Fluebinder: Jørgen Hjorth
Fotograf: Jørgen Hjorth

Kattegori: Vådflue/streamer

Anvendelse: Mickey Finn er nok et af verdens mest kendte og udbredte fluemønstre. Den fiskes over hele verden, og der findes vist ikke den rovfisk, der ikke kan tages på denne flue. Fluen er ganske let at binde og består stort set kun af en tinselkrop og en hårvinge. Mickey Finn findes i mange flueæsker og anvendes især hvis vandet er grumset eller koldt.

Mange af kystens træge vinterørreder, tages på en Mickey Finn eller lignende varianter.

Mickey Finn er en god allround flue, der kan fange næsten alt under næsten alle omstændigheder. Bedst er den imidlertid i forårets og efterårets lidt grumsede vand - prøv den til havørreder, bækørreder, regnbuer og stallinger!

 
Mickey Finn
Krog:
#4-l0
Bindetråd:
sort
Krop:
flad syntetisk sølvtinsel
Rib:
rund eller oval syntetisk sølvtinsel
Vinger:
bucktail. Underst et bundt gule, herover røde og øverst igen gule hår - det øverste hårbundt skal være ca. dobbelt så fyldigt som det nederste. (Prøv evt. også en variant med vinge af polarræv, der er noget mere livligt)
Hoved:
dannes af bindetråden der efterfølgende lakeres gentagne gange
 

Fluen er let at binde - det eneste, der kan opstå lidt problemer med, er den sammensatte hårvinge. Vingen består af tre bundter hår, og her skal man passe på ikke at gøre de enkelte bundter for store. Vær ligeledes omhyggelig med at placere bundterne lige over hinanden - de røde hår skal ses tydeligt i midten.

Til kysten kan anvendes en saltvandsbestandig krog og i stedet for at forsegle fluens hoved med lak, anvendes lidt ”Superlim” - almindelig lak mørner og bliver gråt i kontakt med saltvand.


 

Bindebeskrivelse

Fæst bindetråden længst fremme.
Fæst ribmaterialet og vind ned til krogbøjningen.
Fæst tinsel ved krogbøjningen og vind tråden frem til kroppens afslutning lige bag krogøjet.
Tørn tinsel i tætte tørn - bind ned og trim overskydende materiale bort.
Følg efter med ribben. Bind ned og trim overskydende bort. Laker krop og rib med lak.
Mens lakken tørrer kan man forberede vingematerialerne ved at "hairstakke" dem.

Bind vingen ind. Først et bundt gule hår, så et rødt og afslut til sidst med et gult bundt.
Man kan med fordel anvende teknikken beskrevet i artiklen. "Hårvinge af glatte hår", da man så har lettere ved at få de enkelte hårbundter til at ligge pænt oven på hinanden.

Det nederste bundt skal være lidt kraftigere end de to øverste, men pas på, man får nemt lavet bundterne for store.

Der afsluttes med at danne et lille hoved og en efterfølgende lakering.

 

Info: Dette streamermønster stammer fra USA, men den oprindelige ophavsmand kendes ikke. I en årrække hed fluen blot Red and Yellow Bucktail, men i 1936 fik fluen navneforandring til Mickey Finn. Det år rejste den kendte forfatter John Alden Knight til Ontario-provinsen for, sammen med en canadiske fiskejournalist; Gregory Clark, at fiske kildeørred i Mad River. Her viste fluen sig så utrolig effektiv, at de på hjemturen omdøbte den til; Assasin, der oversat betyder; snigmorder.

Et par dage senere blev den igen omdøbt til Mickey Finn, da Gregory Clark læste en artikel om en mand, der var død efter at have indtaget en drink med tilnavnet Mickey Finn.

Mickey Finn er en amerikansk betegnelse på en drink iblandet sovemiddel. Amerikaneren; Mickey Finn var i 189o’erne indehaver af et par saloons i Chicago. Ved flere lejligheder serverede han og konen knockout-drinks for intetanende kunder, som de så i ro og mag kunne frarøve penge og værdier - deraf tilnavnet på drinken - og dermed den dødelige flue.


Slut på artikel!

 

Relevante artikler

Mere:

Valg af flue - en introduktion...
Mere: Streamer's
Mere: Hårvinge

Tip en ven!

Tip en ven om denne side på Fluepapiret"Fluepapiret" er 100% privat og derfor også totalt uafhængig af nogen firmaer eller institutioner. Alle artikler, foto og grafik er beskyttet i forbindelse med loven om ophavsret og må derfor ikke benyttes i anden sammenhæng medmindre skriftlig godkendelse er givet.
Copyright © 1999-2008 J. Hjorth Alle rettigheder reserveret.
Sidst opdateret:
4-08-2008


Home