Grafitfiber er en af rumalderens stangmaterialer. Det blev opdaget i 50-erne, da rumforskningen søgte efter nye og holdbare fibre til sattelitter og rumfartøjer. Opdagelsen betød også en kraftig videreudvikling af fiskestængerne.

Grafittens bedste egenskab var stivheden (også kaldet E-modul) samt den lave vægt. Eksempelvis var en grafitstang 4 gange mere stiv, og vægten er kun 1/3, sammenlignet med en ditto af glasfiber.

Minusser var en høj pris og stængerne tålte heller ikke så megen ”tæsk” som glasfiberstænger. Producenterne var derfor tvunget til at forstærke grafitstængerne og dette skete blandt andet med en kerne af glasfiber. De første grafitstænger var ikke specielt imponerende. De var kraftigt forstærket og taperingerne var som ofte ret dårlige.

Dette har ændret sig en del. I dag indeholder mange dyre fluestænger grafitfibre og der har været forsket meget i grafitfibrenes egenskaber i kompositmaterialer.

Relevante artikler
Mere info: Fluestænger - en introduktion
Mere info: Glasfiber
Mere info: Kulfiber
Mere info: Kompositmaterialer
Mere info: E-modul

Tip en ven!

Tip en ven om denne side på Fluepapiret"Fluepapiret" er 100% privat og derfor også totalt uafhængig af nogen firmaer eller institutioner. Alle artikler, foto og grafik er beskyttet i forbindelse med loven om ophavsret og må derfor ikke benyttes i anden sammenhæng medmindre skriftlig godkendelse er givet.
Copyright © 1999-2008 J. Hjorth Alle rettigheder reserveret.
Sidst opdateret:
4-08-2008


Home