsen, hæftes tag-materialet - blot en enkelt af de tre kordeler, som uldgarn sædvanligvis er spundet af. To-tre tørn er nok.

 

• Et underlag af uldtråd eller lignende kan nu med fordel tørnes for at hjælpe med til at danne fluens kropsfacon.

 

• Nu hæftes tre-fire påfugleherl ved spidserne, så deres naturlige tapering er med til at tapere kroppen og bindetråden tørnes frem til hacklet.

 

• Herlbundtet, der altså ikke skal snos omkring bindetråden, tørnes i tætte tørn op over kroppen og eventuelt frem og tilbage et par gange for at understrege kroppens tapering. Dryp eventuelt en dråbe lak eller to på underlaget inden herlen tørnes, for at gøre kroppen mere holdbar.

 

• Til slut tørnes hacklet, bare er par tørn bagud. Et ”halvt hackle” er ofte lettere at få til at sidde ordentligt på denne type fluer.

Riv eventuelt de fjerstråler af der vil komme til at sidde længst inde mod krogskaftet når fjeren tørnes og du har et ”halvt hackle”.


 

Info: Dette mønster blev almindeligt kendt da Tom Ivens udgav sin bog: "Stillwater Fly-Fishing" i 1952. Black & Peacock Spider er en af de efterhånden klassiske ”still-water flies” som englænderne kalder dem, der tåler at blive varieret, uden at det går ud over grundidé og helhedsindtryk. Ophavsmanden angives af flere at være Tom Ivens, der tidligt i 1950-erne som en af de første begyndte at systematisere imitations-fluerne til ørredsøerne – men der er nu god grund til at tro, at fluen er endnu ældre. Mønsteret kan spores tilbage til 1816, da det stod opført i Bainbridges "Fly-dressers Guide".

Den originale Black & Peacock har ingen tag. Denne er siden tilføjet af svenskeren Bengt Oste, og den passer fint til nordiske ørredsøer, hvor vandet ofte har en lys brunlig farvetone

Jeg har haft flere fine fangster med denne flue. Især fra en tur til Trollemölla i Sverige husker jeg en fantastisk fight med en af deres egne specielt fremavlede regnbueørreder:

I en lidt stille peride havde jeg observeret at der stod en lille bækørred lige i indløbet til søen og nappede lige under vandspejlet. Jeg havde lyst til lidt "finere" fiskeri og forfanget blev udskiftet til et ganske tyndt og en Black & Peacock blev sat på. Første kast gav bonus, men stor stor var min overraskelse da linen blev strammet op af en fisk. Det var vist ikke en lille bækørred jeg havde på krogen! Efter en længere fight - jeg var ganske nervøs for mit tynde forfang skulle knække - fik jeg landet en rigtig flot regnbue og ved rensebordet væltede det ud med små sorte snegle da fisken blev gjort klar til fryseren.

Spiderfluer er nok en af de første fluetyper der så dagens lys. Desværre er typen overset af mange nutidige fluefiskere. Dette er synd da de faktisk er lette at binde, ganske effektive og kan fiskes på ganske mange måder.

Denne flue er nok et af de mest effektive mønstre til stille vand. Den kan fiskes på mange måder. En Black & Peacock Spider, størrelse #8 eller #10, er særdeles effektiv i begyndelsen af sæsonen, når fisken går dybt og er lidt træge i det. I visse perioder kan man se flydende snegle på vandet og da bør man fiske fluen i overfladen. Her bør man gå ned til en størrelse #14 og fiske med flydende line og indfedte sit forfang. Det anbefales at anvende lange forfang når der fiskes med en Black & Peacock Spider.

Slut på artikel!

 

Relevante artikler

Mere:

Valg af flue - en introduktion...
Mere Flymfer & Spiders

Tip en ven!

Tip en ven om denne side på Fluepapiret"Fluepapiret" er 100% privat og derfor også totalt uafhængig af nogen firmaer eller institutioner. Alle artikler, foto og grafik er beskyttet i forbindelse med loven om ophavsret og må derfor ikke benyttes i anden sammenhæng medmindre skriftlig godkendelse er givet.
Copyright © 1999-2008 J. Hjorth Alle rettigheder reserveret.
Sidst opdateret:
4-08-2008


Home