Vedligeholdelse af linen

En forudsætning for at kunne kaste langt og ubesværet er at linen let kan løbe ud gennem stangringene. Snavs og især salt fra kystfiskeriet sætter sig som en belægning på linen og den begynder at "hænge" i stangens øjne, når linen skal kastes eller skydes. En snavset line kan også miste sin flydeevne, mens især saltvand virker ætsende og ødelæggende på de fleste materialer.

Linen skal derfor renses og vedligeholdes ordentligt.
Skyl den altid i rent ferskvand efter en kysttur og læg den ellers ofte i bad i lunkent vand tilsat et par dråber mild opvaskemiddel. Derefter tørres linen af – eventuelt ved at genopspolingen på hjulet forgår ved at linen passerer igennem et foldet håndklæde eller et stykke køkkenrulle.

Siden smøres linen så med det smøremiddel der fulgte med ved købet, eller et tilsvarende middel. Ofte følger der også en lille svamp eller klud med ved køb af de dyre liner. Disse er vædet med et rense/smøremiddel og kan være rare at have med ved fiskevandet når linen føles tør og ru.

En ren og glat line er en forudsætning for at linen kan skydes i kastet.

Pas på ikke at knække linen ved anvendelsen i det daglige.
Stram den ikke op over skarpe og ru kanter og træd heller ikke på den når du går og fisker – der kunne være en sten under, der beskadigede din dyre line fatalt.
Ved almindelig opbevaring holdes linen også borte fra direkte sollys. Solens ultraviolette stråler er normalt ikke godt for en flueline i længere tid.


Vinteropbevaring

Når det bliver vinter - mørkt og koldt og tiden i stedet bruges til fluebinding, så spol linen af hjulet og lad den "slappe af"! Linen har "hukommelse".
Den tager langsomt form efter at have været stramt opspolet på hjulet og laver så "klinker" og snoninger når den igen skal anvendes. Dette kan dog også opleves når man fisker i koldt vejr. Linen er nu pludselig stiv og umedgørlig og skal strækkes inden brug.
Linen bør vinteropbevares mørkt – ikke for varmt og oprullet i store løse bugter.

Tip CD-ROM æsker ef velegnede til opbevaring af flueliner...
   

 


Tip en ven!

Tip en ven om denne side på Fluepapiret"Fluepapiret" er 100% privat og derfor også totalt uafhængig af nogen firmaer eller institutioner. Alle artikler, foto og grafik er beskyttet i forbindelse med loven om ophavsret og må derfor ikke benyttes i anden sammenhæng medmindre skriftlig godkendelse er givet.
Copyright © 1999-2008 J. Hjorth Alle rettigheder reserveret.
Sidst opdateret:
4-08-2008


Home