Splitcanestængerne ligger til grund for meget af det moderne fluefiskeri.

En bestemt bambus-art anvendtes tidligere i stor udstrækning til fremstilling af fiskestænger. De enkelte bambusrør høstes og splites op i fine strimler der igen høvles og sammenlimes til ønsket form og længde. Materialet kaldes Splitcane, da; Split betyder: at spalte eller flække – og Cane betyder: spansrør.

Splitcanestænger består sædvanligvis af 6 bambusstrimler der ved hjælp af specielle skabeloner bearbejdes til en nøje forudbestemt pasform.

 
Snit i Splitcanestang
 
 
Snit i massiv Splitcanestang
 

At fremstille en splitcanestang er et delikat arbejde og de professionelle bruger omkring 40 arbejdstimer – eller mere – på en splitcanestang – i visse tilfælde en hel del mere.

Splitcanestænger har været kendt i mere end 150 år og de anses stadig af en trofast skare for at være et af de bedste materiale til fluestænger.

Der er adskillige splitcane-byggere der er blevet berømte og deres navne nævnes med ærefrygt af kendere, der ved hvad en førsteklases splitcanestang kræver af håndelag, erfaring, omsorg og følelse for materialet.

Flere stangbyggere har udviklet egne metoder for hærdning, imprægnering og limning, som mange stadig forsøger at beholde som en forretningshemmelighed.

En af de kendte splitcanstang-byggere var Everett Gerrison fra USA. Der er lavet en film om hans arbejde og i 1977 kom der også en rigt illustreret bog i handelen. Denne bog er en udemærket lærebog for en stor skare af stangbyggere ude i verden.

Splitcanestænger er relativt tunge og prisen er ofte ganske høj. Dette har bevirket at man har forsøgt sig med andre materialer og efter glasfiberstængerne, er det nu især kulfiberstænger der ses mest ved fiskevandene. I takt med at stængerne er blevet lettere og de har fået bedre egenskaber, er splitcane trængt meget i baggrunden.

En splitcanestang, i en ordentlig kvalitet, er i dag et sjældent syn og det kan være en noget usikker investering at satse på en af de masseproducerede splitcanestænger.

Fremstilling af Splitcanestænger.
Splitcanestænger fremstilles i dag ved hjælp af moderne metoder og avancerede teknikker.


Tip: Splitcanestænger kræver både pleje og omsorg. Krog- og transportskader bør snarest repereres med passende lak. En splitcanestang skal, når den ikke anvendes, helst hænge i sin pose, med den tungeste del nedad, men uden at bændlerne er surret rundt om stangen.
Tip: Advarsel: man bør aldrig opbevarer splitcanestænger, eller andre stænger for den sags skyld, i et tætsluttende rør. Den fugt der eventuelt findes i foderal eller rør, bliver inde i røret og den vil efterhånden trænge ind i selve stang og håndtag og ofte volde ubodelig skade. Passende opbevaringstemperatur for en splitcanestang vil være mellem 15-20°C. Opbevar heller aldrig stængerne nær ved en varmekilde.

 

Relevante artikler og "X-terne" Link
Mere info: Fluestænger - en introduktion
X The Global Fly Fisher Guide to
Building Bamboo Fly Rods

Tip en ven!

Tip en ven om denne side på Fluepapiret"Fluepapiret" er 100% privat og derfor også totalt uafhængig af nogen firmaer eller institutioner. Alle artikler, foto og grafik er beskyttet i forbindelse med loven om ophavsret og må derfor ikke benyttes i anden sammenhæng medmindre skriftlig godkendelse er givet.
Copyright © 1999-2008 J. Hjorth Alle rettigheder reserveret.
Sidst opdateret:
4-08-2008


Home