Fluebinder: Under vejs!
Fotograf: På vej!

Kattegori: Vådflue

Anvendelse: Skal oprindeligt imitere døgnfluen Rhithrogena germanica, men i Ørredøjne kan den sikkert opfattes som meget andet.

March Brown i våd udgave er normalt vinget og kan anvendes til både sø og strømfiskeri. Den er ganske udmærket i oprørt vande og man kan finde den i ganske mange flueæsker, selv på kysten ses den anvendt. Det menes at havørreden her tager den for tanglopper eller andre små krebsdyr.

Mange af de klassiske nedstrøms vådfluer er oprindeligt efterligninger af døgnfluer – som enten er druknede eller på vej til det – dette gælder også for March Brown. Oprindeligt skulle den derfor fiskes nedstrøms "dead drift".

Fluen er ganske kendt og findes i adskillige varianter.


 
March Brown
Krog:
streamer #10 – 16
Bindetråd:
brun
Hale:
fibre fra brunspættet agerhønehackle
Krop:
haremaske dubbing
Rib:
guldtråd (messing)
Hackle:
samme som halematerialet
Vinger:
parrede vingefjer fra fasanhøne.
Hoved:
brunt eller sort - dannes af bindetråden der efterfølgende lakeres gentagne gange
 

March Brown Red Body er som ovenstående mønsterebeskrivelse, men med krop af skrig-rød floss.
Den skulle være særdeles fin til fjeldfiskeri i Norge og Sverige.

Gold March Brown er også samme flue, men med krop af guldtinsel og guldrib.

Silver March Brown har krop af sølvtinsel med efterfølgende sølvrib.


March Brown Red Body


 

Bindebeskrivelse

   

  Info: Brown Drake er det skotske navn på March Brown.
Døgnfluen March Brown har siden tidernes morgen været kendt i England og bærer det latinske navn — Rhithrogena haarupi. Et latinsk navn med to a’er efter hinanden er et sjældent syn. Det skyldes at navnet hidrører fra dansk, nemlig den lille by ved Gudenåen, som hedder Haarup. Døgufluen er blevet fundet af skolelærer A. C. Jensen fra Haarup, som ved Aastedbro ved Gudenåen fandt en han-spinner og sendte den til en kollega, den kendte amatør-entomolog Esben Petersen fra Silkeborg. I 1909, beskrev Esben Petersen i et tysk videnskabeligt tidsskrift døgufluen og »dedicerede« den til finderen. Derfra navnet R. haarupi.

Dette er en flue med mere end 300 år på bagen. March Brown kan derfor med rette kaldes for en klassiker. Fluefiskeren James Chetham bandt den første gang i 1681. Forgængeren til March Brown menes at være en flue der dengang blev kaldt Morrish Brown.

Mønstret imiterer mange forskellige insekter, f. eks. Rhitrogena haarupi, Ecdyonurus venosus, Siphlonurus spinosus og Rhitrogena siphlurus.

Døgnfluen Rhithrogena
germanica er ikke nær så udbredt som den berømte imitation March Brown. I Danmark findes den nu kun i Højen Bæk. Fluen kan dog med stort held også imitere en lang række andre døgnfluer så som Ecdyonurus arterne (False March Brown)

Visse fællestræk hos disse arter kan være kolde turbulente og stenede vandløb samt kolde højlands-søer.


Slut på artikel!

 

Relevante artikler

Mere:

Valg af flue - en introduktion...
Mere: Traditionelle vådfluer
Mere: March Brown Spider
Mere: Døgnfluer

Tip en ven!

Tip en ven om denne side på Fluepapiret"Fluepapiret" er 100% privat og derfor også totalt uafhængig af nogen firmaer eller institutioner. Alle artikler, foto og grafik er beskyttet i forbindelse med loven om ophavsret og må derfor ikke benyttes i anden sammenhæng medmindre skriftlig godkendelse er givet.
Copyright © 1999-2008 J. Hjorth Alle rettigheder reserveret.
Sidst opdateret:
4-08-2008


Home