Kompositmaterialer er et sammensat materiale, eksempelvis af træ eller glasfiber, i hvilken to eller flere distinkte, strukturmæssige komplementerende substanser, specielt metaller, keramik, glas, og polymere stoffer, kombineres for at producere strukturelle eller funktionelle egenskaber der ikke forefindes i andre individuelle komponenter. (!)

Med andre ord: Kompositmaterialer er en betegnelse der anvendes når forskellige materialer sammensættes til et nyt, for at udnytte deres forskellige positive egenskaber.

I fiskestænger forekommer der en lang række kompositmaterialer. Disse kan eksempelvis være sammensat af glas/grafit og mellem glas/kul ligesom man kan se kompositer mellem glas/grafit/boron. Hovedinteressen ved at sammensætte materialer til fiskestænge er selvfølgelig at opnå god stivhed, vægt, sejhed og styrke.

Flere kompositmaterialer er ganske komplicerede og dermed også bekostelige at fremstille. Den mængde som stangproducenterne aftager er ikke altid nok til at holde en produktion i gang. Visse materialer kan derfor ikke fremskaffes, hvis rumfartsindustri eller andre aftagere ikke længere er interesseret i materialet.

Relevante artikler
Mere info: Fluestænger - en introduktion
Mere info: Glasfiber
Mere info: Grafitfiber
Mere info: Kulfiber
Mere info: E-modul

Tip en ven!

Tip en ven om denne side på Fluepapiret"Fluepapiret" er 100% privat og derfor også totalt uafhængig af nogen firmaer eller institutioner. Alle artikler, foto og grafik er beskyttet i forbindelse med loven om ophavsret og må derfor ikke benyttes i anden sammenhæng medmindre skriftlig godkendelse er givet.
Copyright © 1999-2008 J. Hjorth Alle rettigheder reserveret.
Sidst opdateret:
4-08-2008


Home