Uanset vejret ser man lystfiskere iført både hat og solbriller. Umiddelbart virker det måske lidt fjollet, men der er nu en god forklaring på fænomenet.

Hvis man anvender polariserede solbriller, kan man fjerne hovedparten af refleksionerne fra vandoverfladen, og så åbenbare bundforholdene sig for fluefiskeren. I mange tilfælde ser man også fisken og kan derved nemmere placere fluen korrekt – ens chancer for succes ved fiskeriet, øges altså ved hjælp af polariserede solbriller!

Solbriller
Polaroid solbriller

At kunne se hvad der gemmer sig under vandoverfladen er vigtigt for alle lystfiskere - både når de skal forsøge at finde ud af hvor fisken står, men også når man skal se efter bundforhold ved vadning.

Dette kan i høj grad lade sig gøre, hvis man ser gennem et par polariserede solbrillelinser.

To billeder af samme område set i kraftigt modlys
Uden polaroid...
Med Polaroid linse
Set gennem almindelig linse - mange reflektioner der gør at bundforholdene ikke kan se særligt tydeligt.
Set gennem Polaroid linse - her fremtræder bundforholdene meget tydeligere.

Polaroid
Det var amerikanere; Edwin Herbert Land (1909–1991) der i 1932 opfandt en plastikfilm der kunne filtrere lyset. Han opfandt også den specielle fotografiske proces – også kaldt Polaroid – hvor en fotografisk film blev fremkaldt næsten øjeblikkeligt. Efter opdagelsen af de polariserende linser, grundlagde man firmaet Polaroid Corporation (http://www.polaroid.com) Firmaet er i dag verdenskendt og beskæftiger sig især med "instant" fotografering, røntgenfilm, militærudrustning mm..

Polariserende solbrille fungerer ved at udelukke det reflekterende lys, der hovedsageligt består af horisontale lysstråler. På denne måde frasorteres de fleste refleksioner og spejlinger, så lystfiskeren kan se hvad der gemmer sig under overfladen

Bundforhold og fisk ses tydeligt gennem et par Polaroid solbriller.

 

Filtrere lys
De polariserende linser har et såkaldt mikrolinjeraster der bortfiltrerer reflekterende lys.

Dagslyset bevæger sig i pulserende bølger – og i forskellige retninger, i det tredimensionelle rum. Polariseret lys bevæger sig også, men hovedsageligt todimensionalt: horisontalt og vertikalt. Lidt firkantet kan man sige at det vertikale lys giver lystfiskeren de nyttige informationer. Dette giver øjet informationer der gør det muligt for os at se farver og opfatte kontraster, mens det horisontale derimod skaber de blændende reflekser. Glatte overflader, så som; glas, vand, sne eller en våd vejbane – reflektere et hvidt og generende lys. Dette lys forhindre os i at se kontraster og opfatte farver korrekt.

Almindelige solbriller blokerer i princippet for al slags lys. Det øjet opfatter, er generelt bare blevet mørkere – farverne er forandret og de er blegere, men de forstyrrende reflekser findes stadig. Et polariserende glas kan forhindre alt horisontalt lys i at passere. De generende reflekser bliver frasorteret og kun de nyttige informationer fra det vertikale lys slipper igennem.

Resultatet er et refleksfrit billede med naturlige farvegengivelse og skarpe kontraster.

Kontrol af polaroidbriller
Det er ganske enkelt at kontrollere om et par solbriller virkelig er polariserende. Mange polaroidbriller har en lille papskive med et stykke af solbrillens linsemateriale vedhæftet. Dette er beregnet til at teste glassets polariserende egenskaber med. Man tager papstykket – eller et par solbriller man i forvejen ved der er polariserende, og holder dem op mod de briller man vil teste. Vrid nu den ene linse 90 grader i forhold til den anden og man vil da opleve at brillerne mørkner og bliver ugennemskinnelige. Bliver brillerne ikke mørkere er linseglassene ikke polariserende.

Kontrol af den polariserende effekt.

En anden metode, er at kigge gennem linserne ned mod en horisontal flade med en blank overflade der reflektere lyset. Eksempelvis disken i forretningen der reflektere et solstrejf, eller måske et blankt gulv med samme virkning. Ved at vride brillerne skiftevis vandret og lodret og man vil kunne se om refleksionerne i brillens synsfelt forsvinder.

Der findes specielle (dyre) polariserende solbriller, der har dobbelt indbyrdes vridbare linser, der kan justeres i forhold til hinanden, og derved kan lysstyrken i solbrillen justeres. Ved at vride det ene sæt linser 90°, kan man derfor gøre linserne helt uigennemskinnelige.

Linsefarver
Blå solbriller er moderne i øjeblikket, men forekommer sjældent indenfor polaroid-solbriller. De er nemlig ikke specielt gode til lystfiskeren, da den blå farve reducer kontrasterne. De er heller ikke specielt gode til at bortfiltrere UV-stråling.

Grå linser opfanger alle spekterets farver og giver bæreren en naturlig synsoplevelse uden forvrængning af farverne – det hele bliver bare lidt mørkere. Man vil vælge grå linser for at fa en god effekt på solrige dage ude på det åbne vand.

Brune linser anses af mange som værende de bedste allround for lystfiskeren. De har en lidt kontrastforstærkende effekt og forvrænger ikke farverne ret meget. De fungere godt i de fleste tilfælde i medium til stærkt lys.

Kobberfarvede linser absorberer blåt lys og øger kontrasterne. Dette gør dem egnede selv under dårligere lysforhold. De kontrast-øgende egenskaber gør at denne farve er velegnet når man skal lokalisere fisk og forhindringer i vandet ved vadning.

Den gule linsefarve er den mest kontrast-øgende. Disse briller kommer bedst til sin ret på grå og overskyede dage ved dårlige lysforhold. Gule linser forvrænger farverne og gør at omgivelserne opleves lysere end normalt. Specielt på solrige dage kan den øgede lysstyrke opleves som ekstra stærk.

Linsernes materiale
Polariserende linser fremstilles af plastlaminat i forskellige kvalitet og lag-antal. Linser fremstillet af polycarbonat (anvendes i skudsikre ruder) har en høj kvalitet og er ikke lette at ødelægge. De er noget dyrere end "normale" linser i vinyl. Priserne står dog ofte i relation til lag-antal, kvalitet og linsernes tykkelse.

Udbuddet af solbriller er enormt
Polaroid er den ældste og også største producent af polariserende solbriller med priser fra et par hundrede kroner til et godt stykke over tusinde kroner. Firmaet anvender ofte syv lag i sine linser, hvor plastmaterialer udgør 90% af produktionen. Deres seneste innovation er antirefleksbehandlede linser, hvilket især er velegnet til at reducere spejlbilleder og refleksioner fra indersiden af brillen. Dette kan forekomme hvis man har solen i ryggen eller hvis brillen er meget åben i sit design.

Det kendte firma Ray-Ban, er også begyndt at fremstille polariserende solbriller. Priserne varierer mellem 800-1700 kr.

Flere kendte mærkevareproducenter i sportsbranchen har også vendt sit blik mod varegruppen og man kan derfor finde sportsbriller til langt over tusinde kroner.

Hos optikeren skiltes der med polariserende solbriller og modellerne er mange. Grejhandleren har ofte et par stykker af de kendte mærker, men kan have op til 15-20 modeller at vælge imellem. Indenfor dette udbud er det ikke let at vælge. Der går let mode i solbriller - og desværre ofte på bekostning af udformning og funktionelle egenskaber.

Hvad man skal se efter
Ud over den polariserende effekt, er pasformen det vigtigste for lystfiskeren. Stellet skal være udformet så brillen sidder fast, uden at glide ned eller falde af ved hurtige hovedbevægelser eller i kraftig blæsevejr. De skal selvfølgelig være behagelige at bære. Klemskader på næse og øre kan være ubehagelige. Brillen bør have et bredt synsfelt og samtidigt være udformet så forstyrrende sidelys eller refleksioner på indersiden af linserne forhindres.

Mange lystfiskere bærer også almindelige briller til hverdag. Rundt regnet drejer det sig om ca. 50% af os. Hos brillefolket kan der opstå store problemer når der skal vælges polariserende solbriller til lystfiskeriet. Det er vigtigt at man vælger en linse med så lille et lystab som muligt. Ofte vælges en "forsatslinse" til at klipse på stellet på ens normale brille, men flere linser giver øget risiko for optiske brydningsfejl og lystab.

Clip-on
"Clip-on" på personlige briller

De bedste typer er linseforsatser med flere hæftepunkter der er specielt tilpasset brillen hos optikeren. Også grejhandlere har disse "clip on" i flere modeller. I langt de fleste tilfælde kan forsats linserne vippes op og ned efter behov. Hos optikeren fås også polariserende glas med styrke og selv progressive glas med polariserende virkning fås.

 

Cocoons

Cocoon's kaldes den type solbrille der ses herover. Brillen er så stor at den kan bæres uden pået par alindelige briller.

Solbriller med indlagt læsebrille
Solbrille med indlagt læsebrille-felt...

 

I nødstilfælde kan denne løsning anvendes...

 

Tip Bemærk: ud over at fjerne generende solstråler, bør ens solbrille også beskytte mod farlige UVA- og UVB-stråler. Solbriller der er godkendte, og altså beskytter mod disse farlige stråler, skal have et "CE-mærke" på indersiden af stellet. (Med et CE-mærke garanterer fabrikanten, at produktet er lovligt markedsført, og at alle myndighedskrav, der er dækket af EU-direktiver, er opfyldt.)
Tip Pas på dine solbriller, ha dem aldrig løst i lommen. Anvend i stedet et foderal. De fleste dyre solbriller leveres med foderal eller pose der beskytter dem mod ridser. Det bedste er selvfølgelig et stift foderal, der også kan beskytte brillen mod at blive klemt og mast. Plastlinser får let ridser og en mat overflade. Undgå at tørpudse en snavset linse. Anvend et egnet rengøringsmiddel og klud fra optikeren. En god sikkerhedsforanstaltning ved fiskeri, er at anvende en brillesnor - svenskerne kalder det med et lidet smigrende udtryk for; "senilsnøre". ;-)

 

Solbriller med brillesnor
Solbrille med brillesnor.

Ved fluefiskeri er lystfiskeren specielt udsat for at få en vildfaren flue i øjet. Der findes flere uheldige eksempler på dette og man bør altid bære en eller anden form for sikkerhedsbriller ved fluefiskeri. Specielt nybegyndere bør være opmærksom på dette – og husk også at børnenes øjne skal beskyttes. Er det tid til at familiens arvinger skal indføres i fluefiskeriets herligheder, så find beskyttelsesbrillerne fra nytåret frem af gemmerne.

 

Flue i øje!
Til skræk og advarsel - fluekrog i øje!
(Foto er gengivet med tilladelse af Preben Torp Jacobsen
via hans søn; Jens Torp Jacobsen, umiddelbart inden Prebens bortgang)
(Origalen kan ses her!)

 

 

Relevante artikler og "X-terne" link's
Hovedbeklædning
X The Physics Classroom (engelsk)
X Polaroid Corporation

Tip en ven!

Tip en ven om denne side på Fluepapiret"Fluepapiret" er 100% privat og derfor også totalt uafhængig af nogen firmaer eller institutioner. Alle artikler, foto og grafik er beskyttet i forbindelse med loven om ophavsret og må derfor ikke benyttes i anden sammenhæng medmindre skriftlig godkendelse er givet.
Copyright © 1999-2008 J. Hjorth Alle rettigheder reserveret.
Sidst opdateret:
4-08-2008


Home