Fluefiskere anvender flere typer knuder, dels for at fæstne baglinen til hjulet, sammenføje de mange forskellige linetyper, binde taperede forfang og endelig fastgøre selve fluen.

Fluefisker

Uanset hvilke knuder man binder er det en god ide at teste styrken med et realistisk stræk inden man går i gang med fiskeriet.
Det er nu bedre at baglinen hopper af derhjemme end en fin fisk stikker af med flue, forfang og den dyre flueline. Dette ses af og til…

Baglinen
Visse knuder anvendes meget sjældent, så som spoleaksel-knuden, der fæster baglinen til hjulet.

Fluelinen
Fluelinen kan hæftes på baglinen på flere måder. Tidligere brugte man næsten altid en "Nail-knot" men nu ser man ofte at der anvendes en "øje til øje" løsning da mange ønsker at kunne skifte liner hurtigt.

Forfanget
Da de PVC-coatede flueliner kom på markedet, blev nye knuder aktuelle. Man havde brug for en pålidelig metode til at sammenkoble den tykke flueline med det relativt tynde forfang. En af de mere populære er nåleknuden, der stadig foretrækkes af mange fluefiskere. Flere typer færdige forfang med specielle egenskaber giver fluefiskerens nye muligheder for eksempelvis hurtigt at ændre synkehastighed på sin flue, ved at skifte til andet forfang. I sådanne tilfælde har man brug for at kunne skifte om hurtigt og mange vælger da en løsning med at sy små loop-øjne på fluelinens spids.

Forskellige forfangs-stykker kan bindes sammen med blodknude, der også anvendes når der skal ophænger-fluer på forfanget. Af andre brugbare line->line knuder, kan nævnes Albright knuden.

Knuder til fluerne
Ofte ønsker man at det skal være en "styrende knude" eller måske modsat at knuden skal danne en løs løkke så fluen kan bevæge sig helt frit og ubesværet i vandet. Mindre fluer og tørfluer bindes på forfanget med en "styrende knude"; turle-knude, der griber pænt om fluens hoved og krogens øje. Fluens krogskaft skal gå i lige forlængelse af forfanget, når knuden er bundet. Det har stor betydning, når der fiskes med tørflue og små vådfluer i stille vand. Går fluen skævt i forhold til forfanget, kan man prøve nok så raffinerede tricks, uden det hjælper.

Større fluer og streamers kan bindes på forfanget med en ‘blink-knude’ og det helt store udstyr kan eventuelt fæstes med en Blood Bight

Slut på artikel!

Relevante artikler
Linebrudstyrke
Knudebrudstyrke

Tip en ven!

Tip en ven om denne side på Fluepapiret"Fluepapiret" er 100% privat og derfor også totalt uafhængig af nogen firmaer eller institutioner. Alle artikler, foto og grafik er beskyttet i forbindelse med loven om ophavsret og må derfor ikke benyttes i anden sammenhæng medmindre skriftlig godkendelse er givet.
Copyright © 1999-2008 J. Hjorth Alle rettigheder reserveret.
Sidst opdateret:
4-08-2008


Home