Mange små fjer, eksempelvis de der skal anvendes til vinge på E12 & Tjärnrensaren, fås i små plastposer med et ubestemt antal fjer, godt stoppet ned i bunden. Efter lang tids ophold i disse trange kår, er de små fine fjer godt skæve og ofte ret krøllede og kan slet ikke anvendes til tørfluevinger. Normalt begynder man derfor med at sortere kraftigt i bunken. Min erfaring er at ca. 60-75% af fjerene kasseres, men dette antal kan reduceres ganske væsentligt, hvis man gør sig den ulejlighed at rette de små fjer ud igen, så de får deres naturlige facon tilbage.

Pose m. andefjer

Den meget populære tørflue; E12 & Tjärnrensaren, har en vinge af brystfjer fra hun-gråanden.

Disse fjer købes i posevis og er rimeligt billige, men...

Åben pose m. andefjer

...anvender man dem direkte fra posen, bliver spildprocenten ofte særdels høj.

 

 

Krøllede andefjer...

Dette ses tydeligt ved nærmere eftersyn.

Næsten alle de små fine fjer er krøllet og klemt, efter lang tids ophold i en trang plastpose.

Disse fjer er stort set alle ubrugelige, eller giver i værste fald nogle meget dårlige fluer.

Men det kan der rådes bod på!


Et gammelkendt fluefiskertriks er at dampe sine fluer hvis materialerne er blevet krøllet. Dette triks kan man selvfølgelig også anvende på de små fjer der endnu ikke er blevet til rigtige fluer.
Remedier...

Man skal bruge en lille kasserolle, en si og en pose fjer...

Metoden er selvfølgelig også anvendelig ved andre typer små-fjer!

I gryden...

En portion fjer hældes i sien, som igen sættes i kasserollen som vist. Inden har man kommet en smule vand i bunden af kasserollen – dog ikke så meget at vandet når op til sien.

Hele herligheden placeres på komfuret, og der sættes blus under kasserollen, så vandet kommer i kog og begynder at dampe. Mens dampen stiger op gennem si og fjer, kan man forsigtigt vende og dreje fjerene. Brug en lang pincet, en ske eller en gaffel og sørg for at alle de små fjer får en omgang damp.

Efter dampningen...

Efter dampbadet hældes fjerene ud på bordet, for at de kan få lov til at rette sig ud og tørre igennem, uden at blive klemt.

Fine andefjer

Ved nærmere eftersyn - efter et par minutter, kan man konstatere at alle de små fine brystfjer har fået deres oprindelige facon tilbage.

Ved en sortering, efter en dampning, vil man nu kunne konstatere at spildprocenten er væsentlig lavere end tidligere.

Kig nu de små fjer efter og sorter i bunken. Denne gang bliver slutresultatet helt anderledes end hvis man ikke havde dampet dem. Udvælg nu de bedste fjer til vinger på og sorter de smalleste fra til bløde hackler på ”Flymfer” og ”Spiderfluer”.
I boks.. De fine ukrøllede fjer opbevares siden i en lille boks eller tilsvarende, hvor der ikke er den samme fare for at de bliver krøllet og klemt.

Mere: Se evt. fluen E12 & Tjärnrensaren

Andre tip: se her!


Tip en ven!

Tip en ven om denne side på Fluepapiret"Fluepapiret" er 100% privat og derfor også totalt uafhængig af nogen firmaer eller institutioner. Alle artikler, foto og grafik er beskyttet i forbindelse med loven om ophavsret og må derfor ikke benyttes i anden sammenhæng medmindre skriftlig godkendelse er givet.
Copyright © 1999-2008 J. Hjorth Alle rettigheder reserveret.
Sidst opdateret:
4-08-2008


Home