SHF Sedge
Fluebinder: Jørgen Hjorth
Fotograf: Jørgen Hjorth

Kattegori: Tørflue

Anvendelse: Dette er en impressionistisk imitation af en vårflue.


 
SHF Sedge
Krog:
tørflue #10-16
Bindetråd:
Giorgio Benecchis halvgennemsigtige bindetråd*
Krop:
Rib:
en loop af bindetråden*
Vinger:
Snowshoe Hair Feet fra midterpartiet af foden. Indfarvet brun.*
Hoved:
dannes af bindetråden der efterfølgende lakeres gentagne gange
 

* (Tråd, krop og vinge farves med vandfaste tuchpenne i relevant nuancer, alt efter hvilke insekter der imiteres)


 

Bindebeskrivelse

   

 

Info: Vårfluerne spiller ofte en langt større rolle end døgnfluerne i det nordisk fluefiskeri - dette både i strømvand og søer. Fluen er egen kreation og skyldes dels nogle frustrationer over E 12, men også en glæde ved at eksperimentere med materialet Snowshoe Hair Feet.

SHF Sedge (SHF = Snowshoe Hare Feet) er et resultat af flere overvejelser og tanker:

1) E 12 er en fantastisk god og velfangende vårflueimitation, men den har visse mangler, erfarede jeg på en fisketur til Rogen.

  • Skal den bindes ordentlig, kræver det en del forberedelse af vingefjerene, og disse kan drille ved indbindingen. Det er heller ikke så let at binde E 12 ude ved fiskevandet.
  • Materialerne til E 12 er ikke specielt vandafvisende og fluen bør derfor imprægneres hjemmefra.
  • E 12 kan lande forkert, specielt hvis man ikke fået den helt rette størrelse på hacklet, og dette irriterer, når man ikke på almindelig kasteafstand kan afgøre om fluen står rigtigt.
  • Har man bare én gang haft fisk på en E 12, så kan man godt skifte fluen ud, da man ikke umiddelbart får den brugte til at flyde ordentligt igen. Har E 12 først været i forbindelse med lidt fiskeslim, så er det slut.

2) På en vandretur i 2001, til Sveriges sydligste vildmark; Rogen, fik vi flere stalling, men det var på en variant af E 12, der blev opfundet og bundet på stedet. Fluen, der blev til efter flere eksperimenter, havde blandt andet et "skævt faldskærmshackel", der gjorde at den altid landede korrekt - og så var den fremstillet af materialer der ikke så let blev ødelagt af fiskeslim.

Samme flue kunne altså anvendes igen og igen, også efter "nap".
Dette var specielt vigtigt, da de kræsne stallinger i området, kun var interesseret i vores tørfluer i ganske korte tidsrum i løbet af dagen. Når der var ringninger (vak) af stalling (harr), galdt det om at være på pletten og kaste til de ringende fisk. Der var ikke tid til at skifte flue efter hvert nap.

3) Efter adskillige eksperimenter, siden den omtalte vandretur til Rogen, er jeg nået til at "SHF Sedge" sikkert er en værdig afløser til E 12 fluerne i min flueæske.

Jeg skriver; "...sikkert er en værdig afløser..." da jeg endnu ikke har haft mulighed for at langtidsteste SHF Sedge. - Men jeg tror meget på den! Den er herlig enkel at binde - og så er den robust og gjort af billige velegnede materialer. Udtryk og farve på SHF Sedge kan let ændres efter forholdene. Snowshoe Hare Feet er et herligt vandafvisende materiale der ikke kræver imprægnering. Det er som nævnt, utroligt robust og dejligt at arbejde med. Det kræver ikke de store forberedelser og en enkelt "Snowshoe Hare Feet" i oppakningen, rækker til flere fluer end man kan nå at forbruge på vandreturen. Materialet kan umiddelbart indfarves med en tuchpen, og så er det let at få en "brugt" flue til at fiske ordentligt igen.

Se evt. mere om; Snowshoe Hair Feet


Slut på artikel!

 

Relevante artikler

Mere:

Valg af flue - en introduktion...
Mere: Vårfluer
Mere:

Snowshoe Hair Feet


Tip en ven!

Tip en ven om denne side på Fluepapiret"Fluepapiret" er 100% privat og derfor også totalt uafhængig af nogen firmaer eller institutioner. Alle artikler, foto og grafik er beskyttet i forbindelse med loven om ophavsret og må derfor ikke benyttes i anden sammenhæng medmindre skriftlig godkendelse er givet.
Copyright © 1999-2008 J. Hjorth Alle rettigheder reserveret.
Sidst opdateret:
4-08-2008


Home