For at finde en lines "knudebrudstyrke" trækprøves og sammenlignes to ens linestykker. Én med og én uden knude. Trækprøven udføres i en maskine, hvori linerne spændes op mellem to holdere, der kan bevæges væk fra hinanden. I samme øjeblik linen knækker, stopper trækmaskinen og på et følsomt måleinstrument aflæses hvor stor kraft, der blev anvendt for at knække linen. Ved at sammenligne de to aflæsninger - én med og én uden knude - finder man, hvor meget knuden har reduceret linens brudstyrke.

Angives en knudes brudstyrke til 100 %, betyder det at knuden ikke har reduceret linens brudstyrke.
Angives en knudes brudstyrke derimod til 90 %, betyder det, at knuden har reduceret linens brudstyrke med 10%.


Vindknuder - Værd at skrive sig bag øret:
----
En undersøgelse, som DuPont laboratorierne foretog af den almindelige enkeltknude (kendt som ”kællingeknuden” eller ”overhand knot”), viser at denne knude kan reducere de almindelige monofil liners brudstyrke med op til 50%.

En »vindknude«, som de fleste får lavet flere gange under en fisketur, er en almindelig enkeltknude, man uforvarende har fået lavet på flueforfanget.

Et forfang i 3X – (0,20 mm), som mange af os anvender på kysten, har normalt en brudstyrke omkring 3,5 – 3,7 kg (dødvægt) – Med en vindknude på forfanget kan man altså kun belaste dette med det halve; ca. 1,8 kg (!) Sådan lidt firkantet set, kan dette forfang altså ikke engang holde til en 2 kg havørred. Ved tørfluefiskeriet anvender jeg ofte et forfang 6X (0,14 mm) Dette har angiveligt en brudstyrke på 1,5 kg. Med en eventuel vindknude på forfanget nedsættes brudstyrken på dette forfangsmateriale til bare 750 gr. (!)
-----
Tjek derfor løbende dit forfang for vindknuder under fiskeriet!

Svagest punkt
Det svageste led er ikke den tyndeste line man anvender, men derimod altid knuderne. Når man knytter et tyndere forfang til en tykkere monofil hovedline, er der to faktorer, som har indflydelse på hvor meget linen kan tåle:

1: Knudebrudstyrken på den knude, man bruger til sammenbindingen af linerne.

2: Knudebrudstyrken på den knude, man bruger til at knytte fluen på forfanget.

Ligegyldigt hvilke knuder man anvender vil de tabe radikalt i brudstyrke, hvis de er sjusket knyttet eller direkte forkert bundet.

Endelig kan en ellers korrekt knyttet knude tabe radikalt i styrke, hvis den ikke opstrammes korrekt - den må aldrig opstrammes med et brutalt ryk. Den sidste metode er den sikreste måde til at reducere enhver knudes brudstyrke på, fordi knudens bugter og viklinger vil skære sig ind i hinanden og derved ødelægges både line og knude.

Husk også at fugte en monofilline inden knuden strammes op - ellers kan man risikere at ødelægge materialets struktur ved den bratte opvarmning fra gnidningsmodstanden når knudens dele strammes op mod hinanden. Dette kan reducere brudstyrken ganske betydeligt.

Slut på artikel!

Relevante artikler
Linebrudstyrke

Tip en ven!

Tip en ven om denne side på Fluepapiret"Fluepapiret" er 100% privat og derfor også totalt uafhængig af nogen firmaer eller institutioner. Alle artikler, foto og grafik er beskyttet i forbindelse med loven om ophavsret og må derfor ikke benyttes i anden sammenhæng medmindre skriftlig godkendelse er givet.
Copyright © 1999-2008 J. Hjorth Alle rettigheder reserveret.
Sidst opdateret:
4-08-2008


Home