"A-hva-for-én-temologi-fisk"?

Fremmedordbogen siger, citat: Entomologi -en (gr) læren om insekterne.
---

"Jamen – jeg vil jo bare gerne ud og fiske"!

Det var vist – kort beskrevet – mine tanker om dette emne, i det første lange stykke tid jeg fiskede med flue. Hver gang jeg kom i nærheden af emnet, var jeg meget nysgerrig og forsøgte at få hul på dette lidt underlige emne. Biblioteksbøger blev lånt og endevendt, men emnet virkede kedeligt, tørt og støvet. Det var noget med små reagensglas på hylder og undersøgelser under lup, tælle ben, vinger og led på småkryb for at artsbestemme osv., osv..


Type af information de færreste fluefiskere orker...

Det gjorde det bestemt heller ikke bedre at mange af de fiskebøger jeg læste om emnet, nærmest stillede det op som et ultimativt krav at studere emnet, inden man kunne komme ud at fiske. Et tilfældigt citat:

"For at kunne forstå fluefiskeriets specielle forudsætninger må man have et grundlæggende kendskab til de insekter og andre byttedyr der udgør forebillederne for vores fluer"…

Jo - jo, det lyder bestemt rigtigt nok, men man vil jo bare gerne ud i den friske luft og dyrke sin hobby! Er man da virkelig nødt til at studere metervis af støvede bøger fra biblioteket, før man kan forstå fluefiskeriets specielle forudsætninger for at have et grundlæggende kendskab til insekter og andre byttedyr?

Nej da!


(?) Uinteressant for de fleste...

Det hele handler selvfølgelig om at kunne vælge rette flue, for at få det bedste udbytte af sine anstrengelser med line, flue og stang – altså at forhøje sine chancer for at fange fisk, ved at vide hvad der er "rette fluevalg" i det givne vand under de faktiske forhold.

Men jo - man fanger skam fisk - også på "forkerte" fluer, men på et tidspunkt undrer nybegynderen sig sikkert over at siddemanden måske får flere fisk, mens man måske selv går tomhændet hjem.

Nu er det så de fleste tænker; "Hvorfor mon"?
Så prøver man nok engang at få hul på emnet; Entomologi.
Ofte ligger bøgerne bare og samler støv på natbordet inden de igen skal afleveres på biblioteket.
Det er meget sjovere at læse om andres succes ved fiskevandet og evt. udveksle mønstre. Mange har i flueæskerne flere såkaldte "hemmelige mønstre" – også jeg, men de virker nu ikke altid som forventet og frustrationerne vokser så småt…

Sådan behøver det ikke at være!

---

Ved nærmere eftertanke tror jeg at alle mine fiskevenner også er kystfiskere.

De fleste tænker ikke over det til hverdag, men de fleste af os ved vist alligevel godt, at der normalt ikke findes insekter i saltvand. Det nytter derfor ikke så meget at vide noget om entomologi hér, da dette småkryb jo ikke er til stede ude i kystvandet hvor vi normalt svinger fluestængerne. Hmmmm... Entomologi er altså ikke engang tilstrækkeligt for nutidens fluefiskere der gerne vil forstå fluefiskeriets specielle forudsætninger…


Hvordan man kender forskel på tangloppearter... (!)

De fleste der dyrker fluefiskeri, syntes vist at det er spændende at fange fisk – jeg gør da bestemt, men endnu er jeg ikke, efter flere års fluefiskeri, begyndt at tælle led eller ben på de insekter jeg finder ved fiskevandet. Lad mig berolige dig, – det gør fisken heller ikke!

Der findes andre metoder som er ganske velegnede og som passer mit temperament noget bedre og måske flere har det som jeg. I stedet for at belære læseren med at der skal tælles led på dette eller hint organ – kontrollere småstreger på forkanten af et specielt vingepar, se efter et manglende led eller andet tilsvarende for at artsbestemme, osv., osv., – så vil jeg forsøge at belyse emnet fra forskellige indfaldsvinkler.

 

Relevante artikler og "X-terne" Link
Valg af flue - en introduktion...
Ferskvands imitationer
Tovinger og imitationerne
Vårfluer og imitationerne
Døgnfluer og imitationerne
Myrer og imitationerne
Navngivning og klassificering...
Navneliste på insekter
X Glossary of Entomological

Tip en ven!

Tip en ven om denne side på Fluepapiret"Fluepapiret" er 100% privat og derfor også totalt uafhængig af nogen firmaer eller institutioner. Alle artikler, foto og grafik er beskyttet i forbindelse med loven om ophavsret og må derfor ikke benyttes i anden sammenhæng medmindre skriftlig godkendelse er givet.
Copyright © 1999-2008 J. Hjorth Alle rettigheder reserveret.
Sidst opdateret:
4-08-2008


Home