Grå Frede

Fluebinder: Jørgen Hjorth
Fotograf: Jørgen Hjorth

Kattegori: Havørredflue til kysten

Anvendelse: Fluen imitere en lang række krebsdyr, som havørreden har som et af sine foretrukne fødeemner langs vore Nordiske kyster. Fluens lette og levende materialer imitere på bedste måde kystens mange rejerarter, så som de sandfarvede hesterejer, men den tages sikkert også for visse af de lyse kutlingearter. "Frede" kan også bindes i grå, brune og olivengrønne nuancer, hvorved man får en fluetype der imitere en stor del af havørredens foretrukne fødeemner året rundt. Til lidt mere grumset vand, har fluen vist sig at være god i en udgave med sort bagkrop og hoved af orange dubbing.

Grå Frede tilhøre en gruppe af enkle, men meget succesrige og levende rejefluer, som innovative Nordiske kystfiskere har udviklet til at overliste kystens havørreder.
Se evt. også "Mulle" & "Magnus"


 

Grå Frede

Fluen findes i adskillige varianter. Her er det oprindelige mønster:
Krog:
Partridge Saltwater Schrimp (CS54) # 2-4
Bindetråd:
Sort kevlartråd. (Mindre kan dog godt gøre det!)
Rib: Tyk kobbertråd eller nogle få strå perlemorsfarvet "Krystal Flash", der snos sammen til én enkelt tråd...
Hale: En grizzly maraboufjer, samt et par strå "Krystal Flash", perlemor eller i en lys grøn nuance
Krop: Et kraftigt lag dubbing af marabou
Hackle:
Grizzly kropshackle
Øjne:
Kuglekædeøjne
Hoved:
Marabou dubbing over kuglekædeøjnene og et lille hoved formet af bindetråden

 

Bindebeskrivelse

Fluens ophavsmand retter selv sine kroge lidt ud, så kroggabet bliver en anelse større.

Ubdgå at beskadige fluestikket og anvend i stedet en tang til dette arbejde!

Monter siden krogen i stikket og skærp krogspidsen.

En længde kobbertråd bindes ind til rib og en fyldig maraboufjer bindes på og danner en flad hale. Længden af halen skal være ca. det halve af kroglængden.

Bind også et par stå Flash in på begge sider af halen. Ønskes en rib af Flash, undlader man at afkorte det overskydende Flash-materiale, men parkere dette i materialefjederen til senere...

Det overskydende halemateriale klippes ikke af, men bindes ind på krogskaftet, for at hjælpe til med at give kroppen fylde.

 

Forbered kropsmaterialet. Riv en håndfuld maraboufjerstråler af fjerstammen og miks dem til en homogen dubbing.

Voks bindetråden og læg en kraftig dubbing på bindetråden.

En dubbingløkke er ofte det nemmeste at have med at gøre ved denne mængde dubbing.

Dan så en kompakt men alligevel luftig og livfyldt krop af dubbingtråden. Kroppen skal her kun fylde 2/3 af krogskaftet.

Indbind et grizzly hackle lige foran den dubbede krop, og tørn hacklet ned til halen. (Et tørfluehackle kan godt gå an)

Lås hacklet med kobbertråden eller Flash-stråene og tørn en rib i modsat retning hen over kroppen.
Bind ribben ned og afklip overskydende materiale - eller lad Flash-stråene vente lidt så de kan anvendes til et lille glinsende hoved.

Monter et par kuglekædeøjne lige foran kroppen.

Dan en ny dubbingløkke og dub tråden igen og form et blødt hoved omkring og foran kuglekædeøjnene.

Lav et lille hoved med bindetråden og afslut med en whip finish.

Børst fluen let med en korthåret børste og giv hovedet en gang lak eller Superlim.

Den færdige "Grå Frede" - en dødelig sag ved de fleste kyster...

 

Info: Denne flue er gået hen og blevet en klassiker på de danske kyster. Det skyldes ikke mindst at én af fluens ophavsmænd, danskeren Peter Løvendahl, samt mange andre, fanger rigtigt mange fisk med Grå Frede.

Jeg havde fornøjelsen af at møde Peter en kølig forårsdag på svenskekysten.
En kammerat og jeg havde gennem flere timer affisket en længre strækning ved Stenshoved – uden nævneværdigt held skal det lige siges.

Hen under aftenen kom så en enlig lystfisker ned på kysten. Ret målbevidst styrede han hen til et sted, ca. 100 meter syd for os - et punkt vi selv havde affisket lige inden.
Tre kast og vi kunne konstatere at han så havde fast fisk!
I løbet af de næste 15-20 minutter havde han 3 fisk oppe men også genudsat igen.

Sådan en fiskelykke går jo ikke upåagtet hen og selvfølgelig faldt vi i snak med lystfiskeren. Det var Peter Løvendahl - én af ophavsmændene til "Grå Frede".

Det blev til en længere snak og som så ofte skete det da også at vi snakkede fluer. Det blev til en meget hyggelig aften og vi fik også en fin fisk med hjem. (Den var nu i sandhedens interesse fanget af Peter!) Jeg må sige at jeg stadig den dag i dag er imponeret over hans beslutsomhed i sit fluevalg. Peters flueæsker var nemlig fyldt til randen med "Grå Frede" - og kun "Grå Frede"!!

Njaee.. en lille tilføjelse er måske på sin plads; han havde nu også "Grå Frede" i forskellige udgaver; nemlig grå og gråbrun samt enkelte versioner af "Grå Frede" bundet som "tandem-fluer".
Det skal lige siges at "Grå Frede" fanger rigtigt mange fisk ved de Skandinaviske kyster og at den selvfølgelig derfor også kan ses i en lang række varianter med udgangspunkt i ovennævnte beskrivelse. Jeg har set adskillige varianter med rødlige hackler - visse er bundet som et ekstra fronthackle på det oprindelige mønster.

Slut på artikel!

 

Relevante artikler

Mere:

Valg af flue - en introduktion...

Tip en ven!

Tip en ven om denne side på Fluepapiret"Fluepapiret" er 100% privat og derfor også totalt uafhængig af nogen firmaer eller institutioner. Alle artikler, foto og grafik er beskyttet i forbindelse med loven om ophavsret og må derfor ikke benyttes i anden sammenhæng medmindre skriftlig godkendelse er givet.
Copyright © 1999-2008 J. Hjorth Alle rettigheder reserveret.
Sidst opdateret:
4-08-2008


Home