Rackelhanen


Fluebinder: Jørgen Hjorth
Fotograf: Jørgen Hjorth

Kattegori: Tørflue

Anvendelse: Imitation af voksen vårflue. Ved variation i fisketeknikken, kan fluen fiskes både når vårfluerne klækker og når de er i gang med æglægningen.
Se mere under INFO længere nede.


 
Rackelhanen
Krog:
tørflue #10-14
Bindetråd:
samme farve som krop og vinge eller mørkere
Krop:
"polygarn" (polypropylengarn). Brunt, sort, oliven beige, gråt eller skidengul
Vinger:
samme som kroppen
   

 

Bindebeskrivelse

  Fluen må gerne være kraftigt bundet - både hvad angår dubbing og vinger, så flyder - og fanger den bedst...

Forbered materialerne til dubbing: Klip først en del af polypropylengarnet op i stykker på omkring 1 - 2 cm. og adskil de enkelte strå og miks blandingen, så man opnår en strittende uldlignende dubbing...

Tag evt. en kaffemølle til hjælp...

Fæst bindetråden og tørn den ned til krogbøjningen, og så et par mm. tilbage igen mod krogøjet...

Dub tråden med "ulden" (Evt. ved hjælp af en dubbingløkke) og dan en buttet krop, men sørg for god plads til vinger og hoved... (3-5 mm. afhængigt af krogstørrelse)

Dette stadie kan drille. Det er vigtigt at vokse bindetråden med en kraftig klæbende voks, ellers får man ikke den genstridige dubbing til at blive hængende på bindetråden. Fald ikke for fristelsen til at anvende Fly-Rite™ i stedet. Den færdige flue vil da synke til bunds som en sten.

Den grove dubbing fylder godt og kan være svær at få til at ligge ordentligt. Dub ikke tråden for kraftigt til at begynde med. Ved dannelse af kroppen er det formålstjeneligt at starte med et par tørn bagud og siden tørne frem over disse igen. På denne måde fæster man de strittende og livlige strå i dubbingen.

Vårfluer har en krop der er tykkest i den bagerste ende, denne kropsfacon kan også med held opnås ved denne teknik...

Tag en stump garn, 2,5 - 3 gange den ønskede vingelængde, og fæst på følgende måde: Hold den ene ende af garnet (den første vinge) så den ligger paralet med krogskaftet og rager et par milimeter ud bag krogbøjningen. Læg så garnet lidt skævt og fæst det med et par tørn af bindetråden...

Fold garnet bagud på den anden side af fluekroppen, så den næste vinge dannes.

Vingerne skal ligge lidt skævt så de oppefra set danner en "V"-formet facon.

Fæst nu den anden vinge med et par faste tørn af bindetråden...

Dub nu igen tråden med den forberedte dubbing og dan et hoved...
Afslut med et par whipfinish knuder.
Ifølge ophavsmanden bør man ikke lakere hovedet...
Fluen skal til sidst imprægneres med egnet flydemiddel...

 

Info: En "rackelhane" er på svensk en krydsning mellem en tjur og en urfugl. Årsagen til dette lidet smigrende navn skyldes jo nok at Rackelhanen var én af de første fluer, der brød med de kendte og traditionelle bindemetoder og -materialer. Fluen er altså en rigtig bastard ifølge navngiveren.

Dette mønster kommer fra Sverige. Det er den kendte fluefisker Kenneth Boström der har stået fader til denne anderledes, men populære flue. Til at begynde med kaldte han den for Boströms Sedge. Poul Jørgensen blev intereseret i den og den dukkede op i en af hans bøger under navnet; "Shad Fly". Han havde vist ikke fået helt fat i bindeteknikken og derfor fik fluen ikke det rette udseende og flød heller ikke som den skulle. Senere omdøbte Lennart Bergquist den til "Rackelhanen", hvilket nu er det almindelige annerkendte navn.

 

Rackelhanen kan fiskes som stationær vårflueimitation – eller den kan trækkes ned under vandoverfladen og poppe op igen, hvis den er bundet rigtigt og impregneret godt. Det er en egenskab man med held kan anvende ved fiskeri i stille vand. Med et letsynkende forfang kan man ved hjælp af små ryk i linen, få den til at dykke og siden poppe op igen. Det er en metode der ofte får sat gang i sagerne. Fluen immitere da de æglæggende hunner der forsøger at svømme ned til bunden for at fæste deres æg. Metoden er velegnet når fisken ikke vil have de højtflydende fluer.

Mere: Se evt. artikel om: Vårfluer


Slut på artikel!

 

Relevante artikler

Mere:

Valg af flue - en introduktion...
Mere: Vårfluer

Tip en ven!

Tip en ven om denne side på Fluepapiret"Fluepapiret" er 100% privat og derfor også totalt uafhængig af nogen firmaer eller institutioner. Alle artikler, foto og grafik er beskyttet i forbindelse med loven om ophavsret og må derfor ikke benyttes i anden sammenhæng medmindre skriftlig godkendelse er givet.
Copyright © 1999-2008 J. Hjorth Alle rettigheder reserveret.
Sidst opdateret:
4-08-2008


Home