Den svenske "allemandsret" er et fantastisk tilbud til alle naturelskere - brug den med omtanke og vis hensyn...

Mange opfatter "Allemandsretten" som en rettighed, men det er nu langt mere en forpligtigelse af alle os der færdes i den svenske natur.

Allemansrätten sammanfattas af Svenskerne selv med ordene:

Inte störa – inte förstöra

Dette betyder på almindeligt dansk:

Ikke at forstyrre - ikke at ødelægge

Mange udenlandske gæster tror fejlagtigt at den svenske allemandsret giver alle ret til at gøre som de vil i den svenske natur. Nogle få danskere har formået at misbruge allemandsretten på en sådan måde at danskere visse steder har fået et endog særdeles dårligt ry.

Det er rigtigt at man kan frit vandre i naturen, men ikke på opdyrkede marker eller i private haver. Det er heller ikke tilladt at slå sit telt op hvor som helst. Brug de stedlige lejr- og campingpladser.

Svenskerne er meget opmærksomme på faren for skovbrande og har derfor etableret mange bål- og grillpladser - brug endelig disse og husk at slukke ilden ordentligt efter dig.

Anvend de anlagte bålpladser

 

Husk på at man er gæst og bemærk især at allemandsretten IKKE gælder hvis man kommer i bil eller færdes i grupper. (En gruppe er i denne forbindelse mere end to personer!)

Et suk over manglende omtanke og hensyn:
Ud over at være fluefisker, nyder jeg ofte at vandre i naturen med rygsæk i gode venners lag. Kanoture er også noget jeg værdsætter højt og jeg kommer en del rundt i den svenske natur og ofte med lokale svenske venner. Jeg har ved flere lejligheder undladt at tilkendegive at jeg var dansker, når vi eksempelvis skulle købe fiskekort eller leje kano, men ladet mine "indfødte" venner klare samtalen med de stedlige myndighedspersoner. Der snakkes ved disse lejligheder selvfølgelig om mangt og meget og der udveksles også nyheder og erfarringer. Ofte leder snakken også hen på de lokale forhold og de gæster der kommer og benytter sig af de forskellige tilbud.

Det er bestemt ikke altid "artige" ting man får høre om sine danske landsmænd ved sådanne lejligheder. Især danskere på kanotur opleves som noget af en prøvelse.

Nu senest fortælles der blandt andet om store grupper af danskere der tager samlet afsted med store militærtelte og generatorer til 220volt (hvad man så skal bruge dét til ude i den svenske natur!?) - og så slår de sig ned på samme lejrplads i længere tid og larmer og forstyrrer alle i nærheden. Alt sammen forhold der bestemt ikke falder ind under allemandsretten, men kræver en speciel tilladelse af markejeren.

De mange folk i campingvogne og husbiler der ikke holder sig til campingpladserne er også et stort problem.

Den svenske natur er i visse sammenhænge utrolig sart. Ved mine vandreture forbavses jeg ofte over hvor lidt trafik der skal til før naturen nedslides. En enkelt overnatning i et udsat område kan spores længe efter og helt galt er det selvfølgelig hvis skov og mark invaderes af folk i husbiler og campingvogne.

Hyggelig dansk gruppe på kanotur...
...nu gælder Allemandsrettens rettigheder bare ikke længre!

Normalt vil en gæstende dansker ikke få de lokale skrækhistorier serveret, da svenskerne normalt er alt for høflige og hensynsfulde til, at ville genere gæsterne med sådant. Man holder langt mere på gæstebudet end vi danskere er vandt til - dette måske både på godt og ondt! Personligt tør jeg ikke gætte på hvornår grænsen vil være nået, men næste skridt vil måske være at man tilkalder politiet eller at man helt nedlægger begrebet "allemandsret" i Sverige.

Som naturelsker, lystfisker og især som dansker - så skammer jeg mig, når jeg hører eller oplever disse ting.

Der debateres for tiden en del om at afskaffe allemandsretten i Sverige, da man har mange dårlige oplevelser med gæsternes misbrug af gæstfriheden. Desværre kommer denne debat sjældent ud til de der reelt misbruger allemandsretten.

Jeg håber og tror at "misbruget" i de fleste tilfælde skyldes uvidenhed eller manglende omtanke og vil derfor gerne bidrage til at rette op på misforståelserne.

Allemandsretten er et fantastisk tilbud til alle der kan lide at færdes i naturen. Der ydes en stor indsats, både økonomisk og menneskeligt, for at vi som gæster skal have en god oplevelse i den svenske natur. Tænk eksempelvis på hvad det koster at vedligeholde og drive stisystemet; Skåneleden. Der opsættes og vedligeholdes skilte, gangbroer, læskure, toiletter og der lægges brænde ud til fri afbenyttelse. Det er en fantastisk service, der i meget stor udstrækning benyttes af danskere.

Vedligeholdelse af Skåneledens markeringer...

At færdes på Skåneleden i højsæsonnen kan være noget af en prøvelse for en naturelsker - værdsæt gæstfriheden og servicen ved at tage hensyn, både til naturen og andre der færdes i området.

Hjælp til med at undgå at den svenske allemandsret bliver nedlagt!

Opfør dig hensynsfuldt og med omtanke ude i naturen. Nyd naturen på naturens vilkår.
Vil du høre høj musik eller larme, så bliv hjemme, gå til koncert eller musikfestivaller i stedet.

Opdrag også børnene til at færdes med respekt og omtanke i naturen. Kaster de eksempelvis sten efter ænderne, så stop dem og tag en snak med dem om hvordan man færdes i naturen. Skal der afreageres med kniv eller økse, så giv dem et stykke brænde at hugge i, i stedet for at de ødelægger de levende træer eller de opsatte læskure.

Sådan så en lejerplads i Skåne ud efter en gruppe unge danske ornitologer (!) havde overnatter der et par dage...
De var desværre ikke de første der havde afreageret på de omkringstående træer...

Totalt meningsløst!


Ryd op efter dig og efterlad i princippet kun dine fodspor. Husk også, at selv et lille stykke efterladt fiskeline kan medføre en smertefuld død for eksempelvis fuglene.

En stump fiskeline "glemt" i vandkanten, kan skade fuglene fatalt... Denne fugl må have lidt en meget smertefuld død.
I midten af billedet ses en blå Wobler (spinner)
- fiskelinen sad uhjælpeligt sammensnørret om resterne af fuglens ben!

 

Spørg pænt om lov inden du slår lejr!
Allemandsretten gælder ikke hvis du færdes i bil eller følges i grupper på mere end to personer!
I sådanne tilfælde skal man have tilladelse af den stedlige mark- eller skov-ejer. En høflig henvendelse hos de lokale giver også et godt indtryk og man får til gengæld ofte gode tips om lokale seværdigheder og meget mere.

Kende du nogen der planlægger en tur ud i den svenske natur, så gør dem opmærksom på at Allemandsretten kan være i fare, hvis ikke vi alle passer på og tager hensyn!

Udførligt om "Allemandsretten" på Svensk:
http://www.naturvardsverket.se/index.php3?main=/dokument/friluft/alleman/alleman.htm


Tip en ven!

Tip en ven om denne side på Fluepapiret"Fluepapiret" er 100% privat og derfor også totalt uafhængig af nogen firmaer eller institutioner. Alle artikler, foto og grafik er beskyttet i forbindelse med loven om ophavsret og må derfor ikke benyttes i anden sammenhæng medmindre skriftlig godkendelse er givet.
Copyright © 1999-2008 J. Hjorth Alle rettigheder reserveret.
Sidst opdateret:
4-08-2008


Home