Baglinen lever til hverdag en ret anonym tilværelse inderst på spolen. Dens funktion er primært at være reserve den dag hvor den store drømmefisk tager et langt udløb og du har brug for masser af line for at løbe fisken træt. Så kommer baglinen pludselig frem i tankerne! Er den nu lang nok? - og holder spole knude og liner til presset?

En bagline skal være stærk, synlig og frem for alt syntetisk så den ikke rådner eller bliver mør af sit lange ophold på spolen. Der går nemlig desværre ofte lang tid mellem baglinens tilsynekomst i tørvejr!

Det er klogt at fylde hjulet med bagline, selv om der ikke er meget plads til bagline. Den er nemlig fluefiskerens reserveline, hvis der er chanse for kraftig fisk på fluen. Til fiskeri efter større ørreder, laks, havørred og gedde er det næsten altid nødvendigt med bagline.

En anden og mere synlig funktion er at fylde hjulet op, således at når flueline og forfang er opspolet, så fyldes spolen til kanten. Dette er vigtigt da man derfor får en større spolediameter og dermed en øget indspinningshastighed når man skal fighte en fisk.
Flere hjulfabrikanter forsøger igennem deres design også at fremelske denne egenskab.

For at fæstene baglinen til hjulet anvendes en "spoleaksel-knude" - i den Amerikanske termonologi kaldes denne knude for en " Arbour–knude" (Arbour=aksel)

Baglinen skal kunne glide helt ubesværet gennem fluestangens øjer, selv i en dramatisk eller febrilsk situation. Det bedste er at bruge spunden line som bagline, f.eks. Dacron. Mange bruger nylonbagline. Den skal vindes på hjulet uden for meget pres, da nylonen ellers vil spænde om spoleakslen og på gavlene — med fare for et brud. Nylon-bagline bør udskiftes hver sæson, men ikke spunden line.

Baglinens brudstyrke skal altid være større end forfangets og brug ikke bagline med mindre brudstyrke end 5-10 kilo.

Slut på artikel.

 

Relevante artikler
Mere info: Flueliner - en introduktion
Mere info: Lineklasser
Mere info: Liners brudstyrke
Mere info: Knuders brudstyrke

Tip en ven!

Tip en ven om denne side på Fluepapiret"Fluepapiret" er 100% privat og derfor også totalt uafhængig af nogen firmaer eller institutioner. Alle artikler, foto og grafik er beskyttet i forbindelse med loven om ophavsret og må derfor ikke benyttes i anden sammenhæng medmindre skriftlig godkendelse er givet.
Copyright © 1999-2008 J. Hjorth Alle rettigheder reserveret.
Sidst opdateret:
4-08-2008


Home