Fluebinder: Jørgen Hjorth
Fotograf: Jørgen Hjorth

Kattegori: "Ugly-Bugly" er en meget alsidig flue, den kan fiskes som; nymfe, emerger, stillborn, traditionel vådflue og i nødstilfælde også som tørflue hvis den er bundet let og der anvendes et egnet flydemiddel.

Anvendelse: Lad det være sagt med det samme; dette er ikke en af de fluer du stolt kommer til at vise frem. Det er nemlig ingen skønhedsåbenbaring, ej heller et bevis på ens kreative evner ved fluestikket, men fluen er særdeles alsidig og så kan den bindes af få billige forhåndenværende materialer og på utrolig kort tid - og så fanger den faktisk også fisk.

Tilpas fluens udseende ude ved fiskevandet og fisk den efter forholdende på en synkende eller flydende line.

Lige nu har du højest tænkeligt ikke lyst til at binde denne flue, men lav bare et udprint med det samme, for pludselig en dag står du i selv samme situation som så mange af os andre; Der er akut mangel på fluer i æsken og der er næsten ingen tid til at binde nye!


 
Ugly-Bugly
Krog:
streamer # 10 - 16
Bindetråd:
brun eller anden neutral farve...
Krop:
uldgarn
... (se bindebeskrivelse herunder)

 

Bindebeskrivelse

Materialer:
Lidt uldgarn der sikkert kan findes i et hvert hjem, samt lidt hår fra moster Ernas aflagte rævepels. Hvis du tør kan minkstolaen sikkert også bruges! Har du en rævehale eller andet hårmateriale liggende kan dette selvfølgelig også anvendes i stedet.

Krog: streamer # 10 - 16
Bindetråd: brun

Alternativt kan der anvendes et par vandfaste farvepenne til at give kroppen den ønskede farve - ellers bindes en række fluer med egnede farver uldtråd.

Fæst tråden bag krogøjet og dan et underlag ved at vinde tråden til krogbøjningen med åbne tørn...
Et passende bundt rævehår bindes ind - meget "for lange" som det ses - og tråden vindes igen frem til krogoøjet...
Fæst uldtråden ved krogøjet og bind den ned hen over krogskaftet - tråden er her på billedet tørnet ned til krogbøjningen og frem igen til udgangspunktet...
Dan nu en let spoleformet krop af uldtråden og bind ned og klip det overskydende materiale af...
Nu foldes rævehårene frem over kroppen og bindes ned så der dannes et rygskjold...
Vip rævehåren bagover igen for at danne vinge og bind ned...

Dan et lille hoved og afslut med et par whipfinish-knuder. Der er ingen grund til at lakere hovedet, det går hurtigere at lave et par ekstra whipfinish-knuder og lak tager som bekendt tid at tørre...

Fluen er færdig!
På mindre end 5 minutter!

Efterfølgende billedserie - til din inspiration - viser justeringer der kan (og bør måske endda også) foregå i et snuptav ude ved fiskevandet...

Blev vingen for lang; så afkort den...

Mangler fluen hale, så klip et par af hårene fra rygskjoldet over, forrest under vingen, og træk dem bagud...

Ønskes fluekroppen i en anden farve, så giv kroppen en gang med en vandfast pen...

(Eller lav forskelligt farvede kropsudgaver hjemmefra)

Hiv og vrid i hale og vinger til ønsket udseende opnås - det er rævehår og de holder til det hele!

Giv fluens vinger en gang flydemiddel og man har en "emerger"

Hvad med opretstående vinger...?

Eller klip vingerne helt af og tilføj et farvet thorax med en vandfast pen...

Osv., osv..


 

Info: For år tilbage læste jeg en artikel i et udenlandsk magasin, der handlede om forskellige teknikker man kunne lære sig for at binde sine fluer hurtigere. Jeg gik længe og var en smule oprørt over artiklen. Man ønske da ikke at binde sine fluer hurtigt! Fluebinding er en sjov og spændende hobby - og hvorfor pokker skulle man ønske at få dette overstået i en fart?!

På et tidspunkt skulle en kammerat og jeg ud til helt nye fiskevande hvor vi aldrig før havde været. Hvad skulle man mon tage med af fluer? I sidste øjeblik fik jeg snørret nogle hurtige fantasi-fluer sammen, som vist havde inspiration fra omtalte artikel.

Fluen er ikke specielt køn og bestemt ikke svær at binde. Derfor har man heller ikke samme grad af respekt overfor "kunstværket", men går gladeligt i gang med at ændre på udseendet med saks og pen, hvis dette skulle behøves. Havde det nu været en af de andre "fine" imitationer som man har bundet med omhu og indlevelse, så havde jeg ikke umiddelbart gået igang med en større "ombygning".

Undervejs på den omtalte fisketur viste jeg på et tidspunkt fluen til min ven. Hans umiddelbare udbrud var: "Hold da op hvor er den grim"!

Fluen blev selvfølgelig straks sat tilbage i det mørkeste hjørne af æsken og har aldrig siden været vist frem. Dette har dog ikke forhindret mig i at binde den på forfanget adskillige gange siden og på selv samme fisketur fik jeg landet turens største regnbue på en "Ugly-Bugly" - jeg sagde det dog ikke til nogen.

Behøver jeg at sige at fluen har skaffet mig adskillige fine fangster siden?! Nu står vi så foran den planlagte fiskekur i Påsken og selv samme ven ringede og klagede sin nød; "Hvad skal jeg nu tage med af fluer"? "Jeg har ikke tid til at binde nye"!

Min umiddelbare tanke faldt på "Ugly-Bugly" og jeg fortalte ham om den. "Jamen, kan du ikke lige sende mig et foto så jeg kan binde nogle stykker"!!!

Når jeg nu var gået i gang var det lige så let at lægge den ind på "Fluepapiret" og da fluen aldrig rigtigt er blevet navngivet, faldt mine tanker på hans udbrud: "Hold da op hvor er den grim"! - Så inspireret af dette kom fluen til at hedde "Ugly-Bugly" - noget skulle den jo hedde!

Fluen fiskes i rette vanddybde ved at anvende alt fra hurtigt synkende liner til flydende...

Fluen er tilegnet de fluefiskere der pludselig opdager at de mangler tid til at binde fluer til den nært forestående fisketur, men alligevel gerne vil have et alsidigt udvalg med til fiskevandet.

Fluen har især vist sig egnet til P&T-vande hvor fisken endnu ikke har tilpasset sig en kost på naturlige fødeemner.


Slut på artikel!

 

Relevante artikler

Mere:

Valg af flue - en introduktion...
Mere Traditionelle vådfluer
Mere Emerger's og Klækkende insekter
Mere Nymfer

Tip en ven!

Tip en ven om denne side på Fluepapiret"Fluepapiret" er 100% privat og derfor også totalt uafhængig af nogen firmaer eller institutioner. Alle artikler, foto og grafik er beskyttet i forbindelse med loven om ophavsret og må derfor ikke benyttes i anden sammenhæng medmindre skriftlig godkendelse er givet.
Copyright © 1999-2008 J. Hjorth Alle rettigheder reserveret.
Sidst opdateret:
4-08-2008


Home